Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
74.25 Кб
Скачать

4)Система цивільного права

Правова система складається з галузей права, кожна з яких системно організована, має свій предмет і метод регулювання, свою структуру розподілу правових елементів. Елементами правової структури є юридичні норми та інститути.Існують такі системи побудови цивільного права:Інституційна система - передбачає розподіл правових норм за окремими інститутами. Під цивільно-правовим інститутом розуміють групу цивільно-правових норм, що регулюють однорідні суспільні відносини. Пандектна система — передбачає виділення загальної частини цивільного права і відокремлення речового права від зобов´язального. Пандектна система відображає статику речового і динаміку зобов´язального права - основних майнових прав, Що виникають у суспільстві.Цивільне право України будується за Пандектною системою. Можливість виділення загальної частини цивільного права, що стосується всіх інститутів цивільного права, свідчить про те, що окремі інститути галузі мають спільні характеристики, які фактично можуть бути віднесені саме до цієї галузі права.

5) Принципи цивільного права

під принципами цивільного права розуміють основні засади, в яких втілені корінні, найхарактерніші риси цього права..

Загальноправові принципи визначаються Конституцією України. Вони поширюються на всі галузі права.

загальними засадами цивільного законодавства є:

1)  неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та законом;

2) судовий захист цивільного права та інтересу

3) справедливість, добросовісність та розумність.

4) свобода підприємницької діяльності, яка не заборонена за­коном;

5) неприпустимість свавільного втручання у сферу особистого життя людини;

6) свобода договору;

Неприпустимість свавільного втручання у сферу особистого життя людини. Згідно з цією засадою органи державної влади і місцевого самоврядування не мають права втручання у сферу особистого життя людини, якщо остання не порушує права та законні інтереси інших суб´єктів правовідносин.

Неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та законом. Згідно з К У ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Примусове відчуження об´єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості.

Свобода договору.Цивільне законодавство закріплює свободу щодо укладення договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог ЦК, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Свобода договорів знаходить свій прояв і у можливості сторін самостійно визначати вид договору

свобода підприємницької діяльності, - суб´єкт підприємництва самостійно вибирає якою саме підприємницькою діяльністю займатись і яким чином провадити підприємницьку діяльність

Судовий захист цивільного права та інтересу.На підставі цієї засади носієві цивільних прав надається можливість застосування до правопорушника засобів примусового впливу. Зокрема уповноважена особа має право звернутися до суду з вимогою примусити зобов´язану особу дотримуватися певної поведінки.

Справедливість, добросовісність та розумність- передбачає правило, за яким кожен учасник цивільних правовідносин при здійсненні своїх суб´єктивних прав не повинен порушувати інтереси інших осіб чи суспільних інтересів (зловживати правом).