Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біотехнологія. Лекція 7.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
164.35 Кб
Скачать

Політран (склероглюкан)

Політран являє собою лінійний -1,3-глюкан, синтезується грибом Sclerotium glucanicum і близькими до нього видами при вирощуванні в глибинній культурі на середовищі з кукурудзяним екстрактом. До кожного третього залишку глюкози в ланцюзі зв'язком -1-6 приєднана одна D-глюкопіранозна група. Політран володіє псевдопластичними властивостями в широкому діапазоні рН і температури і нечутливий до різних солей. Його застосовують для стабілізації бентонітових шламів при бурінні і для підвищення нафтовидобування; він використовується також у керамічних глазурях, латексних і типографських фарбах, при дражируванні насіння.

Курдлан

Курдлан – це -1,3-глюкан, синтезований Alcaligenes faecalis, var. myxogenes, штам 10СЗ. При нагріванні до температури вище 54°С відбувається необоротне утворення гелю, міцність якого залежить від температури: вона постійна в інтервалі 60–80°С і зростає в інтервалі 80– 100°С. При температурі вище 120°С молекулярна структура цього полісахариду змінюється: одиночна спіраль переходить у потрійну. Курдлан нерозчинний в холодній воді, і його гелі можна одержувати також шляхом діалізу лужних розчинів проти води. Цей полісахарид може знайти застосування в якості загусника в кулінарії, він може використовуватися як молекулярне сито (в Японії для фракціонування В12, фуранози) для іммобілізації ферментів і як сполучний агент.

Пуллулан

Пуллулан являє собою -D-глюкановий полісахарид, що складається з -1-6-мальтотріозних і невеликого числа мальтотетраозних одиниць. Він синтезується Aureobacidium pullulans на 50% розчині глюкози яка за 5 днів перетворюється у полісахариди з ефективністю 70%. рН регулюють в’язкість розчину. Полімер утворює міцні, пружні плівки і волокна, які можна формувати. У порівнянні з целофаном і поліпропіленом ці плівки мало проникні для кисню, мають антиоксидантні властивості. Пуллулан, можливо, знайде застосування як пакувальний матеріал (використовується для продуктів Яп.). Він стійкий до амілаз, але руйнується ферментом пуллуланазою.

У даний час намічається можливість промислового одержання і багатьох інших мікробних полісахаридів. За останні роки у виробництві різних полімерів спостерігається швидкий прогрес.

Екстрацелюлярні полісахариди, що продукуються мікроорганізмами

Полісахарид

Молекулярна маса

Мономерна одиниця

Продуцент

Декстран

D- Глюкоза

Leuconostoc, Klebsiella

Леван

D- Фруктоза

Zymomonas, Azotobacter

Ксантан

Ланцюг D-глюкози з бічними відгалуженнями з 6-ацетил-D-манози, D- глюкуронової кислоти і D- манозо-4,6-піруваткеталя

Xanthomonas

Альгінова кислота

D-Мануронова кислота

Azotobacter та ін.

Пуллулан

L-Гулуровая кислота

Aureobasidium

Склероглюкан

D- Глюкоза

D- Глюкоза

Sclerotium