Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 тема Персонал підприємства.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
60.36 Кб
Скачать

2)Амортизація та її види

Амортизація - це процес поступового перенесення вартості засобів праці у міру зношування fit на вартість виробленого продукту і використання цієї вартості для подальшого відтворення (заміщення, відновлення) засобів праці. Вартісне зношування є грошовим вираженням фізичного і морального зношення.

Перенесена вартість являє собою частину собівартості продукції, яка після реалізації надходить підприємству у вигляді частини виторгу, що зараховується на спеціальний грошовий фонд (амортизаційний фонд). Амортизаційний фонд - це фонд грошових ресурсів, що утворюється за рахунок амортизаційних відрахувань і призначається для повного відновлення (реновації) основного капіталу. За натуральною формою відшкодування зношування основного капіталу здійснюють у процесі нового капітального будівництва та капітального ремонту.

Група 1 - будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої, в тому числі житлові будинки та їх частини.

Група 2 – автомобільний транспорт, вузли та запчастини до нього, меблі, побутові електронні, оптичні, електромеханічні прилади та інструменти.

Група 3 – будь-які інші основні фонди, не включені до першої, другої та четвертої груп.

Група 4 – електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, їх програмне забезпечення, пов'язані з ним засоби зчитування або друку інформації, інші інформаційні системи, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів. [3]

Норми амортизації встановлюються у відсотках до балансової вартості кожної з груп основних фондів на початок звітного (податкового) періоду в такому розмірі (в розрахунку на податковий квартал):

  • група 1 - 2 відсотки;

  • група 2 - 10 відсотків;

  • група 3 - 6 відсотків;

  • група 4 - 15 відсотків.

Оборотний капітал — частина продуктивного капіталу, вартість якої входить у створювані товари цілком і яка повністю повертається в грошовій формі після їх реалізації. До складу оборотного капіталу входять предмети праці (сировина, матеріали, енергія, паливо), а також капітал, витрачений на робочу силу. Оборот капіталу, витраченого на робочу силу (Грс), має свої особливості. На відміну від інших частин оборотного капіталу вартість капіталу Грс на стадії виробництва не переноситься на продукт. Праця бере участь у створенні нової вартості, яка є складовою доданої вартості, створеної також іншими факторами виробництва — підприємцем і капіталом, і яка для кожного з власників певного фактора виробництва слугує винагородою

 . Схема кругообігу оборотного капіталу

 NWC = CA – CL !де NWC – чистий оборотний капітал підприємства;

СА – поточні активи підприємства; СL – поточні зобов’язання підприємства

5)Показники використання оборотного капіталу

Коефіцієнт оборотності оборотних коштів показує, скільки оборотів здійснюють оборотні кошти за аналізований період (квартал, півріччя, рік). Він визначається за формулою: Коб = V р / ОСР де V - об'єм реалізації продукції за звітний період; ОСР - середній залишок оборотних коштів за звітний період. Тривалість одного обороту в днях показує, за який термін організації повертаються її оборотні кошти у вигляді виручки від реалізації продукції: Д = Т / Коб або Д = Т * (Oc р / V р) де Т - число днів у звітному періоді. Коефіцієнт завантаження засобів в обороті характеризує суму оборотних коштів, авансованих на 1 грн. виручки від реалізації продукції, тобто цей показник являє собою оборотну фондомісткість або витрати оборотних коштів для одержання 1 грн. реалізованої продукції: Кз = (ОСР / V р) * 100 де Кз - коефіцієнт завантаження засобів в обороті, коп.; 100 - коефіцієнт переведення грн. на копійки Отже, Кз - це величина, зворотна коефіцієнту оборотності. Чим менше Кз, тим ефективніше використовуються оборотні кошти в організації, тим краще її фінансове становище. Вивільнення оборотних коштів в результаті прискорення їх оборотності визначається за формулою СО = Оо - Опл де СО - сума вивільняються оборотних коштів; Оо - потреба в оборотних коштах у плановому періоді, якщо б не було прискорення їх оборотності, грн. Опл - потреба в оборотних коштах у плановому періоді з урахуванням прискорення їх оборотності, грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]