Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода для заочников в э в 2009.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
232.45 Кб
Скачать

Тема 8.

Надзвичайні ситуації (НС) та їх наслідки

Поняття про надзвичайну ситуацію. Причини виникнення НС. Класифікація НС за різними ознаками. Надзвичайні ситуації техногенного, екологічного, природного та військового характеру. Теорія катастроф. Екстремальні ситуації як ситуації багатофакторних небезпек. Типові моделі небезпек. Людський чинник у формуванні ситуації

Характеристика вражаючих факторів (небезпек) та зони вражання при виникненні різних видів НС.

Своєчасна, об’єктивна та оперативна інформація про НС - один з найважливіших факторів БЖД. Резерв часу. Оцінка обстановки в НС: способи оцінки, їх сутність та послідовність реалізації. Оцінка радіаційної, хімічної, бактеріологічної, пожежної та інших видів обстановки в НС. Прилади контролю при оцінці різних видів обстановки.

Тема 9. Способи захисту людей в умовах нс.

Принципи та способи забезпечення безпеки в умовах НС. Вимоги, що ставляться до системи оповіщення, зв’язку, медичного та санітарно-епідеміологічного спостереження.

Основні способи забезпечення БЖД. Способи забезпечення індивідуальної та колективної безпеки в умовах НС. Рекомендації з проведення захисту в умовах НС. Розсередження та евакуація. Забезпечення безпеки студентів та співробітників ХДАДМ в умовах НС.

Тема 10. Ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій.

Загальна характеристика негативних наслідків НС. Види та способи робіт по ліквідації негативних наслідків. Сили та засоби, які використовуються для ліквідації наслідків НС. Роботи по обеззараженню території, будівель, споруд, техніки.

Можливі правила і засоби виживання в умовах деяких видів НС.

Заходи по зменшенню, локалізації та запобіганню НС.

Основні причини виникнення пожеж. Складові процесу горіння. Температура загорання. Пожежонебезпечні матеріали. Види загорань. Горючі, важкогорючі і негорючі матеріали. Вогнестійкості будівель і споруд. Способи боротьби з пожежами.

Організація евакуації людей при виникненні пожежі. Правила поведінки людей при виникненні пожежі.

Первинні засоби пожежогасіння. Розміщення первинних засобів пожежогасіння.

Ефекти гасіння. Вогнегасні засоби: вода, піна, вуглекислота, порошки; їх недоліки та переваги. Типи вогнегасників. Принцип дії та правила користування вогнегасниками. Оснащення приміщень певними видами вогнегасників. Час дії вогнегасників.

Автоматичні системи пожежогасіння, дренчерні та спринклерні установки, сучасні системи пожежогасіння.

Засоби зв’язку при пожежі. Автоматична система сигналізації.

Тема 11. Безпека в умовах кримінальної злочинності та тероризму

Криміногенні ситуації та найбільш характерні випадки їх прояву. Безпека в натовпі. Рекомендації щодо забезпечення особистої фізичної безпеки. Психологія спілкування в конфліктних ситуаціях кримінального характеру. Технічні засоби самооборони. Юридичні документи, що підтверджують права та межі самооборони. Захист особистої власності.

Стан та динаміка розвитку проявів тероризму. Загроза національній та глобальній безпеці в зв’язку з поширенням тероризму, стратегія захисту від тероризму. Кримінально-правова оцінка тероризму. Індивідуальні та колективні дії під час терористичних актів.