Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода для заочников в э в 2009.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
232.45 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Харківська державна академія дизайну і мистецтв

І.Г. БОНДАРЧУК

БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Методичні рекомендації

для самостійного вивчення дисципліни

Для студентів всіх спеціальностей ХДАДМ

денної та заочної форм навчання

Харків 2005

А МОЖЕ, Є СЕНС ЗАМИСЛИТИСЯ?

БО

ЖИТТЯ ПРЕКРАСНЕ!...

Бондарчук І.Г. : “Безпека життєдіяльності”. Методичні рекомендації для самостійного вивчення дисципліни. Для студентів всіх спеціальностей ХДАДМ денної та заочної форм навчання. — Харків, ХДАДМ, 2005. 

Укладач: Бондарчук І.Г., к.т.н., доцент кафедри інженерно-технічних дисциплін Харківської державної академії дизайну і мистецтв

Рецензенти: Ляшенко С.О., к.т.н., доцент каф. безпеки життєдіяльності Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка

Ніколаєнко Л.Ф., к.т.н., доцент, завідувач кафедрою менеджменту, проректор з навчальної роботи Міжнародного Слов’янського Університету. Харків.

Методичні рекомендації призначені для допомоги студентам під час самостійного вивчення дисципліни "Безпека життєдіяльності", яка викладається студентам ХДАДМ 1-го курсу у 1-му семестрі всіх спеціальностей денної та заочної форм навчання. Викладена робоча програма курсу "Безпека життєдіяльності". Наведені методичні рекомендації по опрацюванню навчального матеріалу, вимоги і рекомендації по виконанню творчої самостійної роботи, список рекомендованої літератури.

Вступ

Методичні рекомендації призначені для допомоги студентам під час самостійного вивчення курсу "Безпека життєдіяльності".

Дисципліна "Безпека життєдіяльності" ("БЖД") включена в навчальний план вищих навчальних закладів наказом Міністерства Освіти України від 04.12.1998 р. і є обов'язковою для студентів денного та заочного навчання.

Нормативна навчальна дисципліна "Безпека життєдіяльності" — це інтегрована дисципліна гуманітарно-технічного спрямування, яка узагальнює дані відповідної науково-практичної діяльності, формує поняттєво-категорійний, теоретичний і методологічний апарат, необхідний для вивчення у подальшому охорони праці, захисту навколишнього середовища, цивільної оборони та інших дисциплін, які вивчають конкретні небезпеки і способи захисту від них.

Курс вивчення дисципліни "Безпека життєдіяльності" має світоглядно-професійний характер.

Метою курсу є теоретична та практична підготовка май­бутніх фахівців щодо створення безпечних умов діяльності і життя, опанування принципів гармонійного розвитку особистості і сталого розвитку суспільства.

Курс дисципліни “БЖД” викладається студентам ХДАДМ 1-го курсу у 1-му семестрі для всіх спеціальностей денної і заочної форм навчання .

Підготовка студентів організована відповідно до програми дисципліни і навчального та робочого планів.

Вивчення дисципліни "БЖД" передбачає лекційні заняття, самостійну роботу студентів, а також консультації.

Під час лекційних занять використовуються методи системного аналізу та проблемного навчання. Для полегшого засвоювання матеріалу лекції провадяться з використанням комп’ютерної техніки у вигляді мультімедійних презентацій. Така форма подання навчальної інформації спонукає до творчого осмислення матеріалу, полегшує його засвоєння завдяки функціонуванню всієї пізнавальної сфери: сприйняття, мислення, уяви, уваги, а також емоційно-вольових компонентів свідомості. Цей спосіб подання матеріалу сприяє досягненню основної мети навчального процесу – осмисленого сприйняття і заснування навчального матеріалу та його трансформації в знання.

Самостійна робота студентів планується з метою закріплення та поглиблення знань, отриманих на лекціях, вдосконалення навичок роботи з навчальною, методичною, науковою літературою і активного пошуку нових знань.

Консультації покликані керувати самостійною роботою студентів та надавати їм допомогу при вивченні лекційного, поза лекційного навчального та наукового матеріалу по найбільш складним темам курсу.

Процес навчання, під час вивчення курсу “БЖД”, передбачає опанування комплексу знань і вмінь необхідних для повсякденного життя та професійної діяльності, зорієнтований на розвиток творчої особистості студента — майбутнього фахівця нового покоління.

Високий науково-теоретичний рівень дисципліни забезпечується викладанням навчального матеріалу на підґрунті сучасних теорій медико-біологічної взаємодії людини з оточуючим середовищем, а також економічних та статистичних методів досліджень. У викладанні курсу “БЖД” відображені тенденції реформування, що відбуваються в освітній системі України, а саме:

  • викладення матеріалу подається у відповідності до методичних рішень першої науково-методичної конференції "Безпека життя і діяльності людини — освіта, наука, практика"

  • самостійна творча робота студента, яка передбачає:

  • глибоке засвоєння навчального матеріалу шляхом опрацювання рекомендованої літератури;

  • оволодіння термінологією;

  • самостійне написання статей, рефератів тощо;

  • активну участь у студентських конференціях;

  • стимулювання використання телекомунікаційних засобів (комп’ютерних програм, мережі Internet тощо) при опрацюванні навчального матеріалу;

  • стимулювання володінням культурою мови, логічним мисленням, вмінням формулювати висновки;

  • формування широкого світогляду, позитивних моральних засад.

