Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет до кр финанси-новая.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
410.11 Кб
Скачать

Організація самостійної роботи студентів при підготовці курсової роботи

1.1. Зміст основних етапів підготовки курсової роботи

Написання курсової роботи – це форма самостійної роботи студентів, від якісної організації якої залежить результат проведеної науково-дослідної роботи.

Основними етапами підготовки курсової роботи студентами є:

  1. Вибір теми курсової роботи та її затвердження у наукового керівника.

  2. Робота з інформаційними джерелами по темі дослідження.

  3. Складання плану курсової роботи та його погодження з науковим керівником.

  4. Написання окремих розділів курсової роботи та звітування перед науковим керівником відповідно до календарного плану.

  5. Доопрацювання роботи з метою усунення недоліків.

  6. Самоперевірка курсової роботи на наявність типових помилок.

  7. Рецензування курсової роботи науковим керівником.

  8. Доопрацювання роботи та повторне рецензування курсової роботи.

  9. Захист курсової роботи.

1.2. Вибір теми курсової роботи та її затвердження

Вибір теми курсової роботи доцільно пов’язувати з місцем проходження виробничої практики студента (для студентів заочної форми навчання – бажано з місцем роботи), відповідати науковим інтересам студента, можливостям збирання первинної інформації тощо. Водночас слід враховувати можливість використання теоретичного і практичного матеріалу теми при написанні дипломної роботи або участі в студентській науково-практичній конференції.

Тему курсової роботи студенти обирають самостійно, керуючись переліком, наведеним у Додатку Г, і затверджують у наукового керівника на консультації. Студент може самостійно запропонувати тему, відсутню в переліку. В такому випадку науковий керівник розглядає мотиви студента та обґрунтування причин, що зумовили її вибір. Після затвердження теми кожний студент одержує завдання, яке заповнює при науковому керівнику (див. Додаток Б).

Дублювання тем курсових робіт у студентів однієї групи не допускається. Зміна теми курсової роботи можлива лише в окремих випадках, при наявності достатньо аргументованих причин, з дозволу наукового керівника. Курсові роботи, виконані не по затвердженій темі, до захисту не приймаються.

1.3. Робота з інформаційними джерелами по темі дослідження

Студент повинен ретельно вивчити висвітлення тих чи інших питань, що стосуються теми роботи, у підручниках, навчальних посібниках, словниках, періодичних виданнях, електронних засобах інформації. У результаті добору літератури студент складає бібліографію, у чому йому своїми рекомендаціями надає допомогу науковий керівник. Значно прискорить процес добору літератури використання алфавітних та систематичних каталогів літератури, реферативних журналів, бібліографічних довідників та інших джерел інформації, що є у бібліотеці.

Поглиблене вивчення підібраної літератури доцільно починати з розгляду найновіших публікацій, оскільки в них висвітлюються останні досягнення в галузі теорії та практики державних фінансів. Решту літератури вивчають у порядку, зворотньому до хронологічного.

Безпосереднє ознайомлення з конкретним літературним джерелом розпочинають з перегляду змісту. Глави та параграфи, що викликали особливу зацікавленість, слід ретельно вивчити. Ця робота має бути спрямованою на пошук ідей та пропозицій щодо вирішення проблемних ситуацій з обраної теми. Особливу увагу при цьому слід зосередити на з’ясуванні дискусійних питань, аналізу протилежних або суперечливих позицій.

У процесі вивчення літератури на окремих аркушах роблять конспективні записи, виписки окремих даних, цитат тощо. Слід обов'язково записувати прізвище та ініціали автора книги або статті, а також назву публікації, видавництво, місто та рік видання, номер сторінки. Все це стане до нагоди при використанні виписаних матеріалів у курсовій роботі, щоб зробити посилання на першоджерела.

Лише уважно читаючи і конспектуючи літературу, можна розібратися в основних питаннях теми і підготовитись до самостійного (авторського) викладення змісту курсової роботи, виявити існуючі проблеми та запропонувати власну позицію щодо їх вирішення.