Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema 9 TDTY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
171.01 Кб
Скачать

9.2. Система управління інвестиційною діяльністю підприємства

Система управління інвестиційною діяльністю підприємства - це взаємозалежна сукупність окремих елементів, що беруть участь в управлінні підприємством. Основними елементами сис­теми управління інвестиційною діяльністю є: об'єкти управління; У суб'єкти управління; функції управління; механізм управління.

До об'єктів управління інвестиційною діяльністю відносять: умови здійснення інвестиційної діяльності; інвестиційні ресурси підприємства; Ареальні та фінансові інвестиції; інвестиційні ризики; інші об'єкти.

Суб'єкти управління - це особи, що приймають рішення щодо управління інвестиційною діяльністю підприємства. їх поділяють на зовнішніх і внутрішніх.

До зовнішніх суб'єктів відносять:

державні суб'єкти - центральні органи державної влади, регіональні органи державної влади, державні інститути, що впливають на інвестиційну діяльність підприємства;

недержавні суб'єкти - консалтингові, інформаційні, маркетингові та інші структури; приватні інвестори, у тому числі іноземні; інші недержавні підприємства й організації.

До внутрішніх суб'єктів відносять осіб, які безпосередньо впливають на інвестиційну діяльність підприємства, а саме -власники підприємства та інвестиційний менеджер (найманий працівник).

Система інвестиційного менеджменту реалізує свою головну мету і основні завдання шляхом здійснення певних функцій, які, об'єднані у дві основні групи:

  • функції інвестиційного менеджменту як керуючої системи, які є складовими будь-якого процесу управління (будь-якої керу­ючої системи) незалежно від виду діяльності підприємства, його організаційно-правової форми, розміру, форми власності тощо, їх ще характеризують як загальні.

  • функції інвестиційного менеджменту як спеціальної сфери управління підприємством. Склад цих функцій визначається конкретним об'єктом даної керуючої системи. Такі функції визначаються як специфічні.

Розглянемо докладно зміст основних функцій інвестиційного менеджменту в розрізі окремих груп.

У групі функцій інвестиційного менеджменту як керуючої сис­теми основними є:

  • розробка інвестиційної стратегії підприємства. У процесі реалізації цієї функції відповідно до загальної стратегії еко­номічного розвитку підприємства і прогнозу кон'юнктури інвестиційного ринку формується система цілей і цільових показників інвестиційної діяльності на майбутній період;

  • створення організаційних структур, що забезпечують прий­няття і реалізацію управлінських рішень за всіма аспектами інвестиційної діяльності підприємства;

  • формування системи інформаційного забезпечення управління інвестиційною діяльністю. У процесі реалізації цієї функції мають бути визначені обсяги і зміст інформаційних потреб інвестиційного менеджменту, сформовані зовнішні і внутрішні джерела необхідної інформації, організовано постійний моніторинг інвестиційної позиції підприємства і кон'юнктури інвестиційного ринку;

  • аналіз різних аспектів інвестиційної діяльності підприємства. Реалізація цієї функції здійснюється через експрес-аналіз окремих інвестиційних операцій, дослідження рівня і динаміки основних показників ефективності інвестицій у розрізі окремих форм, здійснення фундаментального аналізу чинників, що впливають на окремі показники інвестиційної діяльності за аналізований період;

  • планування інвестиційної діяльності підприємства в розрізі основних її напрямів. Ця функція пов'язана з розробкою системи поточних планів і оперативних бюджетів за основ­ними напрямами інвестиційної діяльності, видами і формами інвестування та загалом по підприємству. Основою такого планування є розроблена і затверджена інвестиційна стра­тегія, яка конкретизується на кожному етапі розвитку під­приємства;

  • розробка системи стимулювання реалізації управлінських рі­шень у сфері інвестиційної діяльності. У процесі реалізації цієї функції формується система стимулів і санкцій щодо керівників і менеджерів окремих структурних підрозділів підприємства за виконання або невиконання встановлених цільових показників, інвестиційних нормативів і планових завдань;

  • здійснення інвестиційного контролю за реалізацією прийнятих управлінських рішень. Реалізація цієї функції інвестиційного менеджменту пов'язана зі створенням систем внутрішнього

  • контролю на підприємстві, розподілом контрольних обов'язків між окремими службами та інвестиційними менеджерами.

До функцій інвестиційного менеджменту як спеціальної сфери управління підприємством відносять такі групи функцій:

  • Управління реальними інвестиціями, що зводиться до: виявлення потреби в оновленні діючих основних засобів і нематеріальних активів, а також: потреби в обсягах нових капітальних активів; пошуку і оцінки інвестиційної привабливості окремих реальних проектів та вибір найбільш ефективних із них; формування інвестиційної програми реальних інвестицій підприємства і забезпечення її реалізації.

  • Управління фінансовими інвестиціями, що охоплює: визначення цілей фінансового інвестування; здійснення оцінки інвестиційних якостей окремих фінансових інструментів інвестування і вибору найефективніших з них; формування портфеля фінансових інвестицій за критеріями рівня його дохідності, ризику і ліквідності; проведення вчасної ре­структуризації портфеля відповідно до мінливих умов функціонування підприємства.

  • Управління формуванням інвестиційних ресурсів, воно зводиться до: прогнозування загальної потреби в інвести­ційних ресурсах, що необхідні для реалізації розробленої інвестиційної стратегії на окремих етапах її здійснення; визначення можливостей формування інвестиційних ресур­сів за рахунок власних джерел та доцільності залучення для інвестиційних цілей позичкового капіталу, виходячи із ситуації на фінансовому ринку і на цій основі оптимізація структури джерел інвестиційних ресурсів. Процес управління інвестиційною діяльністю підприємства базується на певному механізмі.

Механізм інвестиційного менеджменту на підприєм­стві - це система основних елементів, що регулюють процес розробки і реалізації інвестиційних рішень. Ефективний механізм інвестиційного менеджменту дозволяє в повному обсязі реалізувати цілі і завдання, що стоять перед ним, сприяє результативному здійсненню функцій управління інвестиційною діяльністю підприємства.

Процес управління інвестиційною діяльністю підприємства складається з таких основних етапів:

  • визначення інвестиційних потреб підприємства на конкрет­ному етапі його розвитку;

  • пошук альтернативних форм (проектів) і інструментів реалізації окремих інвестиційних потреб підприємства;

  • оцінка інвестиційної привабливості окремих напрямів інвестиційної діяльності;

  • прийняття інвестиційних рішень щодо формування інвести­ційної програми підприємства;

  • організація реалізації прийнятих інвестиційних рішень;

  • контроль за процесом реалізації прийнятих інвестиційних рішень;

  • постінвестиційний моніторинг ефективності окремих інвестиційних рішень, при необхідності - коригування інвестиційної програми.

Раціональна організація управління інвестиційною діяльністю підприємства є запорукою прийняття ефективних управлінських рішень у сфері інвестицій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]