Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД в НС роб. прогр.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
297.47 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

КАФЕДРА екологічного менеджменту

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни

Основи БезпекИ життєдіяльності в

надзвичайних ситуаціях

Галузь знань 0304 «Право»

Напрям підготовки 6.030401 «Право»

освітньо-кваліфікаційний рівень “бакалавр”

денна форма навчання

1 курс

Затверджено

на засіданні кафедри

екологічного менеджменту

Протокол № 8 від 17.01.2011 р.

Донецьк - ДонДуу, 2011

Робоча навчальна програма з дисципліни “Основи безпеки життєдіяльності в надзвичайних ситуаціях” спеціальність 6.060100 «Правознавство» напрям підготовки “Право” освітньо-кваліфікаційний рівень “бакалавр” денна форма навчання 1 курс / Уклад. А.Е. Кусков. – Донецьк: ДонДУУ, 2011. – 13 с.

Робоча навчальна програма з курсу “Безпека життєдіяльності в надзвичайних ситуаціях” призначена для студентів 1 курсу спеціальності “Правознавство” денної форми навчання. Вона розрахована на 54 години, включає тематичний план дисципліни, питання підсумкового контролю та методичні вказівки.

Укладач:

ст. викладач А.Є. Кусков

Зав. Кафедри

Д.держ.упр., доц. С.Ф. Марова

Дисципліна

Основи безпеки життєдіяльності в надзвичайних ситуаціях

Семестр

2

Курс

1

Тип дисципліни

нормативна

Кількість: - кредитів

1,5

- змістових модулів

8

- залікових модулів

2

Форми та методи навчання

Лекції, семінари, практичні заняття, індивідуальні заняття, самостійна робота

Загальна кількість годин

54

Форми та засоби контролю знань

Усна відповідь, реферат, контрольна робота, модульний контроль, підсумковий контроль (залік).

Технологія їх проведення – бальна рейтингова шкала – 100 балів (максимум)

1. Мета та завдання дисципліни

Безпека життєдіяльності – це галузь науково-практичної діяльності, спрямована на вивчення загальних закономірностей виникнення небезпек, їх властивостей, наслідків впливу їх на організм людини, основ захисту здоров’я та життя людини і середовища її проживання від небезпек, а також на розробку і реалізацію відповідних засобів та заходів щодо створення і підтримки здорових та безпечних умов життя і діяльності людини.

Нормативна навчальна дисципліна “Безпека життєдіяльності” – це інтегрована дисципліна гуманітарно-технічного спрямування, яка узагальнює дані відповідної науково-практичної діяльності, формує поняттєво-категорійний, теоретичний і методологічний апарат, необхідний для вивчення у подальшому дисциплін, які вивчають конкретні небезпеки і способи захисту від них.

При складанні програми її автори керувалися сформованою на кафедрі екологічного менеджменту ДонДУУ концепцією сполученого викладання цілої низки учбових курсів, у своїй сукупності спрямованих на забезпечення безпеки існування людини і суспільства в цілому. Ураховуючи специфічність підготовки студентів-правознавців, нами було прийнято рішення взяти за основу “Навчальну програму нормативної дисципліни “Безпека життєдіяльності” для вищих закладів освіти”, затверджену 04.12.1998 р., але й авторами не відхилялись деякі положення програми з дисципліни “Безпека життєдіяльності”, затвердженої наказом Міністра освіти України та начальника штабу – заступника начальника цивільної оборони України від 20.06.1995 р. № 182/200.

Вивчення дисципліни “Безпека життєдіяльності в надзвичайних ситуаціях” базується на засадах інтеграції теоретичних і практичних знань, отриманих студентами в загальноосвітніх навчальних закладах (природознавство, фізика, хімія, основи безпеки життєдіяльності, трудове навчання тощо), одержаних при вивченні загальноосвітніх дисциплін у вищому закладі освіти, та набутому життєвому досвіді.

Відповідно до наказу Міносвіти України від 02.12.1998 р. № 420 “Про вдосконалення навчання з охорони праці й безпеки життєдіяльності у вищих закладах освіти України”, з метою забезпечення виконання Державної програми навчання та підвищення рівня знань працівників, населення України з питань охорон праці на 1996–2000 роки (постанова Кабміну України від 18.04.1996 р. № 443), Указу Президента України від 18.10.1997 р. № 1166/97 “Про основні напрями соціальної політики на 1997–2000 роки”, рекомендації комісії з охорони праці та безпеки життєдіяльності Науково-методичної ради МОНУ, дисципліна “Безпека життєдіяльності” вивчається студентами усіх вищих закладів освіти на 1-му чи 2-му курсі загальним обсягом 54 години при підготовці фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст” і “бакалавр”.

Викладання дисципліни у ДонДУУ передбачено на першому курсі і передує іншим дисциплінам, які ставлять собі за мету навчити правилам безпечного існування людини. Це, перш за все, “Охорона праці”, яка вчить безпечній поведінці на робочому місці та забезпеченню безпеки виробничого процесу; “Основи екології” – що вивчає проблеми взаємодії у системі “людина – оточуюче природне середовище” і виникаючі у цій системі надзвичайні ситуації; специфічні питання забезпечення безпеки населення та поведінки у надзвичайних ситуаціях техногенного, природного, екологічного та конфліктного походження на локальному, регіональному та національному рівнях передбачено вивчати у курсі “Цивільна оборона”. Однак, цілий блок проблем безпеки життєдіяльності залишається поза межами вищезгаданих дисциплін і ці проблеми можуть бути об’єднані однією назвою “Здоровий спосіб життя”. Саме тому навчальний курс, котрий у теперішній час викладається в ДонДУУ під назвою “Безпека життєдіяльності в надзвичайних ситуаціях”, у більшій своїй частині розглядає різноманітні боки здорового способу життя.

Такий підхід автори вважають обґрунтованим, тому що здоровя людини, а також безпека її життєдіяльності, більш за все визначаються способом життя, тобто залежать від самої людини. Знання у цій галузі необхідні студентам у першу чергу тому, що вони – майбутнє нашої нації і від їх здоров’я залежить існування нашого народу, теперішнього та майбутнього поколінь.

Мета вивчення дисципліни – забезпечити відповідні сучасним вимогам знання студентів про загальні закономірності виникнення і розвитку небезпек, надзвичайних ситуацій, в першу чергу техногенного характеру, їх властивості, можливий вплив на життя і здоров’я людини та сформувати необхідні в майбутній практичній діяльності спеціаліста уміння і навички для їх запобігання і ліквідації, захисту людей та навколишнього середовища.

Соседние файлы в предмете Безопасность жизнедеятельности