Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб. ж. 2011 ТЛР.doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
413.7 Кб
Скачать
  1. Правила роботи з реактивами:

Розглянути зберігання реактивів у препараторських хімічних лабораторій. Записати правила користування ними.

  1. Подрібнення реактивів:

Виконати завдання:.

    1. Покласти під фарфорову ступку підставку з твердого матеріалу (картон, пластмаса);

    2. Насипати у ступку шпателем або ложечкою речовину, яку необхідно подрібнити (кухонна сіль або крейда) так, щоб ступка була заповнена не більше як на 1/3 її об’єму;

    3. Розкришити натиском товкача великі шматки речовини. Якщо розкришити не вдається, розбити їх обережно легкими ударами товкача до розмірів горошини;

    4. Притискуючи ступку лівою рукою до столу, правою повільно розтерти речовину коловими рухами;

    5. Речовину пересипати в підготовлений штанглас.

Змішування рідин:

Виконати завдання:.

3.6.1. У пробірці – струшують скісним ударом середнього пальця руки. Якщо рідина займає 0,5 об’єму пробірки – рідину перемішують скляною паличкою, опускаючи і піднімаючи її. На кінець скляної палички надівають невеликий шматочок гумової трубки.

      1. У хімічному стакані – вміст перемішують скляною паличкою з гумовим наконечником, здійснюючи колові рухи.

      2. У колбі ( загального призначення, вимірювальній) – рідини перемішують коловими рухами або струшуванням і багаторазовим перевертанням колби, щільно закритої корком.

  1. Фільтрування:

Виконати завдання:.

    1. У хімічну склянку налити 40 – 50 мл. води та добавити подрібненої крейди. Розчин розмішати скляною паличкою, приготувати складчастий фільтр, розмір якого відповідає розміру лійки. Для його виготовлення взяти готовий або вирізати з фільтрувального паперу круглий фільтр, скласти його вдвоє, вчетверо, потім – знову навпіл і т.д. Фільтр розгорнути, вставити у лійку, яка знаходиться в кільці штативу, зволожити фільтр водою. Поставити під лійку порожній стакан так, щоб кінець лійки торкався стінки стакана та знаходився на 2 – 3 сантиметри нижче краю склянки. Налити суміш у лійку по скляній паличці. Фільтрат повинен бути прозорим.

    2. Замалювати схему фільтрування при звичайному тиску й у вакуумі у робочий журнал.

Схема 1: Схема 2:

Звичайні умови: У вакуумі:

  1. Центрифугування:

Виконати завдання:.

    1. У центрифужну пробірку помістити розчин крейди, парну кількість пробірок із рівними об’ємами поставити одну навпроти другої у центрифугу. Увімкнути центрифугу, процентрифугувати, через дві – три хвилини вимкнути. Отриманий прозорий центрифугат відокремити від осаду при допомозі крапельної піпетки з гумовою насадкою.

    2. Записати правила роботи з центрифугою.

6.Очищення хімічних реактивів:

6.1. Перекристалізація солі:

Виконати завдання:.

У стакані місткістю 100 – 150 мл. розчинити 72 гр. магній сульфату в 50 мл. дистильованої води, нагріти майже до кипіння, розчин охолодити при помішуванні у воді з льодом. Кристали, що утворилися профільтрувати на лійці Бюхнера, а потім висушити між листками фільтрувального паперу.

6.2. Дистиляція (перегонка) рідин:

Виконати завдання:.

Зібрати прилад, який складається з колби В’юрца, холодильника Лібіха, колби – приймача (рис 47, Г.М.Крючкова ) Холодильник приєднати до водопровідного крана. У колбу В’юрца налити води, закрити її пробкою з термометром, нагріти та провести перегонку. Перевірити очищену воду на наявність у ній іонів кальцію: взяти 2 мл. одержаної води, прилити 5 – 7 крапель 0,5 н. розчину амонію оксалату. Відсутність білого осаду свідчить про чистоту води. Порівняти результати, виконавши аналогічний дослід із водопровідною водою. Замалювати схему перегонки води (ст 41 Г. Ю. Юзик ТЛР)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]