Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД в НС роб. прогр.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
297.47 Кб
Скачать

Заліковий модуль № 2. Організація і управління безпекою життєдіяльності в умовах надзвичайних ситуацій

змістовий модуль 5. Природні та техногенні небезпеки

Загальні закономірності виникнення природних небезпек. Абіотичні небезпеки: літосферні (землетруси. Зсуви, селі, вулкани); гідросферні (повені, снігові лавини, шторми); атмосферні (урагани, зливи, град, тумани, ожеледі, блискавки); космічні (астероїди, сонячне та космічне випромінювання). Біотичні небезпеки (небезпечні рослини, тварини, риби, комахи, грибки, бактерії, віруси). Заразні хвороби тварин та рослин. Небезпечні та шкідливі фактори, породжені природними джерелами небезпеки: підвищені та понижені температури; каменепад; слизькі поверхні; природне іонізуюче та ультрафіолетове випромінювання; токсичні речовини; хвороботворні мікроорганізми. Вплив природних джерел небезпеки на людину та системи забезпечення її життєдіяльності.

Заходи та засоби, спрямовані на запобігання негативної дії природних джерел небезпеки на людину та на системи забезпечення її життєдіяльності.

Загальні закономірності виникнення техногенних небезпек. Небезпеки, пов’язані з використанням транспортних засобів. Небезпеки, пов’язані з експлуатацією підіймально-транспортного обладнання. Небезпеки, пов’язані з використанням горючих, легкозаймистих і вибухонебезпечних речовин та матеріалів.

Небезпечна дія електричного струму на організм людини. Умови, що визначають можливість ураження електричним струмом. Фактори, що визначають ступінь ураження людини електричним струмом.

Хімічні речовини, їх класифікація, агрегатний стан, шляхи попадання в організм людини. Комбінована дія шкідливих речовин: антагонізм та синергізм дії. Поняття про гранично допустимі концентрації шкідливих речовин в повітрі, воді та продуктах харчування.

Техногенні джерела іонізуючого, електромагнітного та віброакустичного випромінювання.

Вплив техногенних небезпек на природне середовище та на системи забезпечення життєдіяльності людини.

Засоби та заходи, спрямованні на запобігання негативної дії техногенних джерел небезпеки на людину та навколишнє середовище.

змістовий модуль 6. Соціальні, політичні та комбіновані небезпеки. Небезпеки в сучасному урбанізованому середовищі

Загальні закономірності виникнення соціальних та політичних небезпек. Дезінформація, як джерело небезпеки. Небезпеки економічної діяльності.

Соціальні небезпеки: небезпеки, викликані низьким духовним та культурним рівнем, бродяжництво, проституція, п’янство, алкоголізм, тютюнопаління. Соціальні джерела небезпеки, викликані незадовільним матеріальним станом та умовами проживання: страйки, повстання, революції. Вандалізм та тероризм. Конфлікти на міжнаціональному, етнічному, расовому чи релігійному грунті. Неадекватність самооцінки та інші причини виникнення конфліктів. Суіцид.

Політичні небезпеки: конфлікти на міжнаціональному та міждержавному рівні, духовне гноблення, політичний тероризм, ідеологічні, міжпартійні, міжконфесійні та збройні конфлікти, війни. Мілітарність як один з факторів, що викликає напруженість у стосунках між країнами та націями.

Засоби та заходи, спрямованні на запобігання виникненню конфліктних ситуацій. Забезпечення безпеки економічної діяльності.

Комбіновані небезпеки. Природно-техногенні небезпеки: кислотні дощі, пилові бурі, зменшення родючості грунтів, виникнення пустель, зсуви, селі, землетруси та інші тектонічні явища.

Природно-соціальні небезпеки: наркоманія, епідемії інфекційних захворювань, венеричні захворювання, СНІД.

Соціально-техногенні небезпеки: професійна захворюваність, професійний травматизм, психічні відхилення та захворювання, викликані виробничою діяльністю, масові психічні відхилення та захворювання, викликані впливом на свідомість і підсвідомість засобами масової інформації та спеціальними технічними засобами. Токсикоманія.

Небезпеки в сучасному урбанізованому середовищі. Небезпечні фактори, причини та небажані наслідки, пов’язані з урбанізацією середовища життєдіяльності людини.

