Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР № 6. Формування таблиць в MS Excel.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
1.92 Mб
Скачать

5.6. Типи даних

В Microsoft Excel розрізняються три типи даних: числові значення, текстові значення і формули.

Числові значення - це числа, котрі представляють кількісні величини, і числа, які розглядаються як дати і час. Будь-які числові значення можуть бути використані в якості аргументів для формул. Цей тип даних, по умовчанню вирівнюється по правому краю комірки.

Щоб програма сприймала уведені час і дату як числа, потрібно використовувати стандартний формат уведення. При цьому Microsoft Excel не робить різниці між рядковими і прописними літерами і при уведенні дат дозволяє використовувати крапку (.), похилу рису (/), або дефіс (-).

Якщо при введенні часу після цифр уведені літери АМ чи А (позначає до полудня), або РМ чи Р (після полудня), то час на екрані буде відображуватись у 12-часовому форматі.

Приклади завдання часу і дати в Microsoft Excel наведені в дужках після вказівки відповідного формату: Д.М.ГГ (10/25/94 або 10-25-94), Д.МММ.ГГ (25-Окт-94), Д.МММ (10-Окт), МММ.ГГ (Окт-94), Ч.ММ М/РМ (3:21 РМ), ЧЧ.ММ (15:21), ЧЧ.ММ.СС (15:21:04) і т. ін. Можна увести дату і час в одну комірку, розділивши їх пробілами (25-Окт-94 15:21).

Текст - узагальнена категорія даних, до якої можна віднести все те, що не відноситься до чисел і обчислень. Текстові дані можуть складатися з букв, цифр, знаків пунктуації, пробілів. Текстові величини, по умовчанню автоматично вирівнюються по лівому краю комірки. Також можна увести число у вигляді тексту, поставивши перед ним знак апострофа (‘).

Формули в ЕТ починаються зі знака дорівнює (=), який відрізняє уведення тексту від уведення формули. Наприклад

:=b5*c5*d5.

Після впровадження формули в комірку, вона з’являється в рядку формул, а в самій комірці висвітлюється результат обчислень.

Формули можуть складатися з чисел, посилань на комірки і вбудованих функцій, таких як СУММ, СРЗНАЧ і ін., розділених операторами додавання (+), віднімання (-), множення (*), ділення (/), зведення у ступінь(^).

5.7. Одержання допомоги

Одержати довідку Microsoft Excel можна у будь-який час, використовуючи: 

 команду “?” головного меню;

 інструмент (на стандартній панелі інструментів);

При виборі команди “?” з'являється список термінів і вибирається потрібний.

5.8. Відносні і абсолютні посилання

При виконанні операцій копіювання і дублювання формульних даних, які містять посилання на комірки, Microsoft Excel автоматично корегує їх, змінюючи номер рядка або найменування стовпця, в залежності від напрямку руху. Наприклад, формула =A1+B1, котра знаходиться в комірці С1 і яка містить посилання на A1 і B1, при копіюванні в комірку С2 (вниз на рядок) перетвориться в =A2+B2. Змінювані посилання називаються відносними. Таке корегування у багатьох випадках дуже зручне, однак в ряді інших - іноді зовсім не потрібне по суті виконуваної задачі, або структури таблиці. Щоб посилання в процесі копіювання не змінювались, їх роблять абсолютними, встановивши знак долара перед літерою стовпця і перед номером рядка, наприклад $A$1. Допускається конструювання змішаних посилань, наприклад $A1. Адреса стовпця даної комірки є постійною, а адреса рядка - відносною.

На рис. 1.6 зображені два фрагмента таблиць з прикладом копіювання формули з комірки A5 в комірки A6, B5 і B6 таблиці. У верхньому фрагменту, зміст комірок представлено у вигляді формул, а в нижньому - результат обчислення по цим формулам. У формулах використані абсолютні і змішані посилання.

Рис. 1.6. Приклади копіювання формули з використанням абсолютних і змішаних посилань