Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam_r_ak_ks_09.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
209.92 Кб
Скачать

Самостійна робота №10

Тема: “Клавіатура”

1. Будова клавіатури.

2. Передача сигналів та система кодування.

3. Тестування та несправності клавіатури.

Ключові поняття: система координування клавіш, мікроконтролер клавіатури (МкКл), контролер клавіатури на системній платі, переривання та порт клавіатури.

Анотація

Клавіатура (з функціональної точки зору) складається мікроконтролера клавіатури (МкКл) та системи координування клавіш (верхньої та нижньої пластин і ізоляційної пластини між ними). Верхні і нижні ізоляційні пластини з’єднані зі МкКл відповідно горизонтальними контактами (ГК) і вертикальними контактами (ВК).

Клавіатура настільного ПК має з’єднання із системним блоком через послідовний інтерфейс. У системному блоці на материнській платі інтегований контролер клавіатури (ККл) який відповідає за прийом (відправлення) сигналів від (до) клавіатури.

Клавіатура функціонує за таким принципом. МкКл із високою частотою послідовно подає на ГК імпульси струму. При натисканні клавіші імпульс передається на відповідну лінію ВК і МкКл визначає яка клавіша натиснута.

Процес подання імпульсів на систему координування клавіш через ГК та зчитування сигналів на ВК називається скануванням. Код який фіксується у результаті називається скан-кодом. МкКл має можливість розрізняти момент натискання та момент відпускання клавіші. Завдяки цій можливості МкКл має можливість опрацьовувати комбінації натиснутих клавіш (Shift+, Ctrl+, та інші).

На виході МкКл формує паралельний код який перетворює в послідовний і передає через кабель або безпровідний інтерфейс до системного блока. У системному блоці сигнали приймаються контролером клавіатури (ККл) на системній платі і перворюється у паралельний формат.

ЦП взаємодіє із клавіатурою через команду переривання BIOS – INT 16h. Номер функції для цього переривання заноситься у регістр АН, а параметр – у регістр AL.

Клавіатура серед пристроїв введення-виведення має адресу (порт) із номером 60h.

При вмиканні живлення система комп'ютера здійснює процедуру POST (тестування після вмикання). При цьому обов’язковим елементом у цій процедурі є клавіатура. Є такі несправності клавіатури: залипання клавіш; несправність кабеля або нечіткість з’єднань контактів; несправність МкКл; несправність ККл на сиистемній платі.

Питання для самоконторолю.

  1. З яких функціональних частин складається клавіатура?

  2. Яким чином формуються скан-коди клавіатури?

  3. Який формат використовується при передачі між клавіатурою і системним блоком?

  4. Через які складові здійснюється звязок між клавіатурою і ценртальним процесором?

  5. Яка команда переривання використовується для клавіатури?

  6. Який номер порта клавіатури?

  7. Які є несправності клавіатури?

ЛІТЕРАТУРА

1) Гук М. Аппаратные средства IBM PC. Энциклопедия 2-е изд. – СПб.: Питер, 2001 – 928с.: ил.

2) Мюллер Д. Модернизация и ремонт ПК 13-е изд. СПб., Питер, 2001

Самостійна робота №11

Тема: ”Відеосистема”

1 Типи дисплеїв

2 Принципи формування зображення

3 Режими роботи дисплеїв

Ключові поняття: принципи побудови зображень (векторний і растровий), ЕПТ (електронно-променева трубка), рідкокристалічні, плазмові монітори; режими роботи дисплеїв.

Анотація

За принципом побудови зображень дисплеї поділяють на два види: векторні і растрові. Векторний принцип утворюється за допомогою променя (світлового або лазерного) який описує траєкторії за вказаними координатиами та функціями.

Растровий спосіб побудови зображень полягає у послідовному проходженні (скануванні) поверхні екрана і засвічуванні кожної точки визначеним кольором.

За фізичним принципом формування зображення монітори поділяють на три види: ЕПТ (електронно-променева трубка), рідкокристалічні, плазмові.

ЕПТ формує зображення за рахунок променів електронів які вилітають із трьох електродів (R, G, B) і попадають під певним кутом у три близько розміщені точки (субпели) із відповідними кольорами люмінофору. Світіння субпелів сприймається зором людини як точка (пел) одного кольору зі суцільної гами кольорів.

Кількість кольорів залежить від можливості регулювання інтенсивності вилітання електронів із електродів. Якість (точність) зображення залежить від величини пела. Величина пела співпадає із розміром пікселя при максимальній роздільній здатності встановленій на моніторі. При нижчій роздільній здатності піксель формується із сукупності пелів.

Рідкокристалічні монітори здійснюють засвічування точок екрану за рахунок пропускання або непропускання поляризованого світла через систему фільтрів.

У плазмових моніторах здійсюється керування сильно іонізованим газом під впливом зовнішнього електричного поля.

Монітори ПК можуть працювати у двох основних режимах: текстовому (символьному) або графічному.

Текстовий режим відображає тільки визначену кількість символів які розміщуються у рядках. Керування здійснюється із командного рядка. Команди вводяться безпосередньо із клавіатури.

Графічний режим використовується у багатозадачних операційних системах. Керування відеосистемою у графічному режимі здійснюють через зручний діалоговий інтерфейс. Тут параметри, переважно, вибираються із розробленого меню.

Питання для самоконторолю.

  1. Які є способи побудови зображень моніторами?

  2. Які є фізичні принципи формування зображень?

  3. Який принцип формування зображень використовують ЕПТ-монітори?

  4. Який принцип формування зображень використовують рідкокристалічні монітори?

  5. Який принцип формування зображень використовують плазмові монітори?

  6. Які є режими роботи моніторів?

  7. Які особливості роботи моніторів у текстовому режимі?

  8. Які особливості роботи моніторів у графічному режимі?

ЛІТЕРАТУРА

1) Гук М. Аппаратные средства IBM PC. Энциклопедия 2-е изд. – СПб.: Питер, 2001 – 928с.: ил.

2) Мюллер Д. Модернизация и ремонт ПК 13-е изд. СПб., Питер, 2001

Електронний матеріал у файлax: LCD_PDP.doc, Технологии плоских экранов.zip.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]