Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
74.25 Кб
Скачать

50)Благодійна організація

Відповідно до закону України “Про благодійництво та благодійні організації”, ми розуміємо поняття благодійні організації як: благодійна організація - це недержавна організація, головною метою діяльності якої є здійснення благодійної діяльності в інтересах суспільства або окремих категорій осіб.

Благодійництво, благодійна діяльність здійснюються на засадах законності, гуманності, спільності інтересів і рівності прав її учасників, гласності, добровільності та самоврядування. Діяльність благодійників і благодійних організацій має суспільний характер, що не суперечить їх взаємодії з органами державної влади і не позбавляє права на отримання державної підтримки. Фізичні та юридичні особи можуть займатися благодійництвом разом з відповідними благодійними організаціями, зареєстрованими у встановленому законодавством порядку. Президент України, депутати, посадові і службові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також члени їх сімей можуть займатися благодійництвом і благодійною діяльністю тільки в межах отриманих і задекларованих доходів.

51)Релігійні організації

Правове становище релігійних організацій як юридичних осіб не достатньо досліджено у правовій літературі. У вітчизняній науці і практиці відсутній єдиний підхід до вирішення питання про правовий статус релігійних організацій та про їх місце в організації суспільства. Юридична література, навіть, не містить визначення поняття релігійних організацій, оскільки фундаментальні дослідження їх правової природи відсутні. На сьогодні правове становище релігійних ор-ганізацій визначається ст. 35 Конституції України: «Церква і релігійні організації в Україні відокремле-ні від держави, а школа -- від церкви», Цивільним кодексом України (далі -- ЦК), Законом від 23 квітня 1991 р. «Про свободу совісті та релігійні організації» (далі--Закон), статутами релігійних організацій.

Релігійна організація визнається юридичною особою з моменту реєстрації її статуту. Відповідно до ст. 80 ЦК юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку, яка наділяється цивільною правоздатніс-тю і дієздатністю і може бути позивачем та відпо-відачем у суді. Традиційно у теорії цивільного пра-ва виділяють такі ознаки юридичної особи: органі-заційна єдність, наявність відокремленого майна, самостійна цивільно-правова відповідальність, участь у цивільному обороті від свого імені.

Передусім релігійним організаціям притаман-на така ознака, як організаційна єдність. У теорії цивільного права під нею розуміють чітку внутрі-шню структуру, яка полягає у конкретному підпо-рядкуванні органів управління, у регламентації відносин між структурними підрозділами. Організа-ційна єдність -- необхідна умова для об'єднання декількох осіб у структуру, що дає можливість перетворити їх волю на волю юридичної особи, яка виступає як єдине ціле. Названа єдність закріплю-ється статутними документами юридичної особи.

52)