Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osn_NGS_8-10.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
425.47 Кб
Скачать

9.3 Властивості тампонажного порошку, розчину та каменю

9.3.1 Властивості сухого тампонажного порошку

1 Густина. Під густиною тампонажного цементу, що містить у своєму складі частинки різної густини, розуміють середньозважену густину речовин, які входять до його складу.

За густиною можна наближено визначити вид цементу. Тампонажний портландцемент, який не містить у собі домішок, має густину (3100-3200) кг/м3. Якщо в цементі містяться мінеральні домішки, його густина зменшується до (2800-2900) кг/м3, а при більшому вмістові мінеральних домішок (більше 20 %) густина може знизитись до 2700 кг/м3.

Рисунок 9.1Волюметр Ле-Шательє-Кандло

Застосовують різні способи визначення густини твердих міне­ралів. Для порошкоподібних мате­ріалів одним з найпростіших методів є визначення густини з допомогою волюметра Ле-Ша­тельє-Кандло (рисунок 9.1). Точніше густину цементу та інших матеріалів можна визначити пікнометричним способом.

2 Дисперсність або так званий ступінь подрібнення (тонкість помелу) - важлива характеристика цементного порошку. Від неї залежить величина поверхні, на якій проходить реакція гідратації.

Існує багато різних способів визначення дисперсності порошку. До найпростіших належить ситовий аналіз, при якому порошок розсіюється з допомогою набору сит на ряд фракцій з вужчим діапазоном частинок і визначається процентний вміст цих фракцій. Вадою цього методу є трудність розділу на окремі фракції частинок розміром менше 0,05 мм.

При виробництві цементу для характеристики тонкості помелу не застосовують повний ситовий аналіз, а проводиться просів цементу на дві фракції через сито з розміром отворів 0,08 мм. Виробничий контроль за тонкістю помелу ведеться за одним параметром – залишком фракцій на ситі розміром 008, який не має перевищувати (10–15) % для різних типів цементу.

3 Питома поверхня порошку - це сумарна поверхня всіх частинок, які знаходяться в одиниці маси порошку. Питома поверхня тампонажних матеріалів залежить від тонкості подрібнення ( гранулометричного складу ), речовинного складу, способу подрібнення і способу виміру питомої поверхні. Величина питомої поверхні тампонажних портландцементів, заміряної методом повітропроникності (за величиною опору при проходженні повітря через шар порошку), коливається в широких границях в залежності від вмісту добавок.

Згідно з ДСТУ Б В.2.7-88–99 питома поверхня для різних типів цементу має бути не менша: 270 м2/кг – ПЦТ типів І і ІІ для низьких і нормальних температур; 250 м2/кг – ПЦТ типів І і ІІ для помірних і підвищених температур; 230 м2/кг – ПЦТ типу ІІІ поважчені для помірних і підвищених температур.

Від питомої поверхні твердої фази залежить водоутримувальна здатність, рухомість та багато інших властивостей цементного розчину.

4 Об’ємна (насипна) маса - це маса порошку, який вміщується в ємності об’ємом 1 м3. Ця величина не постійна і залежить від складу, ступеня дисперсності (тонкості помелу) і ступеня ущільнення.

З допомогою насипної маси можна розрахувати кількість матеріалу (його масу) при об’ємному дозуванні, наприклад, кількість матеріалу (масу) у стандартному паперовому мішку або бункері цементо-змішувальної машини. Об’ємна маса може бути визначена як у пухкому стані, так і в ущільненому. Для визначення об’ємної маси використовують прилад, зображений на рисунку 9.2.

1 - лійка;

2 - засувка;

3 - сито;

4 - металева літрова посудина

Рисунок 9.2Прилад для визначення об’ємної (насипної) маси

Стандартний тампонажний портландцемент має насипну масу в пухкому стані (1000-1200) кг/м3, а в ущільненому – (1500-1800) кг/м3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]