Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
beschastniy_v_m_gromadski_ob_ednannya_v_ukra_ni....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
1.65 Mб
Скачать

6.3. Державна підтримка ветеранських та патріотичних організацій

В Україні спостерігається тенденція активної інтеграції ве­теранського руху. Ветерани війни об'єднуються з метою вирі­шення соціальних проблем із ветеранами праці, військової служби, чорнобильцями, шахтарями тощо. Прикладами таких юридично зареєстрованих громадських об'єднань є Організація ветеранів України, Всеукраїнське об'єднання "Соціальна спра­ведливість".

З метою поліпшення роботи з ветеранами війни, їх соціаль­ного захисту, а також зважаючи на пропозиції ветеранських організацій, за указом Президента України від 15 грудня 1999 р. № 1573/99 утворено Державний комітет України у справах ветеранів, який є правонаступником Комітету України у спра­вах ветеранів війни та воєнних конфліктів у іноземних дер­жавах (далі – Держкомітет). Держкомітет – центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовує і коорди­нує Кабінет Міністрів України через Міністра праці та соціаль­ної політики України. Положення про Держкомітет затвер­джено указом Президента України від 22 червня 2000 р. №811/2000.

Законодавче забезпечення соціальної політики стосовно ве­теранів є основним напрямом діяльності Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів і Комітету з питань соціаль­ної політики та праці Верховної Ради України. Ці та інші комі­тети розглядають також звернення ветеранів і їх громадських організацій.

У Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністра­ціях безпосередня робота з ветеранами та їх організаціями роз­поділена між багатьма профільними управліннями і відділами. Нині визначено підрозділи, які працюють із ветеранами війни, а також заступники голів держадміністрацій, котрі відповіда­ють за роботу з ветеранами. В Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі працюють уповноважені представники Держкомітету.

За указом Президента України від 16 вересня 1999 р. № 1180/99 при Президентові України утворено Координаційну раду з питань соціального і правового захисту військовослуж­бовців, осіб, звільнених із військової служби у запас або у від­ставку та членів їх сімей. Положення про Координаційну раду затверджено Указом Президента України від 23 жовтня 1999 р. № 1378/99. Персональний склад Координаційної ради затвер­джено указом Президента від 20 квітня 2000 р. № 604/2000. У своїй роботі Координаційна рада при Президенті України ви­користовує координаційні ради громадських організацій вете­ранів війни, які створено в державних адміністраціях.

У складних сучасних економічних умовах, зі змінами еконо­мічної і політичної систем у державі потрібна цілеспрямована робота з ветеранами війни як з найбільш організованою і структурованою частиною суспільства.

Держкомітет створив координаційну раду громадських орга­нізацій ветеранів війни, які мають всеукраїнський статус, для забезпечення прийняття рішень з урахуванням думок і пропози­цій ветеранів війни. Плідно працюють координаційні ради гро­мадських організацій ветеранів війни при голові Київської місь­кої державної адміністрації, при Хмельницькій обласній де­ржавній адміністрації, Комісія з питань ветеранів і літніх людей при Сумській обласній державній адміністрації, Координаційна міжвідомча рада з питань соціального захисту ветеранів при

Херсонській обласній державній адміністрації, Рада у справах інвалідів при Рівненській обласній державній адміністрації,

У деяких областях представники державної адміністрації входять до складу й активно працюють у керівних органах гро­мадських організацій ветеранів війни, а керівники громадських організацій ветеранів війни залучаються до роботи у державних адміністраціях, її структурних підрозділах, комісіях та інших органах.

Щорічно в усіх областях України проводяться традиційні заходи з метою допомоги ветеранам війни і вшанування їх за­слуг перед Батьківщиною з залученням бюджетних і позабю­джетних джерел фінансування,

З метою відродження та популяризації звичаїв Українського козацтва Президент України Л. Кучма видав указ № 14/95 "Про відродження історико-культурних та господарських традицій Українського козацтва" від 4 січня 1995 р.

З огляду на вирішальну роль Українського козацтва, яку воно відіграє у становленні нашої держави, указом Президента України від 7 серпня 1999 р., № 966/99 встановлено День Укра­їнського козацтва, що відзначається щорічно 14 жовтня удень свята Покрови Пречистої Богородиці.

Указом Президента України від 15 листопада 2001 р. № 1092/2001 затверджено "Національну програму відродження та розвитку Українського козацтва на 2002–2005 р.". Метою Програми є подальший розвиток і утвердження Українського козацтва як громадської сили, здатної зробити певний внесок у консолідацію суспільства.

Основними завданнями Програми є:

– використання народних традицій у всіх сферах суспіль­ного життя;

– підвищення рівня військово-патріотичного виховання молоді, її готовності до захисту Вітчизни;

– залучення козацьких товариств до участі в охороні гро­мадського порядку і державного кордону;

– збереження і пропаганда історичної та культурної спад­щини українського народу;

– об'єднання зусиль органів виконавчої влади і громад­ськості з метою використання виховних і культурних традицій Українського козацтва;

– сприяння підвищенню духовності суспільства;

– вивчення, популяризація історії та розвитку Україн­ського козацтва;

– створення додаткових робочих місць за рахунок розши­рення мережі козацьких селянських (фермерських) госпо­дарств, промислів, туристичної діяльності;

– розширення міжнародного співробітництва Українсько­го козацтва з аналогічними громадськими об'єднаннями іно­земних держав.

