Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_IGPZS_dots_B_S_Bachur.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
389.63 Кб
Скачать

Феодальна держава і право Франції

Розквіт феодальних відносин. Формування основних станів феодального суспільства у Франції. Феодальна ієрархія. Королівська влада в IX–XII ст. Адміністративні і судові права феодалів. Початок боротьби за відновлення державної єдності і центральної влади. Значення державної централізації. Реформи Людовіка IX.

Зміни в положенні класів і станів у XIV–XV ст. Три стани.

Утворення станово-представницької монархії. Роль міст. Генеральні штати. Жакерія. Великий березневий ордонанс. Посилення королівської влади. Центральне і місцеве управління. Військова реформа середини XV ст. Судова система.

Абсолютна монархія, причини її виникнення і класова сутність. Державний лад Франції в період абсолютизму. Реформи Ришельє. Бюрократія і наймані війська. Податкова система і бюджет. Криза абсолютної монархії у Франції.

Розвиток феодального права у Франції. Партикуляризм і множинність джерел. Кутюми і їх кодификації. Рецепція римського права. Міське право. Канонічне право. Розвиток королівського законодавства.

Основні риси права феодальної власності на землю. Правове положення селянського наділу. Державна регламентація виробництва і торгівлі. Сімейне і спадкове право. Майорат. Право “мертвої руки”.

Каральний характер кримінального права. Злочини проти релігії і держави. Жорстокість покарань. Розвиток судочинства. Сваволя в галузі кримінального права і процесу. Процес за Ордонансом 1670 р.

Феодальна держава і право Англії

Формування феодальних відносин в англосаксів. Система управління в англосаксонських державах.

Нормандське завоювання і його вплив на суспільний і державний лад Англії в XI–XIII ст. Реформи Генріха II. Центральні органи влади. Управління на місцях. Армія. Суд.

Велика хартія вольності 1215 р.

Зміни в суспільному ладі Англії в XII–XV ст. Утворення станово-представницької монархії. Виникнення і розвиток парламенту. Формування органів місцевого самоврядування. Еволюція судової системи. Виникнення суду присяжних. “Суд справедливості”.

Абсолютна монархія в Англії. Повстання У. Тайлера. Роль держави в обгородженні земель і в процесі первісного нагромадження капіталу. Криваве законодавство. Союз джентри і буржуазії. Незавершений характер абсолютизму. Взаємовідносини короля і парламенту. Таємна рада і Зоряна палата. Висока комісія. Місцеве самоврядування. Особливості військової організації.

Розвиток феодального права в Англії. Особливості джерел права. “Загальне право” і судовий прецедент.

“Суди справедливості” і “право справедливості”. Статутне право.

Особливості англійського феодального права. Значення процесуальних формальностей у судах “загального права”. Довірча власність. Феодальні монополії. Класифікація злочинів. “Криваве законодавство”.

Феодальна держава і право Німеччини

Утворення феодальної держави в Німеччині. “Священна Римська імперія”. Політична децентралізація в імперії. Золота булла 1356 р. Влада князів. Управління в князівствах і містах. Військова організація.

Особливості станово-представницької монархії в Німеччині. Органи станового представництва (рейхстаг і ландтаги). Імперський суд і поліція.

Особливості абсолютизму в Німеччині. Селянська війна 1525 р. та її наслідки. Князівський абсолютизм. Поліцейська держава в Пруссії. “Освічений абсолютизм” в Австрії.

Особливості розвитку феодального права в Німеччині й Австрії. “Саксонське і Швабське зерцала”. “Кароліна”. “Терезіана”. “Прусське земське уложення” 1794 р.