Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Магматичні та метаморфічні.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
182.78 Кб
Скачать

Характеристика метаморфічних порід

1.Гнейси широко розповсюджені породи. Звичайно вони забарвлені у світло-сірі, рожеві та буровато-жовті кольори. Мінеральний склад подібний до граніту: польові шпати, кварц, із темно-кольорових  біотит, рогова обманка. Структура ортогнейсів  кристалічна, текстура гнейсова, сланцювата, смугаста. В останньому випадку світлі смуги, що складаються із кварцу та польового шпату, чергуються із темними смугами (біотит, рогова обманка, авгіт). Гнейси виникають із осадових глинистих (парагнейси-1а) та кислих і середніх вивержених (ортогнейси -1) порід при регіональному метаморфізмі. Ортогнейси використовуються як будівельний камінь, щебінь, оздоблювальний матеріал. Парагнейси легко вивітрюються, перетворюючись на материнську породу.

2. Глинисті сланці виникають на початковій стадії метаморфізму глинистих порід. Мають слабко виражену сланцюватість. Колір зелений, бурий, сірий до чорного. У воді не розмокають, але здатні до вивітрювання. Використання обмежене.

3.Філіти  тонкосланцюваті породи сірого, зеленого, червонуватого і чорного кольору. Складаються із тонкозернистого кварцу та слюди, на поверхні сланцюватості спостерігаються блискучі лусочки хлориту і серициту. Мають шовковистий блиск, утворюються при регіональному метаморфізмі глинистих порід. Тонкі, рівні, щільні пластини, на які розколюються філіти, використовуються як покрівельний матеріал.

4. Слюдяні сланці виникають при регіональному метаморфізмі глинистих порід. Складаються переважно із слюди (біотит та мусковіт), кварцу і хлориту. В тих випадках, коли вміст кварцу і слюди в породі приблизно рівний, вони називаються слюдяно-кварцитовими сланцями (4а). Мусковітові сланці використовуються для одержання термо- та електроізоляційної плитки.

5. Хлоритові сланці  зеленкуватого кольору породи, що складаються переважно із хлориту з невеликою кількістю кварцу та інших другорядних мінералів. Виникають при регіональному метаморфізмі основних вивержених (магматичних) гірських порід. Текстура  сланцювата, волокниста. Породи неміцні, з низькими фізико-механічними властивостями, легко вивітрюються. Часто містять тальк і тоді носять назву талько-хлоритових. Як будівельний матеріал майже не використовуються.

6. Талькові сланці мають зеленкувате та сірувате забарвлення, масні на дотик. Текстура сланцювата. Складаються із тальку з домішками кварцу та хлориту. Утворюються при метаморфізмі ультраосновних порід. Використовуються для одержання таль­кового матеріалу, як магнезіальний та вогнетривкий матеріал, в паперовій, гумовій промисловості.

7. Серпентини (змійовики)  зеленкувато-сірі, світло-зелені, жовто-зелені, бурувато-зелені породи . Сланцюватість ледве помітна. Складаються з серпентину з прожилками білого блискучого азбесту. Утворюються в процесі метаморфізму основних та ультраосновних магматичних порід.

8. Амфіболіти  зеленого і темно-зеленого кольору, інколи майже чорні. Складаються із рогової обманки та незначної кількості плагіоклазів. Сланцюватість рідко буває ясно вираженою. Зустрічаються амфіболіти з масивною текстурою. Виникають при регіональному метаморфізмі основних та ультраосновних вивержених, а інколи осадових порід. Роговообманкові (без польових шпатів) амфіболіти мають чітко виражену сланцюватість. Щільні різновиди амфіболітів використовуються як бутовий камінь і щебінь.

9. Мармури мають різноманітне забарвлення, частіше світле: біле, рожеве, блакитне, сіре, червонувате, пістряве. Колір залежить від наявності домішок. Складаються головним чином з кальциту, а то­му реагують із соляною кислотою. Структура мармурів кристалічна, текстура  масивна. Утворюються при регіональному та контактовому метаморфізмі внаслідок перекристалізації вапняків і доломітів. Мармури легко обробляються, добре поліруються. Використовуються як оздоблювальний матеріал, для спорудження памיятників, а також як будівельний камінь, щебінь, для одержання вапна, декоративного бетону, кольорової штукатурки.