Після вивчення дисципліни студент повинен:

вміти:

  • аналізувати та оцінювати небезпечні ситуації;

  • оцінити середовище перебування стосовно особистої безпеки, безпеки колективу;

  • самостійно приймати рішення про вжиття термінових заходів у разі виникнення екстремальних ситуацій;

  • забезпечити особисту безпеку в екстремальних ситуаціях;

  • розробляти і впроваджувати систему заходів, спрямованих на збе­ре­ження здоров’я людини та її гармонійний розвиток;

  • визначити психофізіологічні особливості людини та їх роль у забезпеченні особистої безпеки;

  • оцінювати негативні фактори середовища перебування та визначати шляхи усунення їх дії на людину;

  • надати першу медичну допомогу в екстремальних ситуаціях собі та іншим потерпілим;

  • визначити вимоги законодавчих актів у межах особистої та колективної відповідальності.

знати:

  • основні принципи формування безпечної життєдіяльності людини;

  • характеристики зовнішніх та внутрішніх негативних факторів;

  • вплив психофізіологічних особливостей людини на формування її безпеки;

  • класифікацію і нормування шкідливих та небезпечних факторів, що негативно впливають на здоров’я людини;

  • методи виявлення шкідливих та небезпечних факторів;

  • законодавчі акти та нормативні документи з питань безпеки життєдіяльності людини;

  • основні принципи колективної безпеки;

  • принципи гармонійного розвитку людини та сталого розвитку людства.

  1. Загальні методичні рекомендації

1.1. Порядок проведення навчального процесу

Заняття з курсу БЖД побудовані таким чином, що теми є логічним ланцюгом послідовності засвоєння матеріалу. Тому в вивченні дисципліни основою є систематика.

1.1.1. Лекції

З метою інтенсифікації навчання під час лекції рекомендується детально конспектувати лекції. Вивчення дисципліни “Безпека життєдіяльності” базується на засадах інтеграції теоретичних і практичних знань, отриманих студентами в загальноосвітніх навчальних закладах (природознавство, фізика, хімія, валеологія, основи безпеки життєдіяльності, фізкультура, трудове навчання тощо), та набутому життєвому досвіду. Для кращого засвоєння матеріалу рекомендується повторити базові поняття теми лекції.

1.1.2. Конспект

Повнота конспекту е невідривною складовою успішної здачі курсу, тому рекомендується, як уже вказувалось вище, детально конспектувати лекції. При самостійному конспектуванні тем що виносяться на самостійне вивчення можна використовувати будь-які друковані матеріали (наприклад, матеріали з Internet) з посиланням на них, але при необхідності треба робити свої примітки бачення проблеми, тобто творчо підходити до опрацьованого матеріалу.

1.1.3.Пропуски занять

Студенти, що були відсутніми на занятті, конспектують та опрацьовують пропущену тему самостійно, оцінка їх знань проводиться під час екзамену, як додаткові запитання.

1.1.4.Консультації

Консультації надаються всім бажаючім за розкладом занять, а також у час сесії.

1.1.5. Самостійна робота

Самостійна робота передбачає складання конспекту за модулями та темами, що опрацьовувалися (див. розділ 2 методики) і написання творчої самостійної роботи.

Тему творчої самостійної роботи, студент вибирає сам, але щоб теми не повторювалися у академічній групі, студент повинен погодити її з викладачем. Тематика творчих самостійних робіт приведена у розділі 3 методики. Студент також може запропонувати свою тему.

Творча самостійна робота виконується на основі опрацьованої літератури, наукових статей і періодичних видань. Посилання на джерела інформації є обов’язковим і оформлюється як звичайна (внизу сторінки) або кінцева зноска.

Творча самостійна робота передаеться викладачу через заочне відділення (де вона повинна бути зарєєстрованою) до термину вказаному викладачем. Як що робота була надіслана не в запропонований термін оцінка знижується.

Вимоги до написання творчої самостійної роботи:

Форма виконання:

Робота може виконуватися у писаному, друкованому чи електронному вигляді (у форматі Word, або іншому текстовому редакторі).

Обсяг:

Для робіт писаних від руки: не більше 10-ти повних сторінок формату А-4 (не включаючи титульної і колажу або плакату), для друкованих — 7-мь повних сторінок (шрифт Times New Roman, розмір 14, інтервал — одинарний).

Оформлення:

На окремі сторінці (формату А-4) може бути виконаний (не обов’язково, але бажано, бо це вплине на оцінку) колаж або плакат на вибрану тему.

Всі роботи будуть приймати участь у рейтинговій виставці. Переможці, яки зайняли перші 3 місця будуть премійовані.

Титульний лист повинен мати:

Зверху назву міністерства, нижче через інтервал назву навчального закладу і далі назву кафедри.

Через 10 інтервалів посередині сторінки — назву теми (шрифт Times New Roman, розмір 26, інтервал — одинарний).

Далі через 6 інтервалів з правою виключкою вказується прізвище та ініціали студента, що виконав роботу, нижче факультет, курс, група (вчений ступень і прізвище викладача вказувати не потрібно але бажано знати).

Текст:

Поля: верхнє та нижнє — 2 см, ліве — 3 см, праве — 1,5 см.

Орієнтовний план роботи:

Вступ — розкривається важливість проблеми та її місце в безпеці життєдіяльності.

Основна частина — подаються точки зору різних авторів на бачення проблеми і напрямки ії розв’язання. Статистичні данні підтверджуючи ту чи іншу точку зору і т. п.

Висновки — тут можна надати ставлення самого студента до проблеми.

Додатки (при необхідності).

Список використаної літератури (дуже необхідно, бо це показник обсягу роботи).