Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦО - Оцінка обстановки в надзв....doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
22.06 Mб
Скачать
  1. Прилади хімічної розвідки

    1. Зовнішні ознаки наявності небезпечних хімічних речовин і методи їх виявлення

При оцінці хімічної обстановки одним із головних завдань е визначення положення зовнішніх меж зон забруднення, а також наявності і виду НХР в повітрі і на місцевості. Вирішення цих завдань можливе при використанні приладів хімічної розвідки.

Несподівана поява в населеному пункті небезпечних хімічних речовин після аварії може викликати значну кількість вражених, тому дуже важливо вчасно визначити початок зараження і сигналом “Хімічна тривога” попередити населення про небезпеку. Наявність на місцевості небезпечних хімічних речовин має певні зовнішні ознаки:

- Поява хмари тумана чи диму, що рухається за вітром, свідчить про можливість зараження (можлива наявність нехарактерного запаху).

  • Під дією НХР рослини в'януть, відбувається зміна їх кольору.

  • Зовнішній вигляд домашніх тварин, їх пригнічений стан, хвороба теж говорять про можливу появу небезпечних хімічних речовин.

Для виявлення НХР в повітрі, на місцевості, а також для визначення виду, типу НХР використовують різноманітні пристрої – прилади хімічної розвідки, сигналізатори, індикатори і так інше.

Методи виявлення отруйних та сильно діючих речовин (НХР) засновані на використанні їх різних фізико-хімічних властивостей, основні з них: хімічний, біохімічний, іонізаційний.

1. Хімічний метод виявлення заснований на взаємодії отруйних речовин (ОР, НХР, СДОР) з різними хімічними сполуками, у результаті чого змінюється ступень окислення або кислотність середовища і, як наслідок, фарбування індикатора, тобто про наявність НХР судять по змінах фарбування наповнювача. Цей метод використовується в приладах ВПХР (трубки з 3МА зеленими кільцями - ИТ-45 і одним жовтим кільцем - ИТ-36), ППХР, УГ-2 (для індикації СДЯВ).

2. Біохімічний метод подібний хімічному, лише тут як хімічні реагенти застосовують біохімічні субстраты, наприклад, - холинестеразу і бутирилхолинйодид. Використовується в приладах ВПХР (трубка з червоним кільцем і крапкою ІТ – 44А), ГСП-11, ГСА-12.

3. Іонізаційний метод виявлення НХР заснований на тім, що в об’ємі іонізаційної камеры із джерелом іонізації при даній потужності дозы струм насичення буде відрізнятися при наявності або відсутності НХР (при відсутності НХР струм насичення буде, як правило, при меншій напруги струму). Використовується в приладах ПРХР і ПГО.

4. Органолептичний метод заснований на використанні різних тварин для виявлення наявності НХР.

6.2 Призначення, загальний устрій, принцип роботи і порядок використання приладів впхр, ппхр, прхр, гсп-11, пго, уг-2

Основним приладом хімічної розвідки, що знаходиться на озброєнні формувань ГО, є військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР).

Рисунок 6.1- Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР)

1 – насос, 2 – насадка до насосу; 3 – захисні ковпачки; 4 – протидимові фільтри; 5 – патрони до грілки; 6 – ліхтар; 7 – грілка; 8 – штир; 9 – лопатка; 10 – касета з індикаторними трубками.

ВПХР призначений для виявлення наявності НХР та визначення типу НХР у повітрі, на місцевості і техніці, у диму і різних сипучих речовинах.

Принцип робіты приладу полягає в наступному: при прокачуванні через індикаторні трубки аналізованого повітря у випадку наявності НХР відбувається зміна фарбування наповнювача трубок, по якому судять про наявність і приблизність концентрації.

У комплекті приладу мається: ручний насос, насадка до насоса, грілка і патрони до неї, електричний ліхтар, захисні ковпачки, протидимові фільтри, лопатка, касеты з 3МА типами індикаторних трубок. Індикаторні трубки - це запаяні скляні трубки, всередині яких вміщені наповнювач і ампулы з реактивами.

Трубка ИТ-44А с червоним кільцем і крапкою призначена для виявлення ОВ нервово-паралітичної дії (Зарину, Зоману, VX). Всередині є 2 ампули - верхня з безбарвним розчином, нижня з розчином жовтого кольору, а також шар наповнювача. Трубки позначені червоним кільцем з крапкою.

ИТ-45 призначена для виявлення ОВ загально отруйної (синильна кислота, хлорциан) і задушливої дії (фосген), позначення (маркування) - три зелених кільця. Трубка має два шари наповнювача; верхній шар наповнювача для виявлення НХР задушливої дії (фарбується в синій колір при дії НХР), нижній шар для виявлення НХР загально отруйної дії (фарбується в малиново - червоний колір при наявності НХР).

ИТ-36 - з одним жовтим кільцем для виявлення НХР шкірно - наривної дії, має тільки шар наповнювача пофарбований в лимонно – жовтий колір(фарбується в коричневий колір при наявності іприту).

Ручний насос поршневого типу призначений для прокачування повітря через ИТ, він має ампуловідкривач, розташований на торці ручки насоса - це два отвори позначені червоною смужкою з крапкою і трьома зеленими смужками, у них розбивають ампулы індикаторних трубок. На торці насоса мається спеціальний пристрій (ніж і два отвори) для відкриття індикаторних трубок.

Насадка до насоса застосовується при визначенні НХР у диму, на місцевості і техніці і в сипучих матеріалах.

Грілка разом з патронами застосовується для підігріву індикаторних трубок при зниженій температурі (ИТ-36 прогрівають при t < 150С, ИТ-45 і 44А при t < 00С).

Протидимові фільтри використовуються при визначенні НХР у димі, ґрунті і сипучих продуктах.

Захисні ковпачки виготовляються з поліетилену і застосовуються для запобігання від зараження НХР насадки при визначенні НХР на техніці і в ґрунті, сипучих матеріалах.