Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна теорія.Робоча навчальна програма.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
269.31 Кб
Скачать

Тема 14. Макроекономічна нестабільність: циклічність,

безробіття, інфляція.

Історичне підтвердження циклічного характеру економічного розвитку. Теорії промислових циклів. Сукупність зовнішніх і внутрішніх причин циклів. Характеристика фаз циклу. Головна детермінанта циклу. Принцип акселерації. Інвестиції і заміщення основного капіталу. Взаємодія акселератора і мультиплікатора.

Довгі хвилі. Еволюція теоретичнх уявлень про природу довгих хвиль.

Соціальні наслідки циклічного розвитку. Безробіття та його типи. Визначення «повної зайнятості» і рівня безробіття. Інфляція та її вплив на обсяг національного продукту і перерозподіл доходів.

Поняття інфляції та її вимірювання. Гіперінфляція. Причини інфляції. Інфляція надлишкового попиту. Інфляція росту витрат.

Інфляційний перерозподіл доходів і втрати отримувачів фіксованих номінальних доходів, власників заощаджень, кредиторів. Очікувана інфляція.

Тема 15. Фінансово-кредитний механізм і фіскальна

політика.

Суть фінансів та їх роль у ринковій економіці. Форми фінансових відносин. Фінансовий ринок та його структура.

Державний бюджет. Бюджетна система. Доходи і видатки державного бюджету. Місцевий бюджет. Бюджетний дефіцит. Державний борг.

Сутність та функції кредиту. Кредитна система. Банки і їх роль. Види банків. Функції банків. Операції банків. Бінківський кредит. Види кредиту. Принципи кредитування. Проблеми кредитування реального сектору економіки в Україні.

Ринок цінних паперів. Види цінних паперів: акції, облігації, казначеські зобов’язання, ощадні сертифікати, векселі. Особливості руху цінних паперів. Біржова та позабіржова торгівля цінними паперами.

Роль і місце інвестиційних фондів та страхових компаній у фінансовій системі. Пенсійні фонди.

Податкова система і податкова політика держави. Суть податків. Елементи податкової системи. Види податків. Принципи оподаткування. Дискреційна та недискреційна податкова політика. Формування податкової системи в Україні.

Тема 16. Грошовий обіг та грошова політика.

Грошові системи та їх еволюція. Демонетизація золота. Функціональні форми грошей. Речові, паперові та кредитні гроші.

Сутність грошового обігу та його організація. Грошовий ринок та його специфіка.

Попит на гроші. Суть попиту на гроші. Фактори, що визначають параметри попиту на гроші. Попит на гроші для угод. Попит на гроші з боку активів. Загальний попит на гроші.

Пропозиція грошей. Утворення грошей комерційними банками. Фактори, що сприяють здатності банків створювати гроші. Ефект кредитного мультиплікатора. Компоненти пропозиції грошей. Грошова база. Агрегати Мо, М1, і М2.

Рівновага на грошовому ринку та механізм його саморегулювання. Швидкість грошового обміну. Державне регулювання ринку грошей.

Грошова політика держави. Забезпечення стійкості грошового обігу. Інфляція та шляхи її подолання. Девальвація і ревальвація грошей. Інструменти грошової політики: операції на відкритому ринку, зміни резервної норми і зміни облікової ставки. Селективне регулювання. Кейнсіанська і монетариська концепції грошового обігу та інфляції.