Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPORNUY_TSPIS.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
4.78 Mб
Скачать

2. Перенесення додатку на інший комп'ютер.

Невелику програму, яка використовує тільки стандартні компоненти і є один-єдиним ехе-файл, можна перенести на інший комп'ютер уручну, наприклад, за допомогою дискети. Як правило, при запуску таких програм на іншому комп'ютері проблем не виникає. Разом з тим, необхідно звернути увагу на наступне. Програма, створена в C++ Builder, використовує DLL версію бібліотеки часу виконання (RTL — Runtime Library) і спеціальні динамічні бібліотеки — пакети (наприклад, в пакеті VCL60 знаходяться найбільш часто використовувані компоненти і системні функції). Щоб програма могла працювати на іншому комп'ютері, крім ехе-файла на цей комп'ютер треба перенести RTL-библиотеку і використовувані програмою пакети або включити бібліотеку і пакети в ехе-файл (що істотно збільшить розмір ехе-файла). Щоб включити у виконуваний файл RTL-библиотеку і використовувані програмою пакети, треба в меню Project вибрати команду Options і у вкладках Linker (Рис. 4.2.1) і Packages (Рис. 4.2.2) скинути відповідно прапорці Use dynamic RTL і Build with runtime packages. Після цього потрібно виконати перекомпонування програми.

Складні програми, наприклад ті, які використовують компоненти доступу до баз даних, перенести на інший комп'ютер уручну проблематично. Для таких програм краще створити настановну дискету (CD-ROM). Зробити це можна, наприклад, за допомогою пакету InstallShield Express, який входить в комплект постачання C++ Builder.

Рис. 4.2.1. Щоб включити у виконуваний файл RTL-библиотеку, скиньте прапорець Use dynamic RTL

Рис. 4.2.2. Щоб включити у виконуваний файл використовувані програмою пакети (спеціальні DLL-библиотеки), скиньте прапорець Build with runtime packages

Тема 5. Типи даних C++ Builder 6

План

  1. Сталі та змінні.

  2. Типи даних

  3. Представлення значень у комп’ютері

1. Сталі та змінні.

Змінна чи стала – це пойменована ділянка оперативної памяті компютера, де зберігається значення деякої величини.

Змінні і сталі (їх прийнято називати даними) мають такі влсативості: назву (імя), значення, тип. Назау дає програміст.

Для роботи з даними слід зарезервувати певний обсяг оперативної памяті компютера, де зберігаються їхні значення. Тому всі дані, які використовуються у програмі, потрібно заздалегіть описувати (оголошувати), оскільки компілятор розподіляє пам'ять згідно з описами.

Якщо значення деякої величини (даного) не змінюватиметься протягом виконання усієї програми, то таке дане варто задавати як сталу (константу, const).

Сталу 2 (на слайді) називають типовою сталою. За замовчуванням числова стала належить до цілого типу. Під час виконання програми значення сталих змінювати не можна.

Приклад 1.

Оголосимо три сталі

const vik=20, rist=176;

const float g=2.78;

Для сталої g задано тип – float і значкння 2,78.

У C++ є такі стандартні сталі: число є сталою М_РІ, - М_РІ_2, - М_РІ_4, - М_1_РІ, - M_1_SQRTPI тощо. Ці сталі можна безпосередньо використвуваим у програмі, заздалнгіть підключивши модуль math.h.

Дані, які під час виконання програми можуть набувати різних значень, називаються зміними. Їх оголошують так:

<тип змінних 1><список змінних1>;

<тип зміних М><список змінних М>;

Елементи списків записуються через кому. Наприклад, змінні оголошуються так:

int a,c; float b, d, z; char w;

змінним можна задавати початкові значення відразу під час оголошення. Це називається ініціалізацією даних. Наприклад: float b, d = 2.5, a=4; char w=’t’; .

У загальному випадку змінні одного типу оголошуються так:

<тип змінних><назва змінної 1>=<значення 1>;

…,

<назва зміної М>=<значення М>;

<список інших змінних>;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]