Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет до кр финанси-новая.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
410.11 Кб
Скачать

2.5.3. Розрахунковий розділ

Розрахунковий розділ курсової роботи складається з 1-2 підрозділів.

У цьому розділі студент повинен всебічно охарактеризувати і обґрунтувати пропозиції щодо вирішення проблем, визначених в результаті аналізу, проведеного в другому розділі курсової роботи. Пропозиції необхідно співвіднести з існуючою практикою фінансової роботи, стратегією розвитку фінансової системи, врахувати світовий досвід тощо. Пошук ідей для пропозицій полегшить робота з статтями вітчизняних та зарубіжних вчених у наукових збірниках та фахових журналах.

Невід'ємною частиною обґрунтування запропонованих студентом заходів має бути розрахунок економічного ефекту, який буде отримано в результаті їх впровадження.

Економічний ефект впровадження пропозиції – це покращення фінансових показників, які характеризують стан об’єкта дослідження, в результаті впровадження запропонованих заходів.

Такими фінансовими показниками, в залежності від теми курсової роботи, можуть бути: виручка від реалізації продукції, собівартість продукції, прибуток, заробітна плата, надходження податків до бюджету, видатки бюджету, дефіцит бюджету, державний борг, страхові внески до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та інші.

Обґрунтування пропозиції розрахунками доцільно проводити в такій послідовності:

  • визначити фінансові показники, які характеризують стан об’єкту дослідження;

  • визначити значення цих фінансових показників до впровадження пропозиції;

  • розрахувати значення цих фінансових показників після впровадження пропозиції;

  • визначити абсолютне та відносне відхилення у значеннях показників до і після впровадження пропозиції;

  • результати розрахунків по кожній пропозиції узагальнити в окремій таблиці під назвою «Економічний ефект впровадження пропозиції…» (див. табл. 2.1);

  • описати таблицю економічного ефекту.

Таблиця 2.1

Економічний ефект впровадження пропозиції ...

з/п

Показники

До провадження пропозиції

В результаті

впровадження пропозиції

Абсолютне відхилення

Відносне відхилення

Економічний ефект впровадження пропозиції є суттєвим, якщо відносне відхилення у значенні показників перевищує 5 %.

Значну увагу в обґрунтуванні пропозицій слід приділити джерелам фінансових ресурсів, за рахунок яких стає можливим впровадити пропозицію. Необхідно запропонувати декілька джерел фінансування (наприклад: власні кошти; кошти, взяті в кредит; оформлення лізингової угоди; випуск боргових цінних паперів; додаткова емісія акцій; кошти міжнародних фінансових організацій), порівняти їх ціну та визначити найбільш прийнятні джерела фінансування.

Якщо тема курсової роботи стосується підприємства, пропозиції можуть бути спрямовані на впровадження інвестиційно-інноваційної моделі розвитку, яка

передбачає впровадження новітніх технологій у виробництво. Для того, щоб придбати нове обладнання, необхідно визначити суму потрібних коштів та джерела фінансування. Впровадження пропозиції дозволить підприємству збільшити обсяги виробництва, виручку від реалізації продукції, зменшити собівартість продукції. В результаті зросте прибуток підприємства, збільшаться податки, яке сплачує підприємство до бюджету і т.д.

Якщо тема курсової роботи стосується державного або місцевого бюджетів, можна запропонувати заходи щодо збільшення доходної частини бюджету, зокрема нові джерела надходження коштів до бюджету або заходи щодо підвищення ефективності використання бюджетних коштів.

Якщо тема курсової роботи стосується податкової системи, можна запропонувати зміни в об’єкті або ставці оподаткування конкретним податком, що призведе до збільшення податкових надходжень до бюджету.

На підготовку розрахункового розділу студенту необхідно звернути особливу увагу, оскільки ця частина роботи має вирішальне значення для загальної оцінки якості виконання курсової роботи.

Курсові роботи, в яких пропозиції не підкріплені розрахунками економічного ефекту, до захисту не допускаються.

Обсяг розрахункового розділу – 8-13 сторінок.