Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
анатомія.атлас.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Особливості будови і функції вегетативної нервової системи

За функціональними і морфологічними ознаками в складі вегетативної нервової системи розрізняють симпатичний і парасимпатичний відділи.

Вегетативна нервова система забезпечує іннервацію внутрішніх органів, судинної системи, залоз, гладеньких м'язів. Вона здійснює також трофічний вплив на скелетні м'язи. Не викликаючи скорочення цих м'язів, вона покращує їх живлення і тим самим стимулює їх роботу. Вегетативна нервова система справляє трофічний вплив на всі органи, в тому числі і на центральну нервову систему. Вона регулює діяльність внутрішніх органів і судин, секрецію залоз, роботу серця. Процеси обміну речовин також регулюються вегетативною нервовою системою. Отже, ділянки розповсюдження її в організмі дуже великі - іннервація всіх органів і тканин.

Важливою особливістю вегетативної нервової системи є те, що її діяльність не підпорядковується нашій волі і свідомості. Людина не відчуває навіть наявності багатьох внутрішніх органів, особливо тих, які не рухаються, як, наприклад, залози, не відчуває, як у них відбувається секреція, як всмоктується їжа в кишках тощо. Людина не може свідомо керувати діяльністю цих органів, як керує своєю мускулатурою. Такі процеси відбуваються поза свідомістю людини і не підпорядковані її волі.

За будовою вегетативна нервова система подібна до соматичної. У вегетативній нервовій системі, як і в соматичній, розрізняють центральну і периферичну частини. Вегетативні нейрони утворюють в головному і спинному мозку скупчення - вегетативні ядра. Всі разом вони складають центральну частину. Периферичну частину вегетативної нервової системи утворюють численні вегетативні нервові вузли і нервові волокна. Вегетативні вузли розташовані на різних відстанях від центральної нервової системи.

Периферичні вузли (ганглії) вегетативної нервової системи залежно від їх розміщення розрізняють: паравертебральні, превертебральні і інтрамуральні.

Паравертебральні (біляхребетні) вузли розміщені ланцюжками по обидві сторони вздовж хребетного стовпа. Сполучаючись між собою нервовими волокнами, вони утворюють два симпатичні стовбури (правий і лівий).

Превертебральні (передхребетні) вузли розташовані спереду від хребта, недалеко від органів. Вони входять до складу вегетативних сплетінь: сонячного, верхньобрижового, нижньобрижового, підчеревного та інших.

Інтрамуральні (внутрішньоорганні) вузли знаходяться в товщі внутрішніх органів або ж безпосередньо біля них.

Вегетативна нервова система (схема):

А — соматичного;

Б — вегетативного рефлексів;

А — парасимпатична частина;

Б — симпатична частина;

1 — верхній шийний вузол симпатичного стовбура;

2 — бічний ріг спинного мозку;

3 — верхній шийний серцевий нерв;

4 — грудні серцеві і легеневі нерви;

5 — великий черевний нерв;

6 — сонячне сплетіння;

7 — нижнє брижове сплетіння;

8 — підчеревне сплетіння;

9 — малий черевний нерв;

10 — поперекові нерви;

11 — крижові нерви;

12 — крижові парасимпатичні ядра;

13 — тазові нерви;

14 — тазові (парасимпатичні) вузли;

15 — парасимпатичні вузли внутрішніх органів;

16 — блукаючий нерв;

17 — привушний (парасимпатичний) вузол;

18 — підщелепний (парасимпатичний) вузол;

19 — крилопіднебінний (парасимпатичний) вузол;

20 — війковий (парасимпатичний) вузол;

21 — ядро блукаючого нерва;

22 — ядро язиковоглоткового нерва;

23 — ядро лицевого нерва;

24 — ядро окорухового нерва.

9