Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2 Система забезп 17 09 05.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
107.52 Кб
Скачать

Фінансової інформації підприємства

Під час підготовки фінансової звітності кожне підприємство розглядається як юридична особа, що відокремлена від власників – фізичних осіб. У фінансовій звітності (зокрема, в балансі) передбачене відображення лише зобов’язань власників за внесками капіталу та розподілу прибутку власникам (у вигляді процентів, дивідендів, вилучення капіталу тощо). Цей принцип дістав назву принципу автономності підприємства.

Фінансові звіти складаються також виходячи з принципу безперервності діяльності підприємства, тобто підприємство не має ні наміру, ані потреби ліквідуватися або суттєво зменшувати масштаби своєї діяльності і залишатиметься таким надалі (принаймні протягом наступного звітного періоду).

Принцип періодичності припускає поділ діяльності підприємства на певні періоди (звітні періоди) з метою складання фінансової звітності.

Принцип відображення у звітності за періодом нарахування полягає в тому, що результати господарських операцій визнаються коли вони відбуваються, і відображаються в бухгалтерському обліку та фінансових звітах тих періодів, до яких вони відносяться.

Принцип нарахування має застосовуватися одночасно з принципом відповідності, за яким витрати визнаються у звіті по фінансові результати на основі прямого зв’язку між ними та отриманими доходами.

Щоб скласти фінансову звітність, керівництво підприємства формує облікову політику, тобто обирає принципи, методи і процедури обліку у такий спосіб, щоб достовірно відобразити фінансовий стан і результати діяльності підприємства та забезпечити зіставність фінансових звітів.

Надання користувачам інформації про політику бухгалтерського обліку, якою підприємство повинно керуватися постійно під час складання фінансових звітів, пробудь-які зміни у цій політиці та вплив таких змін на показники фінансових звітів є вимогою принципу послідовності. Дотримання цього принципу є передумовою зіставності фінансових звітів.

Під час складання фінансових звітів застосовується принцип обачності, яким передбачається, що активи або дохід не повинні бути завищені, а зобов’язання чи витрати – занижені.

Принцип єдиного грошового вимірювача передбачає вимірювання та узагальнення всіх операцій підприємства у його фінансовій звітності в єдиній грошовій одиниці.

Висока роль фінансової інформації в підготовці і прийнятті ефективних управлінських рішень зумовлює високі вимоги до її якості у процесі формування інформаційної системи фінансового менеджменту, серед яких виділяють вимоги до її значимості, повноти, своєчасності, достовірності, простоти побудови, зіставності, ефективності.

2.3. Використання зовнішньої і внутрішньої інформації у фінансовому управлінні

Конкретні показники системи інформаційного забезпечення формуються за рахунок внутрішніх і зовнішніх джерел інформації. У розрізі кожної з цих груп джерел вся сукупність показників, які включаються в інформаційну систему фінансового менеджменту, підлягає попередній класифікації.

Система показників інформаційного забезпечення фінансового менеджменту, що формуються із зовнішніх джерел

1. Макроекономічні показники, що характеризують загальноекономічний розвиток

країни в цілому

регіону

галузі

2. Показники, що характеризують кон’юнктуру

фінансового ринку

фондового ринку

ринку нерухомості

грошово-кредитних відносин

3. Показники діяльності різних суб’єктів господарювання

банків

страхових компаній

постачальників продукції

покупців продукції

конкурентів

партнерів

4. Нормативно-регулювальні показники

оцінки фінансового стану підприємства

фінансової діяльності підприємств

окремих сегментів фінансового ринку

А. Система показників інформаційного забезпечення фінансового менеджменту, що формуються із зовнішніх джерел, поділяється на чотири групи (2.9).

Б. Система показників інформаційного забезпечення фінансового менеджменту, що формуються із внутрішніх джерел, поділяється на три групи, в яких 7 підгруп (рис. 2.10).

Система показників інформаційного забезпечення фінансового менеджменту, що формуються із внутрішніх джерел

1. Показники, що характеризують фінансовий стан та фінансові результати діяльності підприємства в цілому

майновий стан підприємства та рух його капіталу

ліквідність, платоспроможність, кредитоспроможність, фінансову стійкість і ділову активність підприємства

прибутковість (рентабельність) підприємства

2. Показники, що характеризують фінансові результати окремих структурних підрозділів підприємства

формування та використання фінансових ресурсів за структурними підрозділами

операційні витрати структурних підрозділів за основними елементами

3. Нормативні та планові показники фінансової діяльності підприємства

нормативні та стандартні значення відносних оціночних показників фінансового стану підприємства

система планових показників фінансового розвитку підприємства