Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
на модуль.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
86.41 Кб
Скачать

3.1. Наукові основи сівозмін

Агрономічна роль сівозміни на різних етапах розвитку землеробства і особливо за умов його інтенсифікації випливає із загального завдання наукового землеробства. За визначенням К. А. Тімірязєва і Д. М. Прянішнікова, це завдання - в узгодженні вимог культурних рослин з умовами вирощування. За відповідних кліматичних умов і природних властивостей ґрунту оцінка сівозміни залежить від того, як впливають попередні культури і заходи їх вирощування (обробіток ґрунту, удобрення та ін.). Відомо, що цей вплив неоднаковий. Отже, створюються деякі відмінності у властивостях ґрунту і його родючості залежно від попередніх культур. Їх необхідно враховувати при розміщенні сільськогосподарських культур на полях. Інакше кажучи, встановлювати науково обґрунтоване чергування культур.

Властивості ґрунтів, навіть найродючіших, таких як чорноземи, не завжди відповідають потребам культурних рослин, особливо їх високоврожайних сортів. Тому створення необхідних умов для росту сільськогосподарських культур, раціональне використання і захист ґрунтів, збереження та підвищення їхньої родючості є основним завданням на всіх етапах розвитку землеробства.

У системі агротехнічних заходів найбільш цілеспрямовано на ґрунт впливає сівозміна.

Враховуючи біологічні особливості й здатність польових культур не тільки використовувати, а й активно відновлювати родючість ґрунту, сівозміна істотно впливає на такі фактори родючості, як забезпеченість поживними речовинами і вологою, вміст гумусу, біологічний режим, фізичні властивості та швидкість детоксикації шкідливих речовин, що надходять у ґрунт при його сільськогосподарському використанні.

Крім того, сівозміна зумовлює агрономічну стратегію підвищення продуктивності ґрунту і врожайності сільськогосподарських культур, визначає та взаємопов'язує в єдиний комплекс усі ланки системи землеробства. Від спеціалізації сівозмін, складу і чергування культур залежать системи удобрення, механічного обробітку ґрунту та інших агротехнічних і меліоративних заходів.

З поглибленням спеціалізації сівозмін (насиченням їх провідними культурами, впровадженням нових високоврожайних сортів і гібридів, зростанням масштабів застосування добрив і хімічних засобів захисту рослин та енергомістких технологій вирощування) ускладнюється система управління родючістю, підвищуються вимоги до ґрунтів. Вони повинні забезпечувати посіви не тільки сприятливим водно-повітряним і поживним режимами, а й мати помітну фітосанітарну функцію, здатність запобігати утворенню високої концентрації внесених хімічних сполук тощо.

Для досягнення такого якісно нового рівня родючості необхідно, щоб у зональних науково обґрунтованих системах землеробства провідними положеннями агротехнічного комплексу щодо родючості ґрунту були оптимізація гумусового та фізико-хімічного стану ґрунтового покриву, регулювання балансу поживних речовин і вологи та запобігання явищам ґрунтовтоми. Регулювання балансу поживних речовин, а при зрошенні - й водного режиму багато в чому уже тепер може здійснюватися технічними засобами. Щодо біологічних факторів (таких як діяльність ґрунтової біоти, гумусовий і фітотоксичний режими ґрунту), то з поглибленням спеціалізації вони важче піддаються управлінню, тому багато в чому лімітують продуктивність землі. В оптимізації цих факторів провідна роль належить сівозмінам.

Сівозміна - це науково обґрунтоване чергування сільськогосподарських культур і парів у часі й на території або тільки в часі. Чергування в часі - це щорічна або періодична зміна культур і чистого пару на конкретно взятому полі. Чергування на території означає, що земельний масив сівозміни поділений на поля, де щороку (почергово) вирощуються культури. На кожному полі вони чергуються в часі.

В основі сівозміни лежить науково обґрунтована структура посівних площ, під якою розуміють співвідношення площ посівів різних сільськогосподарських культур і чистих парів, виражене у відсотках до загальної площі сівозміни. Вона розробляється відповідно до спеціалізації господарства.

8.Прогресивна технологія вирощування гороху в умовах степової зони

Горох - холодостійка культура, тому насіння його потрібно висівати якнайраніше навесні (навіть у лютневі і березневі вікна), особливо на перегнійно-карбонатних і піщаних ґрунтах, де запаси продуктивної вологи навесні обмежені. Запізнення з сівбою навіть на 2-5 днів призводить до зниження продуктивності рослин. Щоб мати високоякісну продукцію гороху протягом тривалого періоду, висівають 2-3 сорти з різним періодом вегетації або у кілька строків. На грядці горох висівають з шириною міжрядь 15-20 см, а в рядку - на 5-10 см. Норма висіву насіння 30-35 г/м.кв.. Глибина сівби 4-7 см. Після сівби ґрунт ущільнюють. Під час догляду за посівами ґрунт підтримують у чистому від бур'янів і розпушеному стані. У фазі двох справжніх листків, щоб знищити бур'яни, верхній шар ґрунту розпушують граблями. Краще це робити у другій половині дня, коли рослини прив'януть і менше пошкоджуються. Коли рослини досягнуть висоти 20-25 см, через кожні 30-40 см на грядці встановлюють підпори з хмизу висотою 160-180 см. Рослини вусиками зачеплюються за пруття і підтримуються на підпорах у вертикальному положенні. Урожай гороху збирають вибірково, коли зерно досягне молочно-воскової стиглості. Зібрані боби до використання краще зберігати в затіненому холодному місці.

