Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юрид. служба робоча програма.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
312.32 Кб
Скачать

33

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет

внутрішніх справ

Кафедра трудового та аграрного права

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни

Організація ПРАВОВОЇ роботи на підприємстві

Дніпропетровськ – 2010

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

З А Т В Е Р Д Ж Е Н О

на засіданні Вченої ради університету

(протокол № ___від ______2010р.)

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни “Організація правової роботи на підприємстві ”

з підготовки фахівців освітньо-професійного рівня “бакалавр”

за спеціальністю “Правознавство”

С Х В А Л Е Н О

на засіданні Науково-методичної ради університету

(протокол № ___від ______2010 р.)

Дніпропетровськ – 2010

Робоча навчальна програма з дисципліни “Організація правової роботи на підприємстві” / (під. заг. ред. завідувача кафедри трудового та аграрного права к.ю.н. Чабаненко М.М.,). - Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2010., с. 43

Авторський колектив:

Татарінов В.І. - старший викладач кафедри трудового та аграрного права

Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ

Чумаченко І.М. - к.ю.н., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін ЗЮІ ДДУВС

Рецензенти:

В.І. Щербина – к.ю.н., доцент, завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін Академії митної служби України;

Д.С. Лещенко – к.ю.н., начальник кафедри цивільного права та процесу ДДУВС.

Обговорено на засіданні кафедри трудового та аграрного права, протокол № _____ від ___________ р.

Обговорено та затверджено на засіданні навчально-наукового комплексу, протокол №____ від ________ р.

Обговорено на засіданні кафедри трудового та аграрного права, протокол № _____ від ___________ р.

Обговорено та затверджено на засіданні навчально-наукового комплексу, протокол №____ від ________ р.

Анотація навчальної дисципліни

  1. Роль і значення навчальної дисципліни «Організація юридичної роботи на підприємстві» в підготовці та майбутній професійній діяльності фахівця

Організація правової роботи на підприємстві — одна з нових дисциплін, які почали вивчаються у вищих навчальних закладах юридичного профілю за останні часи.

У сучасних економічних умовах, які характеризуються впрова­дженням ринкових відносин з одночасним збереженням держа­вою соціальної орієнтації, значна увага приділяється правовому забезпеченню господарської діяльності підприємств.

У наш час складність правового регулювання сфери господарювання зумов­лена об'єктивними чинниками, а саме: динамізмом і різноманіт­ністю господарських відносин, що підвищує вимоги до майбутніх фахівців з правознавства щодо оволодіння знаннями у сферах господарського, підприємницького, трудового права та інших га­лузей, які тісно пов'язані з такою навчальною дисципліною, як організація юридичної служби на підприємстві, та практичних навичок застосування норм чинного законодавства в повсякден­ній правозастосовній практиці, при розробленні та візуванні локально-правових актів, що приймаються на підприємстві.

Навчальна дисципліна «Організація правової роботи на під­приємстві» покликана забезпечити систематичне вивчення сту­дентами основних знань з правового регулювання діяльності під­приємств, - зокрема стосовно укладення господарських догово­рів; організації приймання продукції і товарів за кількістю і якістю та претензійно-позовної роботи; правового забезпечення дотримання вимог трудового, природоохоронного законодавства. Особливе місце в дисципліні відводиться суб'єктам правової ро­боти на підприємстві (відділу кадрів, бухгалтерії, службі охорони праці та ін.) і взаємодії юридичної служби з переліченими та іншими підрозділами в здійсненні правової роботи.

Вивчення курсу має ґрунтуватися на вже набутих знаннях з теорії держави і права, цивільного, госпо­дарського, трудового та інших галузей права. Коло питань, що будуть вивчатися сформоване таким чи­ном, щоб дати студентам цілісне уявлення про зміст, структуру і систему організації юридичної роботи на підприємстві.

Предметом вивчення курсу «Організація правової роботи на підприємстві» є порядок створення юридичної служби, її за­вдання, форми правової роботи на підприємствах.

2. Основні риси навчальної та науково-творчої діяльності, необхідні для успішної роботи фахівця, а також характер навчально-пізнавальних проблем і завдань, що сприяють формуванню цих рис

Навчальна дисципліна “ Організація правової роботи на підприємстві ” викладається студентам юридичного факультету та передбачає досягнення необхідної виховної мети навчання.

Виховне призначення навчання складається з формування у студентів наукового світогляду, високої професійної правосвідомості, нестерпності до порушень законності та правопорядку в правозастосовній діяльності.

Метою вивчення даної навчальної дисципліни є засвоєння студентами значення норм та інститутів, що складають юридичну роботу на підприємстві, які вивчають вплив юридичної служби підприємства на її структурні підрозділи у процесі господарської діяльності.

Завдання вивчення навчальної дисципліни полягають у набутті студентами необхідних знань що стосуються організаційно-правових понять та термінів, засвоїти основні положення чинного законодавства, що регулює відносини в сфері правової роботи на підприємстві. Студенти повинні набути навичок щодо користування відповідними нормативними актами, вмінь вирішувати конкретні практичні питання, пов’язані з застосуванням норм трудового, господарського, цивільного, митного, податкового, банківського права з врахуванням змін у поточному законодавстві, складати зразки установчих документів та інших спеціалізованих документів.

Практичною реалізацією головних завдань курсу є комплекс навчально-методичних заходів, які забезпечують всебічне вивчення студентами дисципліни.

Лекції – теоретична основа курсу.

Засвоєнню теоретичного курсу, поглибленню знань служать семінарські та практичні заняття, до яких студенти готуються відповідно визначеній тематиці, використовуючи рекомендовані джерела та літературу. Семінари та практичні заняття мають сприяти розвиткові творчої самостійності студентів, поглибленню їх інтересу до самостійної роботи у майбутньому. Заняття є важливим чинником не тільки для перевірки знань, але й для формування високого рівня знань на підставі обґрунтованих суджень та висновків.