Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійні по інформатики.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
6.04 Mб
Скачать

Самостійна тема 19 Збереження документа

Як тільки напишете заголовок, відразу ж збережіть документ, щоб в разі непередбачених обставин не шукати, де її зберіг сам комп'ютер. Наприклад, набрали Ви фразу "Дуже потрібна стаття", тепер клацаєте курсором вгорі вордовского вікна ліворуч меню Файл, а в меню вибираєте Зберегти як ... , І відкриється вікно.

Знову ж таки, цей шлях легше запам'ятовується, але він довгий. Краще запам'ятайте клавішу F12 і постійно нею користуйтеся. В обох випадках відкривається одне і теж вікно:

У вікні Збереження документу ви бачите назву папки (Мої документи), в якій Word пропонує зберегти новий документ. Під назвою папки ми бачимо список документів, що вже є в тій папці.

Замість запропонованої папки ви можете обрати зі списку будь-яку іншу папку на вашому комп'ютері. Головне - не забудьте, куди зберегли!

Файл комп'ютер також пропонує, але ви його можете тут же замінити іншим.

Тип файлу: Документ Word має залишитися таким. В майбутньому, для відкриття документа достатньо буде натиснути курсором по назві статті, і вона відкриється відразу у вікні Word. Не потрібно попередньо запускати Word!

Тепер натискаємо кнопку Зберегти й документ збережений.

Тепер Word може в автоматичному режимі періодично зберігати набраний текст. Але ви можете і самі тут же, після внесення змін у документ зберегти його, натиснувши клавіші Shift + F12. Я це роблю так: натискаю більшим пальцем правої руки праву клавішу Shift, а середнім пальцем - клавішу F12. Спробуйте - дуже зручно і швидко виходить.

У мене клавіші F12 (Зберегти як ...) і Shift + F12 (зберегти) - найулюбленіші (часто вживані) при роботі в текстовому редакторі.

Самостійна тема 20 Набір тексту в програмі Word

Набір тексту - це саме нудне й трудомістке заняття при роботі на комп'ютері. Відформатувати набраний текст, вирівняти його по краях, виділити заголовки, зробити переноси і т.д. вам допоможе будь знавець комп'ютера. А ось набирати текст, у всякому разі безкоштовно, бажаючих буде мало.

Зараз студенти і школярі звикли знаходити готові реферати в Інтернеті, щоб не набирати. А якщо матеріал є тільки в новій книзі - і тут знайдуть вихід. Відсканують книгу, розпізнають програмою Fine Reader і знову ж набором тексту займатися не будуть!

Так що, доведеться Вам свої мемуари самим набирати, щоб не витрачати всю пенсію на друкарку!

Отже, починаємо набір. Використовуємо обидві руки. Стукати по клавішах потрібно починати, хоча б двома пальцями різних рук. А то звикнете одним пальцем - так потім спробуй перевчити!

Текст почне вводиться з того місця, де Ви розташували миготливий текстовий курсор.

Якщо ви зробите помилку, то клавішею Backspace (←), яка знаходиться під F12, перете букву лівіше курсора, а клавішею Del (Delete) букву правіше курсору.

В кінці рядка Word сам робить перенос курсора на наступний рядок, вам за цим стежити не потрібно. Тільки, якщо ви хочете почати новий абзац, тоді натискаєте клавішу Enter. Не треба намагатися вирівняти рядки шляхом переносу рядка клавішею Enter. Ви це зробите без проблем при форматуванні тексту. Там же навчимося гарно вирівнювати текст, розставляти переноси, виділяти червону рядок на початку кожного абзацу. А зараз ви, головне, позначайте початок нового абзацу клавішею Enter.

Щоб надрукувати великі літери, натискаєте клавішу Shift. Якщо вам потрібно великий абзац надрукувати заголовними буквами, тоді, щоб все ще не тримати клавішу Shift, натисніть клавішу Caps Lock і далі буде друкувати ВЕЛИКИМИ БУКВАМИ. КОЛИ В ЦЬОМУ НЕОБХІДНІСТЬ відпаде, ПОВТОРНО НАТИСНІТЬ Caps Lock і далі друкуєте як звичайно.

Якщо ви хочете надрукувати знак, якої немає на клавіатурі (π, γ, √, ∞, €, ® і т.п.),

відкриваєте меню Вставка і вибираєте Символ. Перед вами відкриється вікно, в якому вибираєте необхідні символи і натискаєте кнопку Вставити ..

Тепер потренуйтеся в наборі тексту, наберіть хоча б сторінку, збережіть її і не забудьте, де!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]