Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_IGPZS_dots_B_S_Bachur.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
389.63 Кб
Скачать

Феодальна держава і право в країнах Східної Європи

Особливості розвитку феодальних відносин у Східній Римській імперії (Візантії). Еволюція суспільного і державного ладу. Імператор і центральний державний апарат. Особливості місцевого управління і військового устрою.

Вплив візантійської державності і візантійського права на державно-правовий розвиток слов’янських народів.

Феодальна держава в Болгарії.

Феодальна держава в Сербії.

Феодальне право в країнах Східної Європи.

Джерела права Візантії. Кодифікація Юстиніана. Еклога. Прохірон. Базиліки. Землеробський закон. Джерела й основні риси права слов’янських держав. Закон Судний людям. Законник Стефана Душана.

Римсько-католицька церква. Міста і міські республіки.

Феодальна держава і право в країнах Азії

Особливості розвитку феодальних відносин, феодальної держави і права в країнах Азії.

Арабський халіфат. Виникнення арабського халіфату. Організація державної влади при Омейядах і Абассидах. Особливості місцевого управління. Судова система.

Феодальна держава в Китаї. Особливості розвитку феодальної держави в Китаї. Державний лад. Центральні і місцеві органи самоврядування. Організація армії і суду. Китай під владою маньчжурів.

Феодальна держава в Японії. Особливості розвитку феодального суспільства і держави в Японії. Влада імператора. Сегунат. Організація управління і збройних сил.

Феодальне право в країнах Сходу. Джерела мусульманського права. Коран. Сунна. Фетва. Право власності. Зобов’язальні відносини. Особливості сімейного і спадкового права. Злочини і покарання.

Феодальне право Китаю і Японії.

Держава і право феодальної Росії

Передумови утворення Московської держави. Місце церкви в цьому процесі. Державний лад. Зміцнення самодержавної влади. Боярська дума. Реформи середини XVI ст., їхній дворянський характер. Земські собори. Реформа системи управління. Розвиток російського феодального права. Судебники 1497 р. і 1550 р. Форми феодальної власності на землю. Стоглав. Указні книги наказів. Соборне уложення 1649 р.

Правове положення населення за Соборним уложенням. Злочин і покарання за Соборним уложенням. Посилення інквізиційної форми процесу.

Передумови формування і особливості абсолютизму в Росії. Державний лад. Зміни в органах влади і управління. Сенат. Колегії. Утворення Російської імперії.

Правове положення станів у першій чверті XVIII ст. Указ про единоспадкування 1714 р. Табель про ранги 1722 р.

Розвиток права. Статути, регламенти, укази, маніфести. Військовий статут 1716 р. Види злочинів. Покарання по Військовому статуту 1716 р.

Адміністративна і судова реформа по Установі про губернії 1775 р. Поліцейські реформи. Жалувана грамота дворянству 1785 р. Жалувана грамота містам 1785 р. Кодифікація права в другій половині XVIII ст.

Частина друга Розділ III Історія держави і права нового часу Буржуазна держава і право Англії

Виникнення і розвиток буржуазної держави і права. Економічні і політичні передумови буржуазних революцій. Періодизація історії буржуазного суспільства і держави. Передумови буржуазної революції в Англії. “Петиція про право” 1628 р. Основні етапи й особливості англійської буржуазної революції.

Утворення буржуазної держави в Англії. “Довгий парламент”. Громадянська війна. Страта короля і проголошення республіки. Протекторат Кромвеля. “Знаряддя управління” 1653 р.

Реставрація Стюартів. Оформлення конституційної монархії. Торі і віги. “Габеас корпус акт” 1679 р. Переворот 1688 р. “Білль про права” 1689 р. Акт про престолонаслідування 1701 р. Висування парламенту. Виникнення кабінету міністрів.

Державний лад в Англії і його розвиток XVII–XVIII ст. Виникнення і розвиток міністерської відповідальності перед парламентом (відповідальний уряд). Король. Парламент. Кабінет міністрів. Місцеве самоврядування. Судова система.

Аграрний і промисловий переворот наприкінці XVIII ст. Зміни в класовій структурі в Англії. Перетворення Англії на “класичну країну капіталізму”.

Виборчі реформи 1832 р. та 1867 р. Консерватори і ліберали. Ослаб­лення королівської влади. Посилення урядової влади. Органи центрального і місцевого управління в першій половині XIX ст.

Створення колоніальної імперії. Управління колоніями. “Акт про дійсність колоніальних законів” 1865 р. Виникнення домініонів.

Партійна система. Утворення лейбористської партії.

Зміни в державному ладі Англії. Виборча реформа 1884–1885 рр. Реформи місцевого управління. Початок кризи парламентаризму. Акт про парламент 1911 р. Зростання бюрократизму і мілітаризму. Акт про захист держави 1914 р. Судова реформа 1873–1875 рр.

Британська імперія в 1871–1918 рр. Колоніальні війни. Положення Ірландії. Положення Індії. Домініони. Імперські конференції.

Англосаксонська система буржуазного цивільного права. Джерела цивільного права. Основні інститути англійського цивільного права: право власності, зобов’язальне право, сімейне і спадкове право. Довір­ча власність. Зміни в цивільному праві. Законодавство про компанії, монополії й обмежувальну торгову практику. Вплив цивільного права Англії на право США, Канади, Австралії й інших країн.

Джерела англійського кримінального права. Консолідовані акти. Злочини і покарання за англійським правом. Кримінальний процес Англії і його основні риси.