Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода для заочников в э в 2009.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
232.45 Кб
Скачать

1.2. Методика оволодіння навчальНим матеріаЛом

Специфікою безпеки життєдіяльності, як інтегрованої науки, є використання методів і досягнень фундаментальних та прикладних наук, зокрема: філософії, біології, фізики, хімії, психології, соціології, екології тощо, тому що тісно пов’язана з практичною діяльністю людини. Тому при вивченні тем курсу необхідно обов’язково користуватися не тільки підручниками з безпеки життєдіяльності та додатковою літературою, але й підручниками і довідниками з біології, фізики, хімії, психології, соціології, права, тощо.

Необхідно оволодівати термінологією і для чого може допомогти тлумачний словник .

Одним з ефективних засобів підготовки до занять є використання комп’ютерної техніки. Це може бути довідкова інформація на магнітних і оптичних носіях і використання мережі Internet.

Необхідно підкреслити, що Internet треба використовувати для навчання і насамперед розширення кругозору, а не для того, щоби здирати реферати. Хочу попередити, що деякі з них не відповідають переліченим вище вимогам, щодо творчої самостійної роботи, хоча аналіз цих робіт може мати місце.

1.3. Система оцінки знань студентів

Курс дисципліни “БЖД” складено з 15-ох тем, з яких треба скласти конспект.

Самостійна аналитична робота є одною з форм контролю знань. Робота надсилається до заочного відділення до термину вказаному викладачем. Теми самостійних творчих робіт приведені у розділі 3 методики.

Підсумковою формою контролю успішності та якості підготовки спеціалістів є семестровий Екзамен, призначений для остаточного визначення ступеню досягнення навчальної мети. При оцінці знань на іспиті враховується повнота розкриття питання, логічність мислення та його послідовність, культура мови, твердість переконання згідно критеріїв. Запитання для підсумкового контролю складаються з питань програми і приведені у розділі 4 методики.

Критерії оцінювання самостійної творчої роботи

При оцінці роботи зважається на використання основної та додаткової літератури, логіку викладення, зв’язок теорії з практикою, обґрунтовані висновки, орфографічні та стилістичні помилки, акуратність, використання електронної мережі Internet, наданий колаж або плакат, тощо.

Критерії оцінювання на екзамені

Критерій оцінки

Оцінка

Володіння навчальним матеріалом на репродуктивному рівні, або більшою частиною навчального матеріалу.

3адовільно

(3)

Знання повного обсягу навчального матеріалу, здатність його аналізувати. Немає знань для формулювання висновків.

Добре

(4)

Вільне володіння навчальним матеріалом на грунті основної та додаткової літератури. Вміння формулювати висновки та пов’язувати теорію з практикою.

Відмінно

(5)

Заохочення

Студентам, що приймали участь у олімпіадах, конференціях, виставці, тощо, така робота враховується при виставленні підсумкової оцінки.

2.Програма

з дисципліни “Безпека життєдіяльності”

освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр