Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет до кр финанси-новая.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
410.11 Кб
Скачать

2.5.1. Теоретичний розділ

У даному розділі викладаються теоретичні аспекти проблеми, що досліджуються. Розділ повинен складатися з 2-3 підрозділів.

У цьому розділі необхідно розкрити:

    • історичний аспект теми;

    • законодавчу та нормативну базу теми;

    • основні поняття теми, точки зору вітчизняних та зарубіжних економістів щодо даної проблематики;

    • зарубіжний досвід щодо питання, яке досліджується;

    • невирішені проблеми, які потребують розв'язання;

    • обґрунтування власної позиції студента в оцінці проблеми і можливості її рішення.

Матеріал з літературних джерел, який наводиться в тексті роботи, цитати, статистичні дані повинні мати відповідні посилання на першоджерела, що дозволить відокремити їх від результатів дослідження.

Обсяг – до 15 сторінок. Перевищення обсягу теоретичного розділу буде свідченням невміння ретельно відібрати необхідні матеріали та коротко і стисло їх викласти.

2.5.2. Аналітичний розділ

У цьому розділі можна виділити 2-3 відносно самостійних підрозділів, що містять статистичний аналіз і оцінку різних аспектів досліджуваної проблеми.

Статистичний аналіз досліджуваної проблеми доцільно проводити в такій послідовності:

  • визначити показники, які характеризують стан досліджуваної проблеми;

  • визначити значення цих показників за останні 3-5 років;

  • порівняти значення показників (це може бути порівняння з минулим, порівняння з кращим, порівняння з середніми даними);

  • проаналізувати динаміку показників: побудувати часовий ряд, який характеризує зміни того чи іншого показника в часі, розрахувати абсолютне і відносне відхилення у значенні показників протягом вказаного періоду, узагальнити ці дані в аналітичну таблицю з ключовими словами в назві «оцінка показників… за період…», описати таблицю, представити ці дані наочно у вигляді стовпчикової діаграми чи графіку;

  • дослідити показники структури, які відображають відношення частини сукупності до сукупності, взятої в цілому, визначити які зміни відбулись у структурних показниках протягом досліджуваного періоду, представити ці дані наочно у вигляді структурної діаграми;

  • провести аналітичні узагальнення та дати власну оцінку: визначити тенденцію змін показників (повільне, поступове або стрімке зростання / зменшення), виявити причини існуючого стану досліджуваних процесів, розкрити причинно-наслідкові зв’язки, зробити прогнозовані передбачення;

  • конкретизувати наявні проблеми, які віднайдуть вирішення у III розділі курсової роботи.

Якщо об’єктом дослідження є підприємство, потрібно навести коротку техніко-економічну характеристику підприємства. Тут мають бути відображені організаційна та функціональна структури підприємства, а також показані в динаміці за останні 3 роки основні показники діяльності підприємства: обсяг реалізації продукції, товарів та послуг, обсяг виробництва продукції, витрати виробництва чи обігу, валовий та чистий прибуток (збиток), середньорічна вартість основних та оборотних засобів, чисельність працюючих, показники ефективності використання основних та оборотних засобів, суму отриманих кредитів, сума сплачених податків тощо. Далі виконується ґрунтовний аналіз фактичного стану досліджуваної проблеми на матеріалах підприємства.

Весь матеріал аналітичного розділу повинен проводжуватися необхідними ілюстраціями (рисунками, графіками, таблицями), достатніми для якісного і повного викладення матеріалу за темою.

Джерелами статистичної інформації для аналітичного розділу можуть бути: статистичні дані, зібрані студентом протягом виробничої практики, опубліковані в періодичних виданнях (газетах, журналах), в статистичних збірниках («Україна в цифрах», «Статистичний щорічник України»), на офіційних сайтах в інформаційній мережі Internet (див. розділ методичних вказівок «ОФІЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ В МЕРЕЖІ INTERNET»).

Розділ завершується висновками щодо одержаних результатів.

Обсяг аналітичного розділу – 10-12 сторінок.