Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam_r_ak_ks_09.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
209.92 Кб
Скачать

Самостійна робота №8

Тема: “Системна (материнська) плата ”

1 Призначення та будова системної плати

2 Архітектури системних плат: шинно-мостова та хабова

3 Тенденції розвитку архітектур системних плат

Ключові поняття: складові системної плати, чіпсет, міст, хаб, шинно-мостова та хабова архітектури.

Анотація

Системна, чи материнська, плата персонального комп'ютера (System board чи Motherboard) є основою системного блоку, що визначає архітектуру і продуктивність комп'ютера. На ній установлюються наступні обов'язкові компоненти.

Основою системної плати є чіпсет який визначає її архітектуру. На даний час у переважній більшості ПК використовуються два види архітектур системних плат: шинно-мостова та хабова.

Традиційно на схемах шину PCI зображують посередині, як екватор. Процесор і пам'ять (разом з кеш-пам'яттю) зображують вище — "північніше", а шину ISA і всі пристрої, що підключаються до PCI і ISA, зображують нижче — "південніше" "екватора". Відповідні частини чіпсета одержали назви північного (north) і південного (south) моста. Співзвучне слово серверний відноситься до чіпсета, який орієнтований на застосування в комп'ютерах-серверах. Шинно-мостова архітектура чіпсетів проіснувала довгий час і пережила кілька поколінь процесорів.

Коли з'явився порт AGP, завдання північного моста ускладнилися. Відповіддю на ці зміни в розміщенні сил став перехід на хабовую архітектуру чіпсета. У даному контексті хаби — це спеціалізовані мікросхеми, що забезпечують передачу даних між підключеними до них шинами.

Північний хаб чіпсета виконує ті ж функції, що і північний міст вищеописаної архітектури: він зв'язує шини процесора, пам'яті і порту AGP. Однак на "південній" стороні цього хаба знаходиться вже не шина PCI, а високопродуктивний інтерфейс зв'язку з південним хабом.

Архітектури системних плат мають тенденцію на перехід до мережевих принципів взаємодії і відмова від спільного використання єдиної шини. При цьому використовується “гаряче” підключення пристроїв, із автоматичним визначенням та налаштуванням параметрів.

З апаратної точки зору системні плати використовують все менш габаритні складові із більш компактнішою системою контактів. Водночас спостерігається підвищення продуктивності за рахунок збільшення робочих частот у самих пристроях та мікросхемах інтерфейсів, використання меншої кількості провідних ліній передачі сигналів завдяки переходу від паралельних інтерфейсів до послідовних.

Питання для самоконторолю.

  1. Перелічіть складові системної плати?

  2. Що таке чіпсет?

  3. Які є архітектури системних плат?

  4. Яка шина є центральною у шинно-мостовій архітектурі?

  5. Що знаходиться між північним і південним хабами?

  6. Які тенденції розвитку архітектур системних плат?

ЛІТЕРАТУРА

      1. Гук М. Аппаратные средства IBM PC. Энциклопедия 2-е изд. – СПб.: Питер, 2001 – 928с.: ил.

      2. Мюллер Д. Модернизация и ремонт ПК 13-е изд. СПб., Питер, 2001

Електронний матеріал у файлах lec_11_Sb_dod.doc, PCI_Expr.zip. Розпакувати PCI_Expr.zip, запустити файл iXBT PCI Express - пункт прибытия 2014 год.htm. Переміщуватись по документі як по звичайній Web-сторінці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]