Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркет прогрНов.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
156.16 Кб
Скачать

2. Метод розрахунку «від наявних засобів»

Багато підприємств виділяють в бюджет на рекламу певну суму, яку воно на власний розсуд може собі дозволити витратити. Такий метод визначення розмірів бюджету цілком та повністю ігнорує вплив реклами на обсяг збуту. В результаті величина бюджету з року в рік залишається невизначеною, що ускладнює перспективне планування ринкової діяльності.

3. Метод паритету з конкурентами

Назва методу визначає його сутність: бюджет збільшується або зменшується адекватно діям конкурентів. Але, по-перше, відсутня вичерпна інформація щодо витрат конкурентів, а по-друге, не існує двох однакових фірм, їх відрізняють популярність, лояльність покупців до торгової марки, певні характеристики товару. Водночас метод виходить із припущення, що імідж фірм-конку-рентів, а також продукти, які вони виготовляють, схожі між собою.

  1. Метод визначення бюджету із розрахунку на одиницю продукції

Якщо структура асортименту фірми є стабільною, а також стабільними є показники збуту, буде доречним використання цього методу.

5. Метод визначення бюджету за цілями і завданнями рекламної кампанії

Цей метод потребує, щоб суб'єкти ринку формували свої бюджети реклами на основі:

1) формування конкретних цілей;

2) визначення завдань, які необхідно вирішити для досягнення поставлених цілей;

3) оцінки витрат на їх вирішення.

Сума усіх зазначених витрат і складе орієнтовну цифру бюджетних асигнувань на рекламу.

Перевага цього методу полягає в тому, що він потребує від керівництва чіткого викладу своїх уявлень про взаємозв'язок між сумою витрат, рівнем рекламних контактів, інтенсивністю випробування та регулярного використання товару.

У процесі розробки бюджету слід враховувати ряд моментів: витрати різних альтернатив (наприклад, ціна телереклами у порівнянні з радіооголошенням та оголошеннями в журналах); скільки разів потрібно повторити рекламу для того, щоб вона була ефективною; на скільки зросли ціни на рекламу в засобах масової інформації за останній час. Слід враховувати те, на якому етапі життєвого циклу знаходяться товари підприємства, чи є вони стандартними (товарами широкого вжитку) або різко відрізняються від аналогів, чи відчувається постійна потреба в цих товарах, чи потрібно їх продавати «під тиском» та інше.