Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банківський нагляд. лекція 7.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Тема 7. Заходи впливу, які застосовуються до банків за порушення банківського законодавства План.

1.Заходи впливу і організація їх застосування

2.Запровадження тимчасової адміністрації в банках

3.Ліквідація банків

Заходи впливу і організація їх застосування

Банківський нагляд не завершується після проведення інспектування. Завершальним, або узагальнюючим, його етапом є застосування Національним банком України заходів впливу щодо банків адекватно вчиненим ними порушенням згідно із Законом України "Про банки і банківську діяльність".

Правовою підставою застосування певних заходів є Закони України "Про Національний банк України", "Про банки і банківську діяльність", "Про господарські товариства", а також Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського зако­нодавства, затверджене постановою Правління НБУ від 28.08.2001 р. № 369.

Згідно зі ст. 73 Закону України "Про банки і банківську діяльність" підставою для застосування заходів впливу є "порушення банками ... банківського законодавства, норма­тивно-правових актів Національного банку України або здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку".

Порушення вимог законодавчих та нормативних актів, як правило, більш чіткі й конкретні. Тому їх набагато легше довес­ти, ніж, наприклад, звинувачення у невиваженій кредитній політиці або некомпетентності керівництва.

Порушення інтересів вкладників можна поділити на дві групи:

1) пов'язані з коротко- або довгостроковою фінансовою неспроможністю виконання банками своїх зобов'язань;

2) невиконання зобов'язань через інші фактори (ігно­рування положень угоди, технічна неможливість виконання тощо). Заходи впливу, які може застосувати НБУ в разі пору­шення інтересів вкладників і кредиторів, враховують від­мінності цих двох груп інтересів.

У першому випадку заходи впливу можуть стимулювати банк до поліпшення своїх фінансових показників або обме­жувати коло здійснюваних ним операцій. Захист інтересів другої групи здійснюється через застосування інших санкцій, схожих на адміністративні. Тут стабільність банку не має принципового значення. Навіть до найбільш стабільного банку можуть бути застосовані заходи впливу за порушення цієї групи інтересів.

Визначення ж ситуації, яка б загрожувала платоспро­можності банку та інтересам вкладників, потребує розгляду усіх сфер діяльності банківської установи. Існують загаль­ноприйняті міжнародні стандарти пруденційної банківської діяльності, порушення яких може призвести до високого ступеню ризиків, збитків або іншої шкоди для банку, його вкладників та кредиторів. Наприклад:

• недостатній рівень капіталу, зважаючи на види та якість активів банку;

• несформований резерв для покриття можливих збитків від активних операцій банку;

• недостатній рівень ліквідності банку з огляду на структуру його активів та пасивів;

• спекулятивна, або ризикована, практика інвестування;

• неадекватність системи внутрішнього контролю;

• пільгові умови банківських операцій для інсайдерів тощо.

Досить важко точно встановити причини негативної ситуації в банку, оскільки стан банку залежить від аналізу майже всіх аспектів банківської діяльності упродовж деякого часу. Проте існує ряд ситуацій, загрозливих щодо інтересів вкладників банку, особливо якщо вони виникли внаслідок неналежного управління банком. До таких ситуацій слід віднести: • низький рівень відсоткової маржі з огляду на операції, якими займається банк;

• надзвичайно високі накладні витрати;

• високий рівень концентрації пасивів;

• значний обсяг неприбуткових активів;

• значний обсяг кредитів, які віднесено до негативних категорій класифікації;

• високий рівень концентрації кредитів як інсайдерам, так і конкретній галузі;

• високий рівень чистих збитків від кредитної діяльності. Важливо зазначити, що банк може дотримуватися всіх вимог різних нормативних актів і водночас перебувати у стані, який загрожує інтересам його вкладників. Це пояснюється тим, що банківська діяльність і якість активів можуть харак­теризуватися досить високим ступенем ризику, незважаючи на дотримання вимог нормативних актів щодо капіталу, ліквідності та інших показників діяльності. Оскільки момент настання і ступінь складності ситуації, яка загрожує інтересам вкладників банку, не можуть бути точно визначені чи підраховані, положення за ст. 73 Закону України "Про банки і банківську діяльність" НБУ надано значну гнучкість та широку свободу у винесенні рішення щодо застосування заходів впливу до банків.

