Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_ВИК_ДП-спеціаліст_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
174.59 Кб
Скачать

3.2 Графічна частина дипломного проекту (роботи)

Графічна частина дипломного проекту (роботи) повинна включать такі розділи:

  • графічні демонстраційні матеріали;

  • програмні демонстраційні матеріали.

3.2.1 Графічні демонстраційні матеріали

У дипломному проекті (роботі) пропонується виконувати 6-8 аркушів графічного демонстраційного матеріалу (за згодою керівника проекту (роботи) з урахуванням особливостей тематики дипломного проектування) за таким переліком:

  1. АРКУШ 1. Матеріали, які пояснюють мету розробки програмної системи.

  2. АРКУШ 2. Схема функціональної системи, яка проектується.

  3. АРКУШ 3. Структура програмних компонентів для системи, що розробляється.

  4. АРКУШ 4. Структура інформаційного середовища системи.

  5. АРКУШ 5. Схема технології роботи споживача з розробленою системою.

  6. АРКУШ 6. Блок-схема алгоритмів одного з компонентів програмного забезпечення проектованої системи.(у вигляді креслень).

  7. АРКУШ 7. Ілюстрація до теоретичних та обчислювальних розділів роботи і до демонстрації результатів роботи.

  8. АРКУШ 8. Ілюстрація до економіко-організаційної частини роботи.

За згодою керівника, з урахуванням особливостей конкретної теми, що особливо часто відбувається, коли дипломний проект (робота) носить дослідницький характер, склад графічних демонстраційних матеріалів може бути змінений у бік збільшення числа графічного матеріалу зі спеціальних питань, а деякі аркуші зі списку запропонованих спрощуються чи навіть виключаються.

Усі графічні матеріали слід виконувати однотипово (з використанням обчислювальних засобів або в традиційним спосіб). Правила оформлення графічних демонстраційних матеріалів дипломного проекту (роботи) докладніше розглянуто в [1].

Креслення і схеми виконуються згідно з [2] однотипово олівцем чи тушшю, машинним чи рукописним способом. Рекомендації щодо використання визначених форматів для виконання відповідних креслень і схем містяться в методичних вказівках «Методичні вказівки щодо оформлення дипломного проекту (роботи) для спеціальності 7.080403 «Програмне забезпечення автоматизованих систем» напряму підготовки 0804 «Комп’ютерні науки» всіх форм навчання.» [1].

Текстові надписи на кресленнях і схемах повинні бути виконані основним креслярським шрифтом згідно з [3].

Загальні вимоги до оформлення схем встановлені в [4]. Схеми виконуються без масштабу, компактно, чітко, зручно для читання.

Для виконання схем необхідно використовувати умовні графічні позначення, встановлені діючими стандартами за схемами відповідного виду. Якщо використовуються додаткові графічні позначення на схемі необхідно привести відповідні пояснення.

Умовні графічні позначення елементів відображають у розмірах, встановлених стандартами.

Виділення групи елементів, відповідно до будь-якої ознаки, слід виконувати штрих-пунктирними лініями з пояснювальним надписом у лівому куті штрих-пунктирної рамки.

Лінії зв’язку повинні бути паралельними лініям зовнішньої рамки схеми. Напрямок лінії зв’язку зверху вниз та зліва направо слід приймати за основні, допускається не позначати стрілками.

Злиття ліній зв’язку позначаються крапкою на відміну від перетину.

Товщину ліній вибирають у межах від 0,2 до 1,5 у залежності від формату і складності схеми. На одній схемі необхідно використовувати лінії товщиною не більше трьох видів. Рекомендована товщина ліній 0,3-0,4 мм.

Відстань між сусідніми паралельними лініями зв’язку повинна бути не менше 3 мм, а між сусідніми елементами схеми – не менше 10 мм.

Правила виконання структурних схем алгоритмів і програм встановлюються в [5]. При виконанні структурних схем потрібно використовувати умовні графічні позначення [5].

Після захисту проекту всі креслення згортаються згідно з форматом А 4.

Правила згортання креслень регламентують [6].

Листи креслень згортаються спочатку вздовж ліній, перпендикулярних до основного надпису, а потім вздовж паралельних. Після складання вони повинні мати основний напис на лицьовій стороні складеного листа.

Усі документи проекту складають у папку, на лицьовій стороні якої вказують відомості про дипломний проект (роботу), рік захисту та автора.