Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_IGPZS_dots_B_S_Bachur.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
389.63 Кб
Скачать

Історія держави і права Стародавньої Греції

Розкладання родового ладу в Афінах. Реформи Тесея. Архонти й Ареопаг. Реформи Солона і Клісфена. Демократизація державного ладу в V ст. до н. е. Реформи Ефіальта і Перикла. Утворення Афінського морського союзу. Правове положення населення в Афінах у V–IV ст. до н. е.

Рабовласницька демократія в Афінах. Народні збори. Рада п’ятисот. Геліея. Вищі посади і порядок їх заміщення. Організація військової справи. Суд.

Виникнення держави в Спарті. Спартіати. Періеки. Ілоти. Військово-аристократичний характер політичної організації в Спарті. Царі. Герусія. Ефори. Народні збори.

Основні риси афінського права.

Історія держави і права Стародавнього Риму

Виникнення держави в Римі. Боротьба патриціїв і плебеїв. Реформи Сервія Туллія. Утворення аристократичної республіки.

Правове положення населення і державний лад у період республіки. Громадяни, латини, перегрини. Раби. Народні збори. Сенат. Магістратури. Військовий устрій.

Загострення соціально-класових суперечностей у Римі в II–I ст. до н. е. Нобілі і вершники. Законодавство Гракхів. Військова реформа Марія. Диктатура Сулли. Повстання Спартака. Перехід до імперії.

Зміна в суспільному ладі і правовому положенні населення в I-V ст. н. е. Едикт Каракалли. Виникнення і розвиток колонату. Принципат. Занепад республіканських установ і формування імперського чиновництва. Фінансове відомство. Роль армії. Домінат. Реформи Діоклетіана і законодавство Константина. Поділ імперії на Західну і Східну. Падіння Римської імперії.

Основні етапи розвитку римського права. Джерела права. Закони XII таблиць. Постанова народних зборів. Едикти магістратів. Преторське право. “Право народів”. Імператорські конституції. Роль римських юристів у розвитку права. Інституції Гая. Кодифікація римського права.

Римське право найдавнішого періоду. Манципація. Розподіл речей на манципні і неманципні. Договір позики (нексум). Сервітути. Делікти. Шлюб і сім’я за Законами XII таблиць. Легісакційний процес.

Римське право класичного і посткласичного періоду. Публічне і приватне право. Речове право. Способи набуття речових прав. Право власності. Квіритська і бонітарна (преторська) власність. Захист прав власності. Інститут володіння і власницький захист. Набувальна давнина. Право на чужі речі.

Зобов’язальне право. Поняття зобов’язання. Зобов’язання з договорів і деліктів. Чотири групи договорів: вербальні, літеральні, реальні, консенсуальні. Позика і позичка. Договір купівлі-продажу. Відповідальність продавця. Види договорів наймання. Шлюбно-сімейне право. Спадкове право.

Зміни форм цивільного процесу: легісакційний, формулярний, екстраординарний. Кримінальне право і процес.

Загальноісторичне значення римського права.

Розділ II Історія держави і права середніх віків Держава і право франків

Виникнення феодальної держави і права. Криза рабовласницької системи господарства і розвиток феодальних відносин.

Виникнення феодальних форм власності і державності в результаті розкладання первіснообщинного ладу.

Класи і стани при феодалізмі. Феодальна держава і політична організація суспільства при феодалізмі. Спільне й особливе в суспільному і політичному ладі феодальних держав.

Особливості виникнення держави у франків. Роль завоювання. Розвиток форм феодальної власності на землю: аллод, бенефіцій, феод. Установлення феодальної залежності і її форми. Комендація і прекарій. Імунітети.

Реформи Карла Мартелла.

Державний лад франків при Меровінгах.

Карл Великий і “відновлення” Західної Римської імперії. Державний лад Каролінгської монархії. Центральне і місцеве управління. Судова система. Верденський договір 843 р. і розпад франкської держави.

Джерела ранньофеодального права. Варварські правди. Основні риси Салічної правди. Регламентація общинних відносин. Аллод. Шлюб. Родина. Спадкування. Злочини і покарання. Судові штрафи. Ордалії. Співприсяжництво.