Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркет прогрНов.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
156.16 Кб
Скачать

Пріоритетні напрями використання основних засобів реклами

Засоби реклами

Пріоритет можливого використання для реклами окремих груп товарів, продукції, послуг

1 . Друкована реклама

Практично для всіх видів товарів, промислової продукції та послуг, товарів масового попиту

2. Реклама у пресі

Практично для усіх видів товарів, промислової продукції та послуг: громадсько-політичні видання застосовуються переважно для реклами товарів та послуг широкого вжитку; спеціалізовані видання – для реклами промислової продукції та послуг

3. Реклама на радіо

Для товарів та послуг масового попиту. Ефективна як додатковий захід під час проведення ярмарків та виставок

4. Реклама на телебаченні

Для товарів масового попиту з великими обсягами реалізації, інколи — для промислової продукції (послуг широкої сфери вжитку)

5. Кіно-та відеореклама

Практично для усіх видів товарів, промислової продукції. Для товарів масового попиту – короткі рекламні ролики на телебаченні; для реклами промислової продукції та послуг – рекламно-технічні та рекламно-престижні фільми

6. Виставки та ярмарки

Для всіх видів товарів та продукції (товари масового попиту рекламують переважно на загальногалузевих ярмарках, виставках та виставках-продажах)

7. Рекламні сувеніри

Дорогі сувенірні вироби для реклами промислової продукції (послуг); недорогі сувенірні вироби із символікою випускаються у великій кількості для реклами товарів широкого попиту

8. Пряма поштова реклама

Переважно для промислової продукції (послуг) із відносно вузькою цільовою аудиторією

9. Зовнішня реклама

Для товарів масового попиту, для товарних знаків промислових підприємств, що випускають як товари масового попиту, так і продукцію промислового призначення

10. Комп'ютеризована реклама

Для промислової продукції (послуг), для товарів масового попиту при оптовій торгівлі

Одним із найбільш складних завдань, що стоять перед підприємством, є розробка генеральних кошторисів витрат на рекламу.

Планування бюджету витрат на рекламну діяльність пов'язане з вибором методу їх визначення. Найбільш поширеними є п'ять методів.

1. Метод визначення бюджету з орієнтацією на збут

Бюджет визначається як відсоток від обсягу збуту або його середнього показника за минулі роки, або очікуваного збуту у плановому періоді.

Вважається, що даний метод має ряд переваг. По-перше, розрахунок у відсотках до обсягу продажу означає, що сума асигнувань на стимулювання буде, скоріше за все, змінюватись залежно від того, що підприємство «може собі дозволити». По-друге, цей метод змушує керівництво враховувати взаємозв'язок між витратами на рекламу, продажною ціною товару та сумою прибутку в розрахунку на товарну одиницю. По-третє, сприяє підтримці конкурентної стабільності в такій мірі, що підприємства-конкуренти витрачають на рекламу приблизно один і той же відсоток від суми свого продажу.

Однак, незважаючи на ці переваги, метод розрахунку у відсотках до суми продажу майже нічим не виправдовує свого існування. Він базується на обхідних міркуваннях про те, що збут є причиною реклами, а не наслідком. Він призводить до того, що розмір бюджету визначається наявними засобами, а не існуючими можливостями. Цей метод не дає логічних підстав для вибору конкретного відсоткового показника, за винятком хіба що випадкових дій на основі минулого досвіду або теперішніх дій конкурентів.