Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Економ. підпр. стац.для всіх спец..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
442.88 Кб
Скачать

Тема 4. Персонал підприємства

Програмні питання:

  1. Персонал підприємства, його склад і структура.

  2. Категорії персоналу підприємства.

  3. Продуктивність праці, показнники та методи її вимірювання.

  4. Система управління персоналом.

  5. Методи оцінки й добору працівників для підприємств.

Питання для самостійного вивчення:

  1. Планування продуктивності праці.

  2. Організація і нормування праці на підприємстві.

  3. Системний аналіз якісного складу персоналу підприємства.

  4. Визначення необхідної кількості управлінського персоналу.

Теми рефератів:

  1. Системи управління персоналом у фірмах економічно розвинутих зарубіжних країн.

  2. Значення держави в підготовці висококваліфікованих спеціалістів і керівників.

  3. Формування й функціонування ринку праці за сучасних умов господарювання.

  4. Мотивація як стимулювання до високопродуктивної праці, її моделі та методи.

  5. Проблеми регулювання трудових відносин різних категорій персоналу підприємства.

Практичні завдання:

Задача №1.

Середньооблікова чисельність працівників за звітний період склала 500 чоловік. Протягом року на роботу прийнято 30 чоловік, звільнено за власним бажанням 37 чоловік та за порушення умов трудового договору – 8 чоловік. Визначити коефіцієнти прийому, вибуття та плинності персоналу.

Задача №2.

Трудомісткість виготовлення одиниці виробу 2,4 н.-годин. Річна програма випуску продукції становить 94 тис. одиниць. Визначити необхідну кількість відрядників, якщо корисний фонд робочого часу за рік становить 1860 год, а плановий відсоток виконання норм виробітку 105%.

Задача №3

Обсяг виробничої програми підприємства в базовому періоді становив 368 млн.грн. і зросте в плановому періоді на 11%. Виробіток на одного працюючого в базовому періоді становив – 2,3 млн.грн. Завдяки кращій організації виробництва чисельність промислово-виробничого персоналу зменшиться в плановому періоді на 9 чол. Визначити процент зростання продуктивності праці і чисельність працюючих по підприємству в плановому періоді.

Задача №4

У базовому періоді на підприємстві було зайнято 3150 робітників. У плановому періоді намічено збільшити їх чисельність до 3220 чоловік. Обсяг виробництва продукції в базовому періоді становить 28 200 млн.грн., а на наступний рік заплановано збільшити обсяг випуску продукції на 650 млн.грн. Визначити частку приросту обсягу продукції на основі підвищення продуктивності праці.

Задача №5

Визначити потребу підприємства у робітниках-складальниках у звітному й розрахунковому роках, якщо виробничою програмою звітного року заплановано виготовити 120000 велосипедів, при трудомісткості складання одного виробу 0,3 н-год. Ефективний річний фонд робочого часу одного складальника дорівнює 1850 н-год., а передбачуване виконання норм часу кожним робітником у середньому 105%. У розрахунковому році планується приріст обсягу виробництва до 250000 шт., й, за рахунок поліпшення організації виробництва, збільшення ефективного річного фонду робочого часу на 4% за незмінного коефіцієнту виконання норм.

Ключові терміни теми:

Трудові ресурси; персонал підприємства; промислово-виробничий персонал; непромисловий персонал; робітник; службовець; спеціаліст; керівник; професія; спеціальність; кваліфікація; продуктивність праці; мотивація; кадрова політика підприємства; управління персоналом.