Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_ВИК_ДП-спеціаліст_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
174.59 Кб
Скачать
  1. Загальні положення

1.1 Мета дипломного проектування

Дипломне проектування і захист проекту (роботи) є завершальним етапом у навчанні студентів, перевіркою їх здатністю працювати самостійно.

Мета дипломного проектування:

  • узагальнити, закріпити, поглибити знання, одержані за весь час навчання в університеті, використання їх для обґрунтованого прийняття проектних рішень;

  • ознайомитись із методикою і практично закріпити навички комплексної розробки систем у цілому та їх базових компонентів - програмного, інформаційного і лінгвістичного забезпечення для комплексів автоматизованого проектування (САПР) в промисловості, інформаційно-довідкових систем, комп'ютеризованих систем обробки інформації та управління, систем штучного інтелекту, системного програмного забезпечення ЕОМ, інтелектуальних систем обробки інформації і прийняття рішень, автоматизованих інформаційних і навчаючих систем;

  • придбати досвід в оформленні проектних та графічних матеріалів. Складання пояснювальних та розрахункових записок, специфікацій, експлуатаційної і технічної документації та відомостей на програмне забезпечення.

1.2 Порядок проведення дипломного проектування

На початку останнього семестру студентам-дипломникам видаються теми наукових напрямків, розроблені кафедрою; вони є визначаючими у виборі теми їх дипломних проектів (робіт). Під час переддипломної практики студенти виконують попередні проектні етапи майбутньої праці:

  • засвоюють і фіксують існуючі функціональні інформаційні і технологічні аспекти в обраній предметній області;

  • з керівником переддипломної практики з'ясовують і конкретизують наступні напрямки робіт;

  • заздалегідь визначають тему дипломного проекту (роботи);

  • складають специфікацію вимог до програмного забезпечення системи, що проектується.

Після складання заліку з практики керівник дипломного проектування видає студенту завдання на дипломне проектування встановленої форми [1], затвердженої завідуючим кафедрою. При складанні завдання керівник дипломного проекту (роботи) передбачає запрошення спеціальних консультантів із окремих розділів дипломного проекту (роботи) (наприклад, із технологічної частини проекту, із розділів економіки, організації виробництва та охорони праці і т.д.). За прийняті в проекті (роботі) технічні рішення, вірність всіх обчислень і якість креслень відповідає студент , автор дипломного проекту (роботи).

За час виконання проектних робіт студент зобов'язаний підготувати і пред'явити для оцінки спеціалістам (викладачам кафедри): завершений варіант пояснювальної записки (на чернетці), доповідь-анотацію на виконаний проект (роботу), графічні матеріали до пояснювальної записки, демонстраційну версію програмного забезпечення системи, яка була спроектована.

Для оцінки якості демонстраційної версії програмного забезпечення дипломного проекту (роботи) на кафедрі створюється спеціальна комісія і встановлюється термін демонстрації програмного забезпечення дипломного проекту (роботи). За результатами демонстрації програмного забезпечення комісія робить висновок, який повідомляється студенту. Завершений дипломний проект (робота), підписаний студентом і консультантами, висновок комісії про працездатність програмного забезпечення дипломного проекту (роботи) подаються керівнику дипломного проекту (роботи).

Із одержаних матеріалів керівником дипломного проекту (роботи) робиться висновок про можливість проведення попереднього захисту дипломного проекту (роботи).

У разі негативного висновку керівника дипломного проекту (роботи) цей випадок виноситься на засідання кафедри, на якому визначається індивідуальний плану випуску студента. Матеріали засідання кафедри, після затвердження деканатом факультету,

повідомляються студенту.

Після огляду на попередньому захисті та ухваленні дипломного проекту (роботи) керівник підписує титульний лист і разом із письмовим відгуком передає завідуючому кафедрою для затвердження.

У випадку негативного висновку за підсумками попереднього захисту дипломного проекту (роботи) питання індивідуального плану підготовки дипломного проекту (роботи) вирішує комісія на кафедрі. Рішення комісії затверджує декан факультету, а результати висновку повідомляються студенту.

Дипломний проект (робота), узгоджений кафедрою до захисту, направляється на рецензію. У разі, якщо завідуючий кафедрою вважає неможливим допустити студента до захисту дипломного проекту, це питання розглядається на кафедрі при участі керівника дипломного проекту (роботи). Протокол засідання кафедри подається декану факультету для затвердження.

Завідуючий кафедрою знайомить з рецензією як керівника, так і студента. Після цього дипломний проект (робота), рецензія і відгук керівника дипломного проекту (роботи) подається до Державної екзаменаційної комісії (ДЕК) для захисту.