9.Класифікація сівозмін,Види парів та їх використання

Під типами сівозмін розуміють сівозміни різного виробничого призначення, що відрізняються видом основної продукції, яка виробляється. Вид сівозміни - це різновидність сівозмін певного типу, що відрізняються співвідношенням сільськогосподарських культур і парів. Проте всі сівозміни повинні забезпечувати розміщення культур після добрих попередників, ефективне використання добрив і машин, підвищення родючості ґрунту, одержання високих доброякісних урожаїв, поліпшення умов організації праці, виконання планів виробництва продукції. Розрізняють три типи сівозмін: польові, кормові і спеціальні.

Польові сівозміни призначені здебільшого для виробництва зерна, технічних культур і картоплі. Незначна частина площі польової сівозміни може бути зайнята кормовими культурами (травами, кукурудзою на силос і зелений корм та ін.) і чистим паром. Проте повне забезпечення кормами тваринництва не входить у завдання польової сівозміни. Під польовими сівозмінами в нашій країні зайнято близько 90% орної землі.

Кормові сівозміни призначені переважно для виробництва зелених, силосних, соковитих і грубих кормів. Залежно від групи кормових культур, які переважають у сівозміні, їх призначення і просторового розміщення кормові сівозміни поділяють на прифермські (притабірні) і лукопасовищні. Прифермські сівозміни розміщують поблизу тваринницьких ферм і призначені для виробництва зелених, силосних та соковитих кормів. Притабірні сівозміни розміщують біля літнього табору і призначені для забезпечення тварин зеленими або соковитими кормами в період нестачі їх на пасовищі. Як правило, кормові сівозміни не можуть повністю задовольнити потреби тваринництва в зелених і тим більше в силосних та соковитих кормах, виробництво яких поповнюється за рахунок польових сівозмін, кормових угідь, штучних пасовищ тощо. В лукопасовищних сівозмінах в основному вирощуються багато- і однорічні трави на сіно і випас. У них щороку виділяють кілька трав'яних полів для змінного пасовища, яке використовується від двох до п'яти років. У перші один-два роки для створення міцної дернини трави використовують лише на сіно, періодично підкошуючи їх.

10.Обробіток грунту, прийоми поверхневого обробітку грунту

Важливим елементом системи землеробства є система обробітку ґрунту Значення механічного обробітку ґрунту зумовлене дією на ] ... [середовища в ґрунті коли поживні речовини і гумус у ґрунті зосереджуються в ] ... [типу Важливо й те що неглибоке загортання органічних добрив і ] ... [внесок у знищення бур'янів механічними заходами належить основному обробітку ґрунту важливо ] ... [систематичного безполицевого основного обробітку ґрунту залишаючи насіння бур'янів у поверхневому шарі а другий ] ... [насіння бур'янів має місце і в поверхневому шарі ґрунту в зимовий період під дією ] ... [у поверхневому шарі ґрунту Інша ситуація із забур'яненістю полів в ] ... [основного обробітку ґрунту під культури сівозміни в часі Особливо ефективною ] ... [статний ефект і провокацією до проростання його у верхньому шарі та у всій товщі розпушеного ґрунту Кращим ] ... [ефективність заходів обробітку ґрунту На виконання системи обробітку ґрунту в землеробстві України у ] ... [Різні заходи обробітку ґрунту істотно відрізняються за енерговитратами тому вибір ] ... [кількості в них гумусу Середній вміст його в ґрунтах за вказані ] ... [рослин Мінімалізації обробітку ґрунту краще відповідають ґрунти легкого і середнього механічного складу чисті ] ... [При вирощуванні просапних культур ефективні середній і глибокий обробітки а перед закладанням садів та ягідників ] ... [за якої верхній шар ґрунту залишається на місці а середній і нижній переміщуються Спеціальні заходи обробітку ґрунту здійснюють у специфічних умовах Так важкі й ] ... [поєднання яке називають системою обробітку ґрунту Система обробітку ґрунту при вирощуванні певної сільськогосподарської ] ... [з кількох заходів і тому є системою Вибір заходів обробітку ґрунту складових кожної системи ] ... [робіт матеріальних можливостей Основний обробіток ґрунту Серед систем основного обробітку ґрунту розрізняють основний обробіток під ярі та озимі культури Основний обробіток ґрунту ] ... [типу забур'яненості при достатньому зволоженні на ґрунтах легкого та середнього ] ... [см в агрегаті з важкими зубовими чи голчастими боронами а в посушливу погоду з ] ... [вибору функції варіанта системи основного обробітку ґрунту під певну культуру ] ... [буряків і картоплі заходи полицевого і безполицевого основного обробітку ґрунту істотно не відрізняється ] ... [ґрунту спрямований на провокацію сходів бур'янів і виснаження кореневої системи ] ... [передбачає боронування важкими чи середніми боронами з наступним шлейфуванням і боронуванням легкими ] ... [ґрунтів і в вологості на важких і вологих більша на легких і ] ... [а за вологої погоди культиваторами КПС 4 в агрегаті з важкими ] ... [після сівби в посушливих умовах площу коткують а за достатнього зволоження при ] ... [у ґрунті а також для ефективного знищення проростків бур'янів у ] ... [важких ґрунтах перевагу віддають важким чи середнім боронам а на ] ... [протибур'яновим ефектом у тому разі якщо полицевий основний обробіток проводять один ] ...