У реалізації положень цієї Програми задіяна велика кіль­кість міністерств, державних комітетів, інших державних орга­нів та установ : Міністерство освіти і науки, Міністерство боро­ни України, Академія педагогічних наук України, Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій, Міністерство внутріш­ніх справ, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.

Зважаючи на історичне значення і заслуги українського ко­зацтва у ствердженні української державності та суттєвий вне­сок у сучасний процес державотворення, Указом Президента України від 4 червня 2005 р. № 916/2005 затверджено Положення про Раду Українського козацтва.

Рада Українського козацтва (далі – Рада) – консультативно-дорадчий орган при Президентові України.

Основними завданнями Ради є:

– аналіз стану розвитку Українського козацтва, а також заходів із забезпечення взаємодії органів виконавчої влади і ко­зацьких громадських організацій у сфері відродження історико-культурних та господарських традицій Українського козацтва;

– участь у розробленні та реалізації державних програм розвитку Українського козацтва;

– внесення в установленому порядку пропозицій щодо фор­мування та реалізації державної політики у цій сфері.

Рада відповідно до покладених на неї завдань:

– вивчає та аналізує стан розвитку козацького руху в Укра­їні;

– здійснює підготовку у межах своїх повноважень реко­мендацій щодо відродження та розвитку традицій Українсько­го козацтва;

– вносить у встановленому порядку пропозиції щодо фор­мування державної політики у сфері відродження та розвитку історичних, патріотичних, господарських та культурних тра­дицій Українського козацтва, а також щодо сприяння роботі громадських, релігійних організацій, благодійних фондів, окре­мих громадян стосовно відродження Українського козацтва;

– розробляє та бере участь у виконанні проектів і програм розвитку Українського козацтва;

– бере участь у розробленні проектів нормативно-правових актів з питань, що належать до її компетенції;

– сприяє укомплектуванню окремих підрозділів Збройних сил України та інших військових формувань призовниками, які е членами козацьких організацій;

– сприяє охороні пам'яток історії та культури, природо­охоронній та науково-пошуковій роботі, організації та проведен­ню фестивалів козацької творчості, спортивних змагань, вно­сить у встановленому порядку пропозиції щодо відновлення іс­торичних назв, пов'язаних з історією Українського козацтва;

– проводить через засоби масової інформації інформаційну та роз'яснювальну роботу з проблем Українського козацтва, з питань відродження та розвитку його історичних, патріотич­них, господарських та культурних традицій.

Рада під час виконання покладених на неї завдань взаємодіє з органами виконавчої влади, органами місцевого самовряду­вання стосовно питань відродження та розвитку історичних, патріотичних, господарських і культурних традицій Україн­ського козацтва, а також із навчальними закладами, науковими установами щодо патріотичного виховання, організації фізкуль­турно-спортивної та культурно-просвітницької роботи серед молоді.

Рада має право:

– одержувати в установленому порядку від міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади інфор­мацію, документи і матеріали з питань, що належать до її ком­петенції;

– за потреби утворювати тимчасові робочі групи.

Рада здійснює свою діяльність на громадських засадах, вона утворюється у складі голови, секретаря та інших членів Ради, її очолює Президент України. Членами Ради є керівники все­українських козацьких громадських організацій, зареєстро­ваних відповідно до Закону України "Про об'єднання гро­мадян".

Для набуття членства у Раді керівник всеукраїнської козаць­кої громадської організації подає на ім'я голови Ради заяву, до якої додаються копія рішення вищого статутного органу всеукра­їнської козацької громадської організації про підтвердження повноважень відповідного керівника, копії свідоцтва про реєст­рацію всеукраїнської козацької громадської організації та ста­туту (положення).

До складу Ради можуть входити також інші особи, які зро­били значний внесок у відродження та розвиток Українського козацтва. Рішення про введення до складу Ради таких осіб при­ймає Рада. Секретаря Ради призначає Президент України.

Секретар Ради забезпечує діяльність Ради у період між її за­сіданнями, а також:

– організовує діяльність Ради;

– формує порядок денний засідань Ради та скликає ЇЇ засі­дання;

– за дорученням голови Ради представляє Раду у відноси­нах із центральними та місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями.

Організаційною формою роботи Ради є засідання, які прово­дяться за потреби, але не рідше одного разу на три місяці. Голо­вуючим на засіданнях є голова Ради. За його відсутності засідан­ня відкриває секретар Ради і Рада зі свого складу обирає голо­вуючого.

Рада має право вирішувати питання, якщо на її засіданні присутні більше половини її членів. Рішення Ради приймають­ся більшістю голосів членів Ради і оформляються протоколом.

Члени Ради мають рівні права. Кожний член Ради має один голос. Якщо член Ради не згоден з її рішенням або не може бути присутнім на засіданні, він може висловити свою думку з пи­тання, що розглядається, письмово.

Рада використовує в роботі бланки зі своїм найменуван­ням.

Контрольні запитання та завдання

1. Які є категорії ветеранів згідно із законодавством Украї­ни?

2. Назвіть основні ветеранські організації України.

3. Які державні органи займаються проблемами вете­ранів?

4. Що таке козацький рух в Україні?

5. Якими нормативними актами регулюється діяльність козацтва в Україні?

6. Назвіть основні положення Національної програми відро­дження козацтва.

7. Що таке Рада Українського козацтва при Президентові України?

8. Яке свято відбувається 14 жовтня кожного року?

9. На підставі чого діє Українське реєстрове козацтво?

10. Назвіть вищі керівні органи Українського реєстрового козацтва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]