Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підтримання прокурором державного обвинуваченя....doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
512.51 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту

Львівський національний університет імені Івана Франка

Юридичний факультет

Кафедра кримінального процесу і криміналістики

Методика підтримання прокурором державного обвинувачення в суді

ПРАКТИКУМ ІЗ СПЕЦІАЛЬНОГО КУРСУ

Для студентів магістратури за спеціальністю

“Правознавство”

Львів 2011

Когутич І.І.

Практикум із спеціального курсу (Методика підтримання прокурором державного обвинувачення в суді). – Львів: юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, 2011. – 59с.

Рекомендовано до друку кафедрою кримінального процесу і криміналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Протокол № від жовтня 2011 року

© Когутич І.І., 2011

ЗМІСТ

Переднє слово………………………………………………………..4 - 6

Тема 1. Підтримання прокурором державного обвинувачення

в суді. Поняття, сутність, місце в системі правової науки і

судочинної практики…………………………………………………7 - 14

Тема 2. Організація роботи та підготовка прокурора до

підтримання державного обвинувачення в суді……………………15 - 21

Тема 3. Загальні положення участі прокурора в судовому

розгляді та перегляді кримінальних справ…………………………22 - 24

Тема 4. Методика підтримання державного обвинувачення в

суді у справах про вбивства………………………………………..25 - 32

Тема 5. Методика підтримання державного обвинувачення в

суді у справах про вбивства, вчинені на замовлення…………….33 - 43

Тема 6. Підтримання державного обвинувачення у справах

про крадіжки………………………………………………………..44 - 47

Тема 7. Методика підтримання державного обвинувачення в

суді у справах про грабежі та розбійні напади…………………..48 - 50

Тема 8. Методика підтримання державного обвинувачення в

суді у справах про вимагання…………………………………….51 - 58

Тема 9. Методика підтримання державного обвинувачення в

суді у справах про хабарництво…………………………………59 - 64

Перелік питань для підготовки до іспиту……………………65 - 66

Переднє слово.

“Методика підтримання прокурором державного обвинувачення в суді” – є інтеграційним, міждисциплінарним спецкурсом, в якому сконцентровані досягнення низки як правових, так інших наук, зокрема, криміналістики.

Впровадження цього спецкурсу у навчальний процес обумовлене реформуванням як прокурорської, так і судової систем, імплементацією у національне законодавство норм міжнародного права та процесу, суттєвою зміною статусу прокурора у його обвинувальній діяльності в суді. Його метою є надання студентам – майбутнім магістрам права – системних знань і практичних навичок у виконанні функціонального обов’язку прокурора з підтримання державного обвинувачення в суді.

Завдання навчальної дисципліни – поєднати та узгодити раніше одержані теоретичні знання з практикою процесуальної діяльності в суді, дати майбутнім прокурорським працівникам більш ґрунтовні та предметні знання щодо процесуальних повноважень прокурора в суді, практичних навичок у цій галузі, визначення проблемних питань застосування матеріального права та шляхів їх вирішення, оволодіння тактичними прийомами прокурора в обвинувальній діяльності в суді та методикою їх здійснення.

Стартовою позицією для успішного освоєння студентами спецкурсу є наявність належних знань з цілої низки раніше вивчених ними дисциплін: Суд і правоохоронні органи України, Кримінального і Кримінально - процесуального права України, Прокурорського нагляду в Україні і, безумовно, криміналістики. Без цих знань втрачається сенс вивчення спецкурсу.

Студентам необхідно мати на увазі, що в межах цього спецкурсу відбувається не механічне повторення того, що вивчалося в вищеназваних дисциплінах кримінального циклу, а відбуватиметься подальше вдосконалення знань криміналістики, кримінально-процесуального та прокурорського законодавства і практики його застосування, через з'ясування реально існуючих в ході підтримання державного обвинувачення в суді проблем і найоптимальніших шляхів їх вирішення. Саме для оптимізації цього процесу в ході вивчення спецкурсу бажано акцент робити на рекомендаціях криміналістики та узагальненнях правозастосовної практики стосовно судового розгляду тих чи інших категорій кримінальних справ.

Допомогти у всьому цьому і покликаний запропонований практикум, який зорієнтований, передусім на напрацювання навичок самостійного науково - практичного дослідження.

Сучасний юрист повинен кваліфіковано складати процесуальні документи, компетентно виступати у судах різних рівнів, підтримуючи державне обвинувачення, здійснюючи захист або представляючи чиїсь інтереси.

Студенти повинні самостійно складати відповідні акти, зокрема обвинувальні висновки та вироки, ухвали судів (постанови суддів) про усунення причин та умов, які сприяли вчиненню злочинів, робити узагальнення судової та слідчої практики, давати оцінку за матеріалами архівних та опублікованих кримінальних справ, писати проекти постанов органів досудового розслідування та прокурорських працівників.

В умовах аудиторії достатньо ефективною формою засвоєння методики підтримання прокурором державного обвинувачення є, як вирішення завдань за конкретними прикладами, так і критика виконаних прокурором дій чи прийнятих рішень.

Використання на практичних заняттях методів ділових ігор, максимально наближених до реальної діяльності державних обвинувачів дозволяє оволодіти умінням публічних виступів з проблем боротьби із злочинністю та її попередження як у цілому, так і щодо окремих категорій справ.

Завдання на критичну оцінку прикладів із практики побудовані так, щоб наявні у них недоліки та помилки, які студентами повинні бути виявлені, не були б грубими та очевидними. Виявивши недолік чи помилку в аналізованому прикладі, студент повинен вказати, як необхідно діяти правильно.

Усні групові дискусії доцільно поєднувати із системою доповідей та реферуванням найбільш складних проблем методики підтримання прокурором державного обвинувачення в суді.

Практикум складено відповідно до програми спеціального курсу "Методика підтримання державного обвинувачення в суді", затвердженої Вченою радою юридичного факультету ЛНУ імені Івана Франка та з врахуванням кількості практичних занять, навчальним планом спеціальності "Правознавство" для денного та заочного навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки “Магістр”.

Він містить плани практичних занять з названих розділів спеціального курсу "Методика підтримання прокурором державного обвинувачення в суді", перелік питань для самоконтролю, додаткову (крім підручників) спеціальну літературу, нормативний матеріал (інколи, у разі потреби), а також перелік питань, які будуть взяті за основу екзаменаційних білетів чи залікових завдань із цього спецкурсу.

Вирішення домашніх завдань (казусів) лише у загальних міркуваннях та з кінцевою правильною відповіддю, вважається не задовільним, оскільки повинен мати місце належний аналіз судової ситуації.