Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
592310_BB1D6_lisoviy_a_v_mikroekonomika.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Тема 16

ЗАГАЛЬНА РІВНОВАГА КОНКУРЕНТНИХ РИНКІВ

  1. Поняття загальної рівноваги.

Ефект зворотного зв'язку……………………………………..163

  1. Ефективність у виробничій сфері ……………………..164

  2. Рівновага в економіці обміну…………………………..166

  3. Загальна рівновага та економіка добробуту………….167

Контрольні питання…………………………………………..168

Основні терміни і поняття……………………………………169

Рекомендована література……………………………………169

Тема 17

ЗОВНІШНІ ЕФЕКТИ В РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ

ТА ЇХ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

  1. Позаринкові (зовнішні) ефекти, їх економічний зміст.170

  2. Громадські блага і громадський вибір………………...172

  3. Економічна роль держави в ринковій економіці……...173

Контрольні питання…………………………………………..174

Задача………………………………………………………….174

Основні терміни і поняття……………………………………175

Рекомендована література…………………………………....175

Тема 18

ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ЕФЕКТИ ТА МІКРОСИСТЕМА

  1. Мікроекономічний підхід до аналізу централізовано-

  2. планової економіки……………………………………..176

  1. Координація економічної діяльності

у перехідний період………………………………………….181

18.3. Трансформування власності. Приватизація ………….184

18.4. Інституціональні аспекти ринкового господарства…..186

Контрольні питання…………………………………………..187

Основні терміни і поняття……………………….…………..188

Рекомендована література……………………………………189

ЛІТЕРАТУРА…………………………………………………190

ПЕРЕДМОВА

В умовах трансформації старої командно-адміністративної економіки та переходу до змішаної економічної системи всім суча­сним людям необхідний, як мінімум, базовий обсяг економічних знань. Насамперед, це стосується безпосередніх учасників ринко­вих перетворень (керівників підприємств і галузей, економістів, менеджерів) і майбутніх фахівців з економіки — студентів. їм пот­рібно вивчати не лише базовий курс економічної теорії, але й деякі спеціальні її розділи, одним з яких є мікроекономіка.

Мікроекономіка вивчається у вищих навчальних закладах України порівняно недавно, тому відчувається гостра нестача вітчизняних (що відображають реалії нашого економічного життя) підручників. Такий підручник повинен бути невеликий за обсягом (без зайвої деталізації та математичних доведень), щоб бути лег­ким для сприймання середнім студентом та доступним йому по ціні. Саме ці причини стали вирішальними для автора при напи­санні даної книги. В її основу покладений курс лекцій, які автор читає студентам та курсантам Академії державної податкової служби України. Даний курс лекцій відповідає програмі "Мікрое­кономіка", що ухвалена на Всеукраїнській науково-методичній конференції "Проблеми викладання економічної теорії" 26-28 квітня 1999 року в м. Києві та ухвалена і доповнена вченою радою Академії державної податкової служби України 29 серпня 2000 ро­ку.

Книга складається з вступної лекції та п'яти розділів.

У вступній лекції читач ознайомлюється з мікроекономікою як складовою частиною економічної теорії, дізнається про предмет і методи її вивчення.

Розділ 1 "Теорія поведінки споживача" розповідає про кардиналістську та ординалістську теорії поведінки споживача на ринку товарів, модель досягнення рівноваги споживачем, форму­вання попиту та пропозиції.

У розділі 2 "Теорія підприємства: виробництво і витрати" читачі ознайомляться з мікроекономічною моделлю підприємства, розглянуть механізм формування рівноваги виробника.

У розділі 3 "Теорія ринкових структур: ринок продукту" розкрито поведінку виробника на ринках продуктів.

Розділ скла­дається з чотирьох тем, кожна з яких характеризує один із видів ринку відносно конкуренції виробників: чистої конкуренції, чистої монополії, олігополії та монополістичної конкуренції.

Розділ 4 "Ринки факторів виробництва" висвітлює механізм формування цін на працю, капітал, землю та інші ресурси на відповідних ринках.

Розділ 5 "Рівновага та ефективність ринкової системи" роз­криває механізм досягнення загальної рівноваги, зовнішні та транс­формаційні ефекти в ринковій економіці.

У даному посібнику після кожної лекції наводяться кон­трольні питання для самоперевірки, задачі, основні терміни і понят­тя, список рекомендованої літератури із зазначенням необхідних сторінок. Книга проілюстрована 87 рисунками, має 11 таблиць та 45 задач.