Вимоги до технічного стану житлового фонду, інженерного обладнання, транспортних засобів, комунікацій, місць відпочинку та розваг мешканців будинку, мікрорайону, населеного пункту, мегаполісу. Планування населених місць та його гігієнічне значення. Міський шум та боротьба з ним. Захист населених місць від елетромагнітних полів та іонізуючого випромінювання. Гігієна житла.

змістовий модуль 7. Запобігання надзвичайним ситуаціям та допомога потерпілим

Визначення поняття “надзвичайна ситуація” (НС). Причини виникнення та особливості розвитку НС, їх загальна характеристика та класифікація. Специфіка поведінки людей при виникненні НС (явище психогенії). Класифікація НС. НС природного, техногенного, соціально-політичного та воєнного характеру. Рівні НС: об’єктовий, місцевий, регіональний, загальнодержавний, планетарний. Класифікаційні ознаки та карти НС.

Вимоги до систем сповіщення, зв’язку, медичного та санітарно-епідемічного нагляду. Загальні правила виживання в разі виникнення НС.

Діяльність Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Планування заходів для забезпечення БЖД на випадок НС. Принципи та засоби захисту населення в умовах НС.

Надання першої долікарської допомоги потерпілому. Види уражень організму: опіки, обмороження, отруєння, удушення, теплові удари, механічні ушкодження, струс мозку, утоплення, укуси комах та тварин, клінічна смерть, біологічна смерть. Послідовність дій у разі надання першої допомоги потерпілому. Організація та засоби долікарської допомоги. Аптечки першої допомоги. Правила використання препаратів та засобів, що містяться в аптечці першої допомоги. Використання підручних засобів. Правила зупинення кровотечі, обробки ран при механічних ушкодженнях, опіках та обмороженнях. Правила накладання шин при переломах. Правила та порядок дій при виведенні людини з непритомного стану, при наданні потерпілому штучного дихання та проведенні непрямого масажу серця. Порядок надання допомоги потерпілому, який знаходиться в стані клінічної смерті. Порядок надання допомоги при окремих специфічних ураженнях (напр., викликаних дією електричного струму, блискавки, вибуху, пожежі), при утопленні та ін.

змістовий модуль 8. Нормативно-правова база безпеки життєдіяльності і нагляд за її дотриманням

Правові, нормативні та організаційні основи БЖД. Конституція України. Законодавство України про охорону здоров’я. Законодавство України про охорону праці. Законодавство України про охорону навколишнього середовища. Кримінальне законодавство. Закони України: “Про цивільну оборону”, “Про забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення”, “Про дорожній рух”, “Про пожежну безпеку” тощо. Концепція організації роботи з профілактики невиробничого травматизму (постанова КМУ від 22.01.1996 р. № 114). Національна програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 1996-2000 роки (постанова КМУ від 02.11.1996 р. № 1345).

Нормативні документи та основні їх вимоги щодо забезпечення БЖД населення: норми, правила, інструкції тощо.

Управління та нагляд за БЖД. Принципи забезпечення БЖД. Методи та засоби забезпечення БЖД. Загальні відомості про управління БЖД. Організаційно-методична основа управління БЖД. Інформаційне забезпечення системи управління, прогнозування та планування заходів безпеки. Організація та координація роботи. Контроль за станом БЖД.

Система державних органів по управлінню та нагляду за БЖД населення: КМУ, Національна Рада з питань безпечної життєдіяльності населення та її бюро, комітет по нагляду за охороною праці України, Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерство внутрішніх справ України, органи державного пожежного нагляду, інші центральні органи державної виконавчої влади, місцеві державні адміністрації і ради народних депутатів.

Служби охорони громадського порядку (міліція, суд, прокуратура, адвокатура). Добровільні об’єднання громадян з питань БЖД населення (Асоціація спеціалістів в галузі БЖД, Всеукраїнське та регіональні об’єднання власників житла, об’єднання (товариства) співвласників багатоквартирних будинків, об’єднання власників приватного житла, інші товариства та об’єднання). Служби та телефони довіри.

Цілостна система державного управління охороною життя людей на підприємствах та профілактики побутового травматизму. Єдина автоматизована інформаційна система з питань БЖД. Організація навчання населення з питань БЖД. Пропаганда знань з питань створення та дотримання здорових і безпечних умов існування людини.

Соседние файлы в предмете Безопасность жизнедеятельности