Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_ДКС_друк.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
264.7 Кб
Скачать

Тема 1. Дипломатичні відносини та дипломатичні представництва.

Питання організації та діяльності

Поняття і зміст зовнішніх зносин держави. Взаємозв’язок та співвідношення понять “міжнародні відносини”, “зовнішня політика”, “дипломатія”.

Право держав на участь у зовнішніх зносинах і основні форми його реалізації: дипломатичні і консульські зносини між державами. Здатність вступати у зносини з іншими державами як невід’ємний компонент державності і один з показників міжнародної правосуб’єктності.

Зовнішні зносини України: історична ретроспектива, основні етапи, зміст та форми здійснення. Сучасна система органів зовнішніх зносин держав, їхні внутрішньодержавні та закордонні органи.

Дипломатичні відносини – їх роль і місце в здійсненні зовнішньої політики держави. Віденська конвенція про міжнародні зносини 1961 р. як загально-правова основа всього комплексу питань організації та діяльності постійних дипломатичних представництв держав за кордоном.

Політико-правові умови встановлення дипломатичних відносин і заснування дипломатичних представництв. Питання щодо рівня диппредставництв. Віденський регламент 1815 р. та сучасна класифікація дипломатичних представництв в умовах повної і неповної нормалізації відносин між відповідними державами.

Призначення глави дипломатичного представництва. Порядок призначення та вступу на посаду інших дипломатичних агентів. Нотифікація. Особливості в порядку призначення військового аташе. Вірчі і відкличні грамоти. Процедура їх вручення і юридичні наслідки цього акту.

Закінчення місії дипломатичного агента – випадки, порядок відкликання або припинення функцій глав і членів персоналу диппредставництв. Оголошення “персона нон грата” чи особами неприйнятними – правові наслідки цього акту. Випадки завершення діяльності диппредставництва як такого. Міжнародно-правові зобов’язання держави перебування в разі припинення діяльності диппредставництв щодо їх приміщень, архівів, документів і майна.

Тема 2. Структура і персонал диппредставництв

Внутрішня організація роботи диппредставництва. Структурні частини й підрозділи посольств та місій, створених для виконання функцій представництва.

Персонал представництва та його категорії. Питання про чисельність персоналу і шляхи його розв’язання. Дипломатичний персонал, його склад та характерні ознаки. Дипломатичні ранги. Законодавство України щодо цього. Дипломатичні звання та посади. Дипломатичний паспорт. Дипломатична картка. Питання громадянства стосовно членів персоналу посольства. Адміністративно-технічний персонал. Обслуговуючий персонал.

Дипломатичний корпус: його поняття у вузькому та широкому розумінні. Природа цієї інституції. Глава дипломатичного корпусу і звичайний порядок вступу на цю посаду. Деякі можливі відхилення від звичайної практики посідання цієї посади. Функції дуаєна дипломатичного корпусу – властиві і невластиві йому з погляду на сутність цієї інституції.

Тема 3. Функції диппредставництв держави і засоби їх здійснення

Ускладнення завдань і різноманітність напрямів діяльності диппредставництв у сучасну епоху. Віденська конвенція про дипломатичні зносини 1961 р. щодо функцій посольств і місій. Зміст передбачених міжнародним правом вимог та умов правомірності при здійсненні таких, наприклад, функцій, як інформаційна функція дипломатичного захисту, та інших. Деякі притаманні цій галузі міжнародного права принципи здійснення функцій диппредставництв.

Особливі випадки здійснення дипломатичних функцій, виконання їх водночас у двох чи більше ніж у двох країнах за сумісництвом; виконання їх представництвом однієї держави на території іншої від імені та на прохання третьої країни. Необхідність виконання в усіх цих випадках певних умов, передбачених міжнародним правом.

Матеріально-технічні та організаційно-правові засоби здійснення дипломатичних функцій: наявність відповідних приміщень, право на вільні зносини з державою-акредитантом та її органами за допомогою придатних засобів зв’язку та сполучень. Звичайний поштово-телеграфний зв’язок, питання про застосування радіозв’язку. Застосування новітніх засобів зв’язку факсимільним шляхом, електронною поштою тощо. Загальноприйнята в дипломатії норма про застосування коду і шифру при листуванні та передаванні повідомлень. Дипломатична пошта: її статус, умови та порядок пропуску. Дипломатична пошта, що супроводжується кур’єрами, і така, що не супроводиться; порядок її пропуску.

Свобода пересування співробітників посольств та місій по території країни перебування та можливі її обмеження за законодавством та міжнародним правом.