Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лукашевич.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
609.06 Кб
Скачать

3 Параметри які контролюють роботу машини

Список вимірювальних величин:

  • Температура;

  • Тиск;

  • Швидкість.

Температура

Дилатометричний термометр (Мал. 2) являє собою закриту з одного кінця трубку 1, поміщену у вимірювану середу. Виготовляють трубки із матеріалу з високим коефіцієнтом лінійного розширення (мідь, алюміній, латунь). В трубку вставлений стержень 2 , притиснутий до її дна ричагом 3 ,

скріпленим з пружиною 4 . Стержень виготовлений із матеріалу з невеликим коефіцієнтом розширення (фарфор, кварц, сплав інвар і т.д.).

При вимірюванні температури трубка змінює свою довжину, в той час як стержень практично зберігає свої розміри. Це призводить до переміщення відносно трубки кінця стержня, зв’язаного ричагом 3 із стрілкою прибору.

Прикладом дилатометричного терморегулюючого пристрою з електричним виходом може слугувати пристрій типу ТУДЭ, призначене для регулювання температури різних серед від -60 до +1000°С. Прибори ТУДЭ можуть мати пряму і зворотну дію. При прямій дії з підвищенням температури середи, в яку поміщається дилатометричний елемент, електричні контакти на виході пристрою замикаються, при зворотній дії — розмикаються.

Мал.2 Схема дилатометричного термометра

Тиск

Під час роботи в сепараторі контролюється тиск на вході та на виході, також через підвідний пристрій в нагнітальний насос під тиском подається вода. Цей параметр необхідно виконувати, адже вода, перебуваючи під тиском 0,1-0,15 МПа поступає в барабан, заповнює його і одночасно вмикає електродвигун сепаратора. Зменшення тиску, або ж його відсутність зменшить час наповнення барабана водою і може спричинити збій у роботі машини.

Для контролю тиску в машині встановлено манометр з багатовитковою трубчатою пружиною. Манометр з багатовитковою трубчатою пружиною показаний на рисунку. Вимірюваний тиск підводиться до штуцера приладу та передається по капіляру 1 до багатовиткової трубчатої пружини 10. Під дією тиску пружина розкручується. Пружина припаяна одним кінцем до нерухомої скоби 12, а іншим ( рухомим ) – до з’єднувальної скоби 11, яка з’єднує пружину з віссю 3. Вся система прикріплена до кронштейну 2. На вісі пружини глухо прикріплений ричаг 9, по якому за допомогою гвинта 8 може переміщуватися каретка 7, шарнірно зв’язана тягою 5 з повідком 6. Повідок 6 жорстко закріплений на вісі , несучій міст пера 4. Гвинт та каретка призначені для вимірювання передаточного числа механізму при тарируванні. Недоліком є контактний метод вимірювання, механічна конструкція датчика, швидкий знос пружини. Перевага в простоті конструкції та використанні даного приладу.

Манометр з багатовитковою трубчатою пружиною

Швидкість

Принцип дії ручного центробіжного техометра (Мал4) заснований на використанні центробіжної сили, що з'являється при обертанні біля осі 1 вантажу 2, закріпленого похило на осі 3.Прижатием наконечника 4 до центру торця валу вісь 1 приводиться в обертання.Грузнув 2, утримуваний нормально в похилому положенні I-I спіральною протидіючою пружиною 5 і що обертається разом з віссю 1, повертаючись біля осі 3, прагне зайняти вертикальне положення II-II. Кут α буде тим менше, чим більше відцентрова сила, тобто чим віше вимірювана частота обертання валу. Грузнув 2 за допомогою тяги 6 перемещяєт уздовж осі 1 рухливу муфту 8, сполучену за допомогою необертального кільця 7 і зубчастої передачі 9 із стрілкою приладу. Для збільшення точності відліку ручні відцентрові тахометри мають коробку швидкостей з розлічним числом рівнів, що включаються в міру необхідності. Ручний центробіжний тахометр має п'ять перемиканих меж вимірів (25.10000 мін ). Циферблат приладу містить подвійну шкалу – зовнішню і внутрішню, ціна ділень якої відповідно 1 і 100 об/мін. Починати вимір необхідно з внрхнего межі. Після визначення зразкової частоти обертання вибирають ту межу, яка забезпечує найбольшую точність відліку. Для кращого підключення до валів ручніє тахометри забезпечуються набором змінних наконечників, що мають різного виконання торців і центрів.

Мал 4. Схема центробіжного тахометра