Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
анатомія.атлас.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Головний мозок

За походженням, структурними особливостями і функціональним значенням в головному мозкові виділяють три великих частини: стовбур, підкіркову частину і кору великих півкуль.

Довгастий мозок, задній і середній — філогенетично найдавніші відділи головного мозку. Вони є продовженням спинного мозку і разом становлять стовбур головного мозку.

Підкіркова частина складається із структур проміжного мозку і базальних гангліїв великих півкуль.

Кора є вищим відділом головного мозку і утворює тонкий поверхневий шар сірої речовини великих півкуль. В еволюційному відношенні вона є найновішим утвореннями і відноситься до таких структур головного мозку, які прогресивно розвиваються.

Відділи головного мозку:

1 — довгастий мозок;

2 — міст;

3 — мозочок;

4 — четвертий шлуночок;

5 — середній мозок;

6 — водопровід мозку;

7 — чотиригорбикове тіло;

8 — ніжка мозку;

9 — зоровий горб;

10 — сірий горб;

11 — гіпофіз;

12 — шишкоподібна залоза;

13 — кінцевий позок;

14 — мозолисте тіло.

Нижня поверхня (основа) головного мозку:

1 — лобні частки;

2 — вискові частки;

3 — міст;

4 — довгастий мозок;

5 — мозочок;

6 — нюхові цибулини;

7 — передня дірчаста речовина;

8 — зорове перехрестя;

9 — сірий горб з гіпофізом;

10 — соскоподібні тіла.

Задній мозок

Задній мозок складається із двох частин: вентральної — варолієвого моста і дорзальної — мозочка.

Міст, або вароліїв міст — поперечне біле масивне потовщення овальної форми розташоване між довгастим і середнім мозком. На межі між мостом і середніми ніжками мозочка з обох боків відходять корінці трійчастого нерва (V пара). Крім того від моста відходять також VI — VIII пари черепномозкових нервів: відвідний нерв (VI пара), лицевий (VII пара) і переддверно-завитковий (VIII пара).

Основну масу моста становить біла речовина, серед якої знаходяться скупчення клітин — ядра. Чрез ядра моста кора головного мозку з’єднується з мозочком. В покришці моста розташована ретикулярна формація.

Мозочок міститься під потиличними частками великих півкуль, над довгастим мозком.

В мозочку розрізняють дві опуклі півкулі (праву і ліву) і вузеньку середню частину, що з’єднує їх, — черв’ячок. Поверхня мозочка складається з тонкого шару (1-2,5 мм) сірої речовини, що називається корою. Під корою мозочка розміщена біла речовина. В її товщі є окремі скупчення сірої речовини, які утворюють парні ядра.

Головною функцією мозочка є координація рухів і підтримка рівноваги тіла. Точність, поєднання, швидкість складних рухів тіла, кінцівок багато залежить від нормальної діяльності мозочка. Мозочок також впливає (підтримує) на тонус м’язів. В ньому знаходяться вищі центри вегетативної (симпатичної) нервової системи, які впливають на вегетативні функції організму (діяльність серцево-судинної системи, дихання, травлення, терморегуляції тощо).