Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 25. Обшук і виїмка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

12

Тема. Тактика обшуку і виїмки план

1. Поняття, сутність та види обшуку.

2. Підготовка до обшуку.

3. Особливості тактики обшуку в приміщенні і на місцевості. Обшук особи.

4. Особливості проведення виїмки.

5. Фіксація результатів обшуку та виїмки.

1. Поняття, сутність та види обшуку

Відшукання прихованих об’єктів (знарядь злочину, речових доказів, трупів, осіб, які переховуються від суду і слідства) може бути здійснено під час проведення обшуку, процесуальний режим якого визначений кримінально-процесуальним законодавством (статтями 177, 179-186, 188, 189 КПК України). Обшук є одним із способів отримання доказової і орієнтуючої інформації у кримінальному процесі.

Обшук – це слідча дія, змістом якої є примусове об­стеження приміщень, споруд, ділянок місцевості і окре­мих громадян з метою відшукання і вилучення предметів, що мають значення по справі, а також виявлення розшукуваних осіб.

Об­стеження приміщень чи інших об’єктів може бути здійсне­но без згоди особи, у розпорядженні якої ці об’єкти пере­бувають. Слідчий має право розкривати замкнені примі­щення і сховища, якщо володілець відмовляється їх від­крити. При цьому слідчий повинен уникати не викликаних необхідністю пошкоджень дверей, замків та інших предметів.

Об­шук має на меті відшукати і вилучити:

а) знаряддя злочину, речі та ціннос­ті, здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети і до­кументи, які мають значення для встановлення істини по справі;

б) розшу­куваних осіб, трупів, тварин;

в) речі і предмети, вилучені з ци­вільного обороту і заборонені для використання (вогнепальна зброя, наркотики, радіоактивні речовини тощо), а також майно для забезпечення відшкодування заподіяних збитків або в цілях можливої конфіскації.

Проведення обшуку пов’язано з певними порушеннями прав громадян на недоторканність особи, житла і ви­магає дотримання встановлених законом гарантій.

Обшук проводиться в тих випадках, коли є достатні підстави вважати, що знаряддя злочину, речі й цінності, здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети і документи, які мають значення для встановлення істини в справі чи забезпечення цивільного позову, знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи, а також, коли є достатні дані про те, що в певному приміщенні або місці знаходяться розшукувані особи, а також трупи чи тварини.

Обшук проводиться за вмотивованою постановою слід­чого з санкції прокурора чи його заступника, за винятком житла чи іншого володіння особи, в присутності не менше двох понятих. Відповідно до КПК об­шук житла чи іншого володіння особи, за винятком невід­кладних випадків, проводиться лише за вмотивованою по­становою судді. При необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором звертається з поданням до судді за місцем провадження досудового слідства.

У невідкладних випадках обшук, за винятком житла чи іншого володіння особи, може бути проведений без санкції прокурора, але з наступним повідомленням прокурора в добовий строк про проведений обшук та його результати.

Аналіз слідчої практики дозволяє визначити найбільш розповсюджені варіанти невідкладних випадків:

1. Особа затримана на гарячому при вчиненні злочину або відразу після його вчинення.

2. При розслідуванні злочину „по гарячих слідах” є підстави вважати, що злочинець переховується в певному приміщенні, будівлі, транспортному засобі і т.п.

3. Необхідність негайного обшуку стає очевидною в ході огляду місця події або іншої слідчої дії (наприклад, допиту). У подібних випадках слідчий, не припиняючи огляду, може винести постанову про проведення обшуку, доручивши його проведення іншій особі (іншому слідчому, співробітнику міліції).

4. Необхідність обшуку виникла за результатами тільки що проведеного оперативного заходу, що надало переконливі підстави вважати, що у певному місці знаходяться важливі для справи речові докази, документи, інші предмети, які у випадку зволікання можуть бути знищені або переховані.

5. Слідчий знаходиться далеко від місця, де розташована прокуратура, і отримання санкції потребує значного часу, а проведення обшуку є терміновим.

У невідкладних ви­падках, пов’язаних з врятуванням життя та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, обшук житла чи іншого володіння особи може бути проведено без постанови судді. Протягом доби з момента проведення цієї дії слідчій направляє копію про­токолу обшуку прокурору (ст. 177 КПК України).

У криміналістичній теорії прийнято розрізняти декіль­ка видів обшуку залежно від тих чи інших підстав для класифікації:

За характером об’єктів обшуку розріз­няють обшук: приміщень, місцевості, транспортних засо­бів, особи.

За характером об’єктів пошуку виділяють об­шуки, спрямовані на виявлення людей, трупів (чи їх час­тин), знарядь та засобів вчинення злочину, предметів зло­чинного посягання, слідів, документів та інших об’єктів.

За повторюваністю: первин­ний і повторний (має місце у тих випадках, якщо первинний обшук був проведений за несприятливих умов або залишилися недостатньо обстеженими окремі ділянки приміщення, відкритої місце­вості).

За способом організації: одиночний і груповий (декілька одночасних обшуків, що здійснюються по одній справі у різних осіб, в різних місцях).