10. Кварцити мають різноманітний колір: жовтуватий, рожевий, червонуватий, сірий. Складаються із кварцу з домішками слюди, хлориту та інших мінералів. Це найміцніша з метаморфічних щільна кристалічна порода з масивною текстурою. Зустрічаються сланцюваті різновиди - кварцитові сланці. Виникають в процесі регіонального та контактового метаморфізму пісків та кварцових піщаників. Мають високу твердість і щільність, кислото- та лугостійкі, але крихкі і важко обробляються. Використовуються як будівельний, оздоблювальний матеріал, абразив, при виробленні вогнетривів і щебеню.

11. Графітові сланці мають чорний колір. Складаються з мінералу графіту. Мякі, на папері залишають чорну риску, бруднять руки. Часто мають тонкосланцювату і лускувату текстуру. Утворюються при регіональному та контактовому метаморфізмі із кам'яного вугілля, торфу, бітумінозних порід, асфальту та гумусу. Використовуються в електропромисловості, їх термостійке мастило, в лакофарбовій промисловості, для виготовлення плавильних тиглів та ін.

Таблиця 2

Класифікація метаморфічних гірських порід

Група

порід

Назва

породи

Мінералогічний

склад

Материнська

порода

Тип метаморфізму

Структура

Тексту

ра

Слан-цю-

ваті

Орто-гнейс

Кварц, польові

шпати, слюда

Граніт

Регіо-

нальний

Кристалічно-

зерниста,таб-

летчаста

Масивна,

смугаста

Пара-

гнейс

Кварц, польові

шпати, слюда

Глинисті породи

Регіо-нальний

динамометаморфізм

Дрібно-

зерниста

Слабко

сланцю

вата

Філіти

Кварц, слюда,

хлорит

Глинисті породи

Регіо-нальний

динамометаморфізм

Дрібно-

зерниста

Тонко-

Сланцю

вата

Слюдяні

сланці

Мусковіт, біо-

тит, кварц

Глинисті

породи

Регіо-нальний

динамометаморфізм

Дрібно-

зерниста,

листкувата

Сланцю

вата

Таль-кові сланці

Тальк

Ультраосновні

магма-

тичні

Регіональний

Дрібно-лускувата

Сланцю

вата

Хлоритові сланці

Хлорит, кварц

Ультра-

основні

магма-

тичні

Регіональ

ний

Дрібно-

зерниста

Сланцю

вата,

волок

ниста

Неслан-

цюваті

Мармур

Кальцит

Вапняки,

доломіти

Контакто-

вий,регіо-

нальний

Дрібно-се-

редньо-та крупнозер-

ниста

Масивна,

Плямиста

Кварцит

кварц

Кварцові

піщаники

Контакто-

вий,регіо-

нальний

Дрібно-зер-

ниста,зливна

Масивна

Використана література

1.Зоценко М. Л. та ін. Інженерна геологія, механіка грунтів, основи і фундаменти, Полтава , 2004 р.

  1. Курс лекцій з інженерної геології (Укладач Любич Л. Г.) ДІБІ, 1992 р.

  2. ГОСТ 25100. Грунти.

ЗМІСТ

Загальні відомості.......................................................................................................3

Магматичні гірські породи........................................................................................3

Текстура і структура магматичних порід.................................................................3

Класифікація магматичних порід за вмістом кремнезему......................................4

Методика визначення магматичних порід................................................................4

Характеристика головних типів магматичних гірських порід................................7

Метаморфічні гірські породи...................................................................................11

Методика визначення метаморфічних гірських порід...........................................12

Визначник метаморфічних гірських порід..............................................................13

Характеристика метаморфічних порід....................................................................14

Використана література........................................................................................... 17

18