Заходи впливу, застосовані НБУ до банків, мають бути адекватними конкретним порушенням. При цьому слід враховувати:

• характер допущених банком порушень;

• причини, які зумовили виникнення виявлених по­рушень;

• загальний фінансовий стан банку та рівень достатності капіталу;

• розмір можливих негативних наслідків для кредиторів і вкладників.

Наглядові органи НБУ можуть застосовувати до банків заходи впливу двох видів - непримусові й примусові.

Непримусові заходи впливу (запобіжні або попереднього реагування) застосовуються у випадках, коли недоліки в діяльності банку не загрожують інтересам вкладників та кредиторів. Вони можуть бути застосовані за умови відпо­відального, конструктивного підходу органів управління банку, а в необхідних випадках - і його засновників до усунення порушень. Таких заходів впливу можна вживати переважно на ранніх стадіях виникнення недоліків.

До непримусових заходів впливу можна віднести:

• письмове застереження;

• укладення письмової угоди з банком;

• скликання загальних зборів учасників, спостережної ради банку, правління (ради директорів) банку для прийняття програми фінансового оздоровлення або плану реорганізації банку.

Примусові заходи впливу застосовуються до банку у випадках, коли допущені порушення є такими, що засто­сування тільки непримусових заходів впливу не достатньо та не дасть очікуваних результатів, а також не забезпечить належного коригування діяльності банку.

Примусовими заходами впливу, які використовуються НБУ, є розпорядження:

• щодо зупинення виплати дивідендів чи розподілу капіталу в будь-якій іншій формі;

• про встановлення для банку підвищених економічних нормативів;

• про підвищення резервів на покриття можливих збитків за кредитами та іншими активами;

• щодо обмеження, зупинення чи припинення здій­снення окремих видів здійснюваних банком операцій з високим рівнем ризику;

• про заборону надавати бланкові кредити;

• розпорядження щодо накладання штрафів на банки та на їхніх керівників;

• про тимчасову (до усунення порушення) заборону власникові істотної участі в банку використовувати право голосу придбаних акцій у разі грубого чи систематичного порушення ним вимог Закону України "Про банки і банківську діяльність" або нормативно-правових актів НБУ;

• про тимчасове (до усунення порушення) відсторо­нення посадової особи банку від посади у разі грубого чи систе­матичного порушення нею вимог Закону України "Про банки і банківську діяльність" або нормативно-правових актів НБУ;

• щодо примусової реорганізації банку;

• про призначення тимчасової адміністрації;

• відкликання банківської ліцензії та ініціювання проце­дури ліквідації банку.

Більшість із цих заходів спрямовані на виправлення ситуації в банку та приведення його діяльності у відповідність з вимогами нормативно-правових актів. Єдиним виправним заходом, мета якого фінансово покарати банк або його керівника за допущені порушення, є штраф. Відкликання банківської ліцензії та ініціювання процедури ліквідації банку - останній захід, вжиття якого свідчить про те, що всі дії щодо розв'язання проблем банку не дали належного результату.

Вибір того чи іншого заходу впливу залежить від сер­йозності виявлених проблем банку та від ставлення його керівництва до них.

Для введення щоденного контролю за діяльністю банків і виконанням ними вимог Національного банку щодо усунення допущених порушень може встановлюватися особливий режим контролю за їх діяльністю. Особливий режим контролю є додатковим інструментом банківського нагляду, що вико­ристовується, як правило, одночасно з заходами впливу, що встановлені статтею 73 Закону про банки, у разі виникнення в банку некерованої ситуації.