Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M1_Lekz1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
858.62 Кб
Скачать

Інформаційна база для фінансового аналізу

залежно від змісту і завдань аналізу використовують такі основні інформаційні джерела:

  • фінансову звітність;

  • статистичну звітність;

  • дані внутрішньогосподарського (управлінського) бухобліку;

  • дані з первинної облікової документації (вибіркові дані);

  • експертні оцінки.

1. Фінансова звітність

4 форми фін. звітності:

1 – Баланс;

2 – Звіт про фінансові результати;

3 - Звіт про рух грошових коштів;

4 – Звіт про власний капітал.

Разом з новими формами фін. звітності впроваджуються новий план рахунків бухобліку. Основна мета Плану рахунків – надати інформацію, необхідну для контролю діяльності підприємства, прийняття управлінських рішень і складання фін. звітності. (ди. також табл.2)

Таблиця 2

Узгодженість плану рахунків зі структурою фінансової звітності

Клас

План рахунків

Фінансова звітність

Назва класу

1

Позаоборотні активи

Б

А Л А Н С

Розд. 1 активу

2

Запаси

Розд. 2 активу

3

Кошти, розрахунки та інші активи

Розд. 2 і 3 активу

4

Власний капітал і забезпечення зобов'язань

Розд. 1 і 2 пасиву

5

Довгострокові зобов'язання

Розд. 3 пасиву

6

Поточні зобов'язання

Розд. 4 і 5 пасиву

7

Доходи і результати діяльності

Звіт про фінансові результати

8

Затрати за елементами

9

Витрати діяльності

10

Позабалансові рахунки

Примітки до фінансових звітів

Незважаючи на виняткову важливість фінансового аналізу на ос­нові відносних показників (коефіцієнтів), оцінка діяльності за даними фінансової звітності відбиває минулі дані і показує тогочасний стан справ. Екстраполяція тенденцій у майбутнє пов'язана з великими труд­нощами і потребує високого професіоналізму.

2. Статистична звітність

Під інформацією з статичної звітності розуміють дані з стандартних обов‘язкових форм державної статистичної звітності, що затверджуються Держкомстатом України, які заповнюються підприємством, а саме:

Дані зі стандартних обов'язкових форм державної статистичної звітності, що затверджуються Держкомстатом України, можна викори­стовувати для аналізу фінансового стану підприємств народного гос­подарства, дослідження кількісних залежностей фінансових аналітич­них показників на макрорівні.

Так, форма № 1 "Підприємство", яка має назву "Обстеження діяль­ності підприємства (організації) за рік", містить такі необхідні для фі­нансового аналізу дані: зміни складу і структури активів підпри­ємства; обсяг виробленої і реалізованої продукції в поточних цінах; витрати на виробництво продукції; структура запасів; валові інвестиції в основний капітал (кошти, спрямовані на придбання, створення та відновлення основних фондів та матеріальних активів).

Форма № 1-Б містить дані про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість, форма №1-ПВ —дані про стан забор­гованості з виплати заробітної плати.

Форма № 1-п "Річний звіт підприємства (об'єднання) по продукції" містить інформацію про обсяг виробництва продукції (робіт, послуг) у порівнянних і поточних оптових цінах за звітний і попередній роки; про виробництво окремих видів промислової продукції в натуральних одиницях вимірювання та за фактичною вартістю за звітний рік у по­точних оптових цінах.

Форма № 22 "Зведена таблиця основних показників, які комп­лексно характеризують господарську діяльність підприємства (об'єд­нання)", містить дані про основні фінансові результати діяльності під­приємств: балансовий прибуток або збиток, виручку від реалізації і собівартість виробленої продукції, додану вартість у поточних цінах відповідного року, про виручку від реалізації продукції в далекому І близькому зарубіжжі та про придбані сировину і матеріали в далеко­му і близькому зарубіжжі, про іноземні кредити та інвестиції.

Форма № 5-с "Звіт про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг)" додатково до фінансової звітності форми № 2 містить розшифровку матеріальних та інших витрат.

Дані форм № 1-п, 22, 5-с використовують для факторного аналізу собівартості та прибутку від реалізації (див. розд. 5 і 6).

До аналізу майнового стану підприємства (див. розд. 7) залучаються дані з форми № 1 статистичної звітності "Звіт про наявність та рух основних фондів, амортизацію (знос)"; для аналізу структури джерел фінансування майна підприємства використовують дані форми № 2-Б "Звіт про випуск, реалізацію та обіг цінних паперів" за видами цінних паперів про їх наявність та розміщення серед юридичних і фізичних осіб, а також інвесторів інших країн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]