Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема № 1 Болонск. самост.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
980.99 Кб
Скачать

Найпростіші засоби індивідуального захисту

Протипилова тканинна маска (ПТМ-1) складається із корпусу, скелець, кріплення, резинок верхнього шва і поперечної зав'язки.

Для захисту органів дихання від радіоактивного пилу використовуються маски ШБ-І, ШВ-2 ("Лепесток"), для виготовлення котрих крім марлі використовується тканина постійної наелектризованості. Це сприяє більш повному затриманню не тільки пилу, але і аерозолей.

Ватно-марлева пов'язка. Вона виготовляється самим населенням. На шматок марлі розміром 100x50 см накладають рівний шар вати розміром 30x20 см, товщиною 1-2 см. Марлю з обох кінців загинають, кінці надрізають вздовж, щоб утворилися дві пари зав'язок, Пов'язкою щільно закривають рот і ніс.

Як частковий засіб захисту може бути використана будь-яка тканина, хустка, рушник і т.д.

Засоби захисту шкірних покривів

За призначенням ці засоби поділяються на табельні і підручні. Табельні засоби за принципом дії є фільтруючі і ізолюючі.

До фільтруючих засобів захисту шкірних покривів належить комплект фільтруючого одягу (ЗФО), котрий захищає шкіру людини від ОР і СДЯР, що мають паровидний стан, а також від РР і БЗ у вигляді аерозолів. Комплект ЗФО складається із бавовняного комбінезона, просоченого хімічними речовинами, затримуючими пари ОР (адсорбція) або нейтралізуючими їх (хемосорбція), а також чоловічої натільної білизни (сорочка і кальсони), бавовняного підшоломника і двох пар онуч (одна із яких просочена тим же складом, що і комбінезон). Розміри комбінезонів ЗФО (за зростом людини): перший - до 160 см, другий - від 160 до 170 см і третій - понад 170 см.

Ізолюючі засоби захисту шкірних покривів виготувані із повітронепроникних матеріалів. Вони можуть бути герметичними (костюми, комбінезони та ін.), повністю захищаючими від крапель і парів ОР, і негерметичними (плащі, накидки та ін.), які в основному захищають від крапельно-рідких ОР.

Це: комплект ЗЗК (плащ, захисні панчохи і рукавички), як правило, використовується з імпрегнованим одягом і білизною.

Комплект ЗЗК, що перебуває на оснащенні військ ЦО, справедливо називають за приналежністю - ЗВЗК (загальновійськовий захисний костюм). Він виготовляється п'яти розмірів: перший - до 165 см, другий - 165-170 см, третій - 170-175 см, четвертий - 175-180 см, п'ятий - понад 180 см. Легкий захисний костюм - Л-І (сорочка з відлогою; брюки, зшиті разом з панчохами; двопалі рукавички і підшоломник, виготуваний із прогумованої тканини).

Допустимий час перебування людей у вогнищі ураження ОР в засобах захисту шкіри представлений нами раніше.

До підручних засобів захисту шкірних покривів належать звичайний одяг і взуття.

Засоби медичного захисту

(АІ-2, ІПП-8, ППІ-І та ін., джгути та ін.)

Аптечка індивідуальна (АІ-2), як засіб медичного захисту населення, призначена для надання першої медичної допомоги (у вигляді само- і взаємодопомоги) при впливові іонізуючого випромінювання, РР, ОР і СДЯР, БЗ, а також для профілактики шоку (В.Г.Атаманюк и др., 1989; И.А.Семенов, 1993; МЛ. Стеблюк, 1994; Ю.А. Аксенов и др., 1996, та ін.).

Для попередження розвитку больового шоку (синдром здавлення, переломи кісток, великі опіки і т.п.) застосовується знеболюючий засіб (І мл 2% розчину промедолу), котрий вводиться внутрім'язово (підшкірно) за допомогою шприца-тюбика, що розміщується у гнізді 1 аптечки (в мирний час цей засіб в аптечку не укладається, а зберігається окремо).

