Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна теорія.Робоча навчальна програма.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
269.31 Кб
Скачать

Тема 4. Ринок: суть, структура і функції.

Державне регулювання в ринковій економіці.

Ринкове господарство як історичний результат розвитку товарного виробництва.

Суть ринку. Ринок - явище виробництва у сфері обігу. Взаємодія покупців і продавців, споживачів і виробників.

Структура сучасного розвиненого ринку. Критерії розмежування ринків. Взаємодія ринків капіталу, землі, фінансів, валюти, споживчих товарів і послуг та інш.

Інфраструктура ринку. Їх суть, складові елементи та роль у розвитку ринку. Біржа і позабіржова торгова система. Торгово-промислові палати, торгові доми, ярмарки, маркетинг, брокерські фірми, страхові компанії та аудиторські фірми.

Функції ринку: регулююча, стимулююча, розподільча, інтегруюча, сануюча та інші. Функціональна роль тіньового ринку. Механізм функціонування ринкових відносин, його об’єктивні та суб’єктивні сторони. Закони та категорії ринку. Принцип невидимої руки А.Сміта.

Конкуренція - рушійна сила ринкового механізму. Економічний закон конкуренції. Види конкуренції і методи конкурентної боротьби. Взаємодія конкуренції і монополії.

Історична обмеженість функцій ринку і необхідність державного втручання в ринкову економіку. Економічні функції держави як засіб досягнення соціально-економічних цілей сучасного суспільства. Форми і методи державного регулювання ринкової економіки.

Тема 5. Основні риси та закономірності перехідного

періоду до ринкової економіки.

Об’єктивна необхідність і суть перехідного періоду від адміністративно-командної до ринкової економіки. Становлення багатоукладної економіки та відновлення економічних передумов функціонування ефективної ринкової системи. Основні шляхи переходу до ринку.

Зміст, принципи, форми і методи роздержавлення і приватизації. Етапи приватизації. Співвідношення формальних і реальних приватизаційних процесів. Критерії меж приватизації. Особливості приватизації в Україні.

Демонополізація економіки як важлива передумова відтворення ринкових відносин. Основні напрямки демонополізації. Антимонопольне законодавство.

Структурна перебудова економіки і забезпечення умов функціонування механізму ринкового попиту і пропозиції. Основні напрямки структурних реформ.

Лібералізація економічного життя та необхідність розвитку економічних функцій держави, підвищення ефективності державного регулювання економіки.

Фінансово-грошова стабілізація як необхідна складова подолання системної кризи і забезпечення умов економічного зростання.

Системність і послідовність ринкових перетворень як запорука їх успіху. Порівняльний аналіз моделей і практики економічних реформ в різних країнах.

РОЗДІЛ ІІ. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ МІКРОЕКОНОМІКИ

Тема 6. Підприємство в ринковій економіці.

Основи менеджменту і маркетингу.

Підприємництво, його суть, форми і принципи. Свобода і обмеження підприємницької діяльності.

Підприємство як основна форма підприємництва. Головні ознаки підприємства та його функції. Види підприємств та їх об’єднань. Особливості акціонерних підприємств. Роль і значення підприємств малого бізнесу.

Загальні принципи господарської діяльності підприємств. Комерційний розрахунок. Особливості господарювання казенних підприємств.

Еволюція форм організації виробництва. Спеціалізація і кооперація виробництва. Концентрація і централізація. Комбінування і диверсифікація виробництва. Горизонтальна і вертикальна інтеграція. Вплив еволюції форм організації виробництва на організаційно-правові форми підприємств і їх об’єднань.

Життєвий цикл підприємства та його оптимальні розміри. Показники ефективності діяльності підприємств. Гранична продуктивність підприємств.

Сутність, функції та принципи менеджменту підприємства. Виникнення, суть і функції маркетингу.