Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Магматичні та метаморфічні.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
182.78 Кб
Скачать

Характеристика головних типів магматичних гірських порід. Кислі породи.

Ці породи широко розповсюджені в земній корі. Найчастіше серед кислих магматичних порід зустрічаються граніти, кварцові порфіри, ліпарити.

1. Граніти мають світлий колір, частіше червонуватий, рожевий, рідше  бурий, жовтий, сірий. Граніт  це порода, що містить більш як 65% кремнезему. Серед мінералів  польових шпатів 60-70%, кварцу 20-25%, темнокольорових ммінералів ( рогової обманки, авгіту, слюд) 5  10%. Структура гранітів завжди кристалічна, рівномірнозерниста або порфироподібна, текстура масивна. Граніт  глибинна (інтрузивна) порода. Нестійкими мінералами у граніті є польові шпати, які внаслідок хімічного вивітрювання перетворюються у глинисті мінерали. Граніти використовуються для облицювання інженерних споруд, як бут, для виготовлення орнаменту, бруківки, як щебінь у бетонах.

2. Пегматити (писемне каміння) відрізняються від гранітів наявністю орієнтованих вростань кварцу в польові шпати (пегматитова структура, часто крупнозерниста). Текстура  масвина. Пегматит містить більш як 75% кремнезему, а тому належить до ультракислих магматичних порід. Головні мінерали це польові шпати і кварц. Інколи зустрічаються слюди, самоцвіти, рідкісні мінерали. Залягають переважно у вигляді жил. Використовуються для виготовлення керамічних виробів.

3. Кварцові порфири  це палеотипні аналоги гранітів . Мають вигляд лави червонуватого, рожевого або брунатного кольору, що застигла на поверхні Землі або близько від неї. Основна маса некристалічна, аморфна. . На склуватому фоні спостерігаються вкраплення блискучого сірого або 6ілого кварцу, інколи  польових шпатів. Структура порфирова, текстура  масивна, плямиста. Свіжі, невивітрілі кварцові порфири використовують як підвалини для фундаментів, будівельне каміння, облицювальний матеріал, з них виготовляють щебінь, брук, бут.

4. Ліпарит  кайнотипний ефузивний аналог граніту. Порода має білий, сірий, рожевий, жовтуватий, інколи брунатний колір. Основна маса ліпариту склувата, некристалічна, на фоні якої видно блискучі вкраплення польового шпату (ортоклазу), кварцу і дрібних лусочок слюди. Структура порфирова, текстура дрібнопориста. Застосовують ліпарити як будівельний камінь (бут, щебінь), камінь для брукування вулиць, інколи як оздоблювальний матеріал.

Середні породи.

В земній корі порід цього класу зустрічається значно менше, ніж кислих магматичних порід. Вони займають не більше 2% від площі розповсюдження всіх вивержених порід. До них належать сієніт, діорит, польовошпатові порфири, трахіт, андезит і порфирити.

5. Сієніт  інтрузивна порода рожевого, червоного або світло-сірого забарвлення. Вона містить 50...70% калієвих польових шпатів (ортоклазу), 30...10% плагіоклазів і 20...10% темних мінералів (звичайно рогову обманку, рідше біотит або авгіт). Кварц відсутній або його менше 5%. Структура  повно кристалічна, текстура  масивна. Через відсутність кварцу сієніт обробляється і полірується легше , ніж граніт. Він застосовується як будівельний камінь, для брукування вулиць, як щебінь для бетону, оздоблювальний матеріал.

6. Польовошпатовий порфир є палеотипним ефузивним аналогом сієніту. Має червонуватий, жовтуватий, бурий або брунатний колір. Складається, головним чином, з вулканічного скла, польового шпату (ортоклаз) та невеликої кількості темних мінералів. Первинна структура у цих порід порфирова, текстура масивна або дрібнопориста. Застосовується як будівельний матеріал, тесані плити, щебінь для бетону.

7. Трахіт є кайнотипним аналогом сієніту, це світла, біла, жовтувата, сірувата, інколи рожева повода з шорсткою поверхнею. Основним мінеральним виділенням на склуватім нерозкристалізованім фоні є ортоклаз. Темних мінералів дуже мало. Структура порфирова, текстура пориста. Застосовується як кислототривкий і будівельний матеріал, з якого виготовляють стінові блоки, щебінь для бетону, тесані плити. Шорстка поверхня породи добре зщеплюється з цементом.

8. Діорит – інтрузивна порода має звичайно темне забарвлення. Складається з плагіоклазів (60-65%) і темної рогової обманки (40-35%). Рідко зустрічається авгіт та біотит. На свіжому зломі порода блищить. Структура повнокристалічна, текстура масивна. Свіжі діорити, які не зазнали впливу вивітрювання, застосовують як шляховий і оздоблювальний матеріал. Вивітрілий діорит непридатний для будівельних цілей.

9. Порфирит - палеотипний ефузивний аналог діориту . Основним мінералами є плагіоклази, які створюють білі кристали таблитчастої форми на темно-зеленому склуватому фоні, зустрічається рогова обманка або авгіт. Структура порфирова, текстура масивна. Застосовують породу для виготовлення щебеню і бруківки, для оздоблення.

10. Андезит  кайнотипний аналог діориту, лавова порода з сіруватим, буруватим та зеленкуватим забарвленням. На світлому некристалічному фоні породи розсіяні дрібні вкраплення плагіоклазів, рогової обманки, авгіту або біотиту. Структура порфирова, проміжки між кристалами заповнені склуватою масою. Текстура масивна або пориста. Щільні різновиди андезиту застосовують у вигляді кислотостійких плит та щебеню для кислотостійкого бетону. Крім того, андезит використовують як стіновий, шляховий та оздоблювальний матеріал. Пористі різновиди андезиту легко піддаються обробці.