Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Країнознавство. Робоча навчальна програма для М....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
217.6 Кб
Скачать

Лекція 2: японія традиційна і сучасна

Геополітичне розташування і природнокліматичні умови Японських островів. Демократичне реформування Японії після Другої світової війни. Побудова правової держави і суспільства загального добробуту. “Японське економічне диво”.

ТЕМА 3: КРАЇНИ ІНДОКИТАЮ

Лекція 3: материкова південно-східна азія

Геополітичне розташування, природно-кліматичні умови і мінерально-сировинні багатства півострова Індокитай. Здобуття державної незалежності країнами Індокитаю після Другої світової війни. Політика “оновлення” (“дой мой”) і ринкове реформування в СРВ. Встановлення парламентської монархії в Камбоджі й труднощі процесу національного примирення.

ТЕМА 4: ОСТРІВНА ПІВДЕННО-СХІДНА АЗІЯ

Лекція 4: острівні країни південно-східної азії після другої світової війни

Геополітичне становище й природно-кліматичні умови острівних країн Південно-Східної Азії. Вплив мусонів. Культурно-історична еволюція регіону: вплив індуїстської та ісламської цивілізацій. Проголошення незалежності Індонезії, Філіппін і Малайзії та особливості їхнього суспільно-політичного розвитку. Створення і діяльність Асоціації держав Південно-Східної Азії.

ТЕМА 5: КРАЇНИ ПІВДЕННОЇ АЗІЇ НА ШЛЯХУ НЕЗАЛЕЖНОГО РОЗВИТКУ

Лекція 5: республіка індія й ісламська республіка пакистан

Особливості геополітичного розташування півострова Індостан. Гірські системи Гімалаїв, Гіндукушу й Каракоруму та їхній вплив на природнокліматичні умови регіону. Цивілізаційний розвиток Індостану за стародавніх часів і Середньовіччя. Деколонізація регіону і утворення нових незалежних держав. Утвердження вестмінстерської моделі представницької демократії в Індії й на Шрі Ланці. Державний лад і економіка Пакистану.

Семінар 2: країни півострову індостан

1. Геополітичне становище, природнокліматичні умови, ресурси і населення регіону.

2. Особливості культурно-історичного розвитку Індостану.

3. Проголошення незалежності Індії, Пакистану й Цейлону.

4. Утворення Народної Республіки Бангладеш та її політико-правова система.

5. Політичний і соціально-економічний розвиток Республіки Індія.

6. Міжнародне і внутрішньополітичне становище Ісламської Республіки Пакистан.

Тема 6: країни середнього сходу лекція 6: турецька республіка й ісламська республіка іран як альтернативи суспільного розвитку

Географічне розташування і природно-кліматичні умови півострова Мала Азія та Іранського нагір’я. Мінерально-сировинні ресурси регіону. Особливості культурно-цивілізаційного розвитку регіону в стародавні часи та за Середньовіччя. Утворення Турецької Республіки та її суспільно-політична модернізація. Перемога Ісламської революції 1979 р. в Ірані та встановлення теократичного режиму.

Тема 7: країни близького сходу лекція 7: близькосхідний регіон

Природно-кліматичні умови, мінерально-сировинні ресурси й населення країн Близького Сходу. Особливості культурно-цивілізаційного розвитку регіону. Активізація національно-визвольного руху і утворення незалежних арабських держав. Політична система й економіка Ізраїлю.