Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна теорія.Робоча навчальна програма.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
269.31 Кб
Скачать

Самостійна робота студентів

Передбачений навчальним планом обсяг лекційних і семінарських занять обумовлює необхідність значної самостійної роботи студентів. Навчальним планом на самостійну роботу відводиться 28 годин. Від ефективної самостійної роботи студента залежить якість опанування матеріалу курсу, формування системних знань з економічної теорії.

Організація самостійної роботи потребує деяких порад з огляду на те, що: по-перше, до вступу до університету студенти переважно не вивчали основ економічної теорії; по-друге, основи економічної теорії вивчається не першому – другому курсах, коли навичок самостійної роботи в вузі студенти ще не мають; по-третє, економічна теорія, як наука, потребує вміння поєднувати абстрактне і конкретне мислення, є для більшості студентів досить складною для сприйняття і розуміння.

Перша з таких порад є загальною і полягає в тому, що самостійна робота має бути з самого початку і до кінця послідовною, систематичною, наполегливою.

Починається самостійна робота вже під час лекції. Систематичне відвідування, уважне слухання, ретельне конспектування лекцій є надійним орієнтиром і основою для подальшого вивчення і засвоєння матеріалу курсу.

Великі можливості для самостійної роботи мають семінарські заняття. Підготовка до них має починатися з вивчення конспекту лекцій. Після цього можна звернутися до засвоєння відповідного матеріалу рекомендованих підручників і учбових посібників.

При цьому варто звернути увагу на можливу відмінність у підходах до висвітлення окремих питань лектором та авторами рекомендованих підручників і учбових посібників. Якщо такі відмінності є, слід відзначити їх письмово під час конспектування, щоб можна було обговорити на семінарському занятті.

Конспектування рекомендованої літератури сприяє кращій підготовці до семінару, змістовній участі у теоретичній дискусії, різнобічному висвітленню обговорюваних питань, формуванню власних переконливих теоретичних поглядів студента на ті чи інші явища і процеси економічного життя.

Слід погодитися з думкою, що семінарське заняття необхідне для закріплення знань, перевірки їх правильності, практичного оволодіння “економічною мовою” і одержання навичок участі в дискусії.

Одна з найпоширеніших вад у підготовці студентів до семінарських занять – обмеження її (підготовки) лише одним питанням. Така підготовка суперечить тому, що було сказано напочатку. Готуватися слід, безумовно, до всіх питань семінару, вивчати всю рекомендовану літературу. Викладач оцінює як найвищий ступінь підготовки студента до семінару, коли він здатний продемонструвати самостійний, творчий підхід до висвітлення обговорюваної проблеми, вільно, без читання конспекта висловлюватися по суті матеріалу теми.

Непослідовна, несистематична робота над усіма питаннями курсу неодмінно призводить до негативних наслідків під час поточного контролю успішності студентів, який здійснюється викладачами в межах модульно-рейтингової форми організації учбового процесу, запровадженої в Університеті.

Модульно-рейтингова система передбачає розподіл всього курсу на 2 навчальних модулі, кожний з яких включає по 2 розділи. Вивчення матеріалу кожного модуля завершується письмовим контролем у формі тестів і задач з виставлянням бальної оцінки. Ці бальні оцінки відіграють домінуючу роль при оцінці знань студента на іспитах. Тому вона є закономірним результатом наполегливого навчання протягом всього навчального періоду.

Важлива роль у самостійній роботі студента відводиться підготовці і написанню рефератів, як для виступів на семінарських заняттях, так і для опрацювання матеріалу тем, які на семінари не виносяться.

Самостійна робота має сприяти формуванню у студента бачення тісного зв’язку економічної теорії з господарською практикою. Тому викладачем заохочується додаткова робота студента над курсом, пов’язана з використанням статистичних матеріалів, законодавчих та нормативних актів, спеціальної літератури, періодичних видань тощо.

Всі питання, що виникають у студента в процесі роботи над курсом, можуть бути розглянуті детально на консультаціях з викладачем.