Спосіб використання шприца-тюбика

Лівою рукою слід взятися за ребристий ободок тюбика, а правою - за корпус тюбика і повернути його за ходом годинникової стрілки до упора. Потім зняти ковпачок, котрий захищає голку, і, тримаючи шприц-тюбик голкою вверх, витиснути із нього повітря до появи краплі рідини на кінці голки. Після цього, не торкаючись голки руками, ввести її (в екстрених випадках - через одяг) у верхню зовнішню частину сідниці і видавити вміст шприца-тюбика. Виймаючи голку, не можна розслабляти пальці, тому що вміст шприца-тюбика повертається в нього. Так часто буває в стресових ситуаціях. Для попередження цього запропонований клапан між голкою і власне шприцом-тюбиком (В.С.Компанец, И.И.Дорошенко, 1972).

Табельним антидотом в аптечці при ураженнях фосфорорганічними сполуками (ФОС) є тарен (гніздо 2; пенал червоного кольору з 6 таблетками по 0,006 г чистого тарена). По сигналу "Хімічна тривога" приймають одну таблетку тарена під язик і одягають протигаз. На випадок наростання ознак отруєння необхідно прийняти ще одну таблетку, але не раніше, ніж через 5-6 годин.

В гнізді 3 розміщений великий пенал білого кольору з сульфадиметоксином (по 0,2 г кожна таблетка) - протибактеріальним засобом № 2 (15 таблеток), котрий приймають при кишково-шлункових розладах, що виникають після опромінення. В першу добу - 7 таблеток на один прийом, в наступні дві доби - по 4 таблетки.

Для підвищення стійкості організму до іонізуючих випромінювань використовується радіозахисний засіб № 1 (цистамін). Він розміщений в гнізді 4 в двох восьмигранних пеналах рожевого кольору - по 6 таблеток (по 0,2 г препарату) в кожному пеналі. Засіб із цих пеналів приймають при загрозі опромінення за 30-40 хв. в кількості 6 таблеток, запиваючи водою, а при опроміненні, що продовжується, - через 4-5 годин ще 6 таблеток. Ефективність засобу біля 50%.

В гнізді 5 розміщені два білих чотиригранних пенали з протибактеріальним засобом № 1 - тетрацикліном (5 таблеток по 100000 од. антибіотика в кожному пеналі). Цей засіб рекомендують приймати при загрозі або бактеріологічному зараженні (як засіб екстреної неспецифічної профілактики раньової і опікової інфекції). Через 6 годин після першого прийому слід прийняти 5 таблеток.

В гнізді 6 розміщується пенал молочного кольору з радіозахисним засобом №2 (йодистий калій, 10 таблеток по 0,125 г кожна), який приймають по одній таблетці кожний день протягом 10 днів за 30-60 хвилин після випадіння радіоактивних опадів і небезпеки попадання радіоактивного йоду в організм, особливо з молоком від корів, які пасуться на забрудненій РР території. Захисні властивості зберігаються 5-6 годин.

Для усунення первинної реакції організму на опромінення, котра виявляється, головним чином, нудотою і блюванням, застосовується препарат етаперазін (по одній таблетці), що розміщується в пеналі синього кольору в гнізді 7 (5 таблеток по 0,006 г). Разові дози засобів, що є в аптечці АІ-2, становлять для дітей до 8 років - 0,25, від 8 до 15 років - 0,5 дози дорослого. Разові ж дози радіозахисного засобу №2 і протибольового засобу (гніздо 6) для дітей і дорослих однакові.

В комплекті АІ-2 є інструкції. На внутрішній стороні кришки нанесена схема розміщення препаратів.

Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8) Необхідно зразу відзначити, що абревіатура зроблена невірно. Слід було б, на нашу думку, скоротити так - ІПХП, що відповідав смисловому навантаженню найменування і запобігає можливості переплутати ІПП з індивідуальним перев'язочним пакетом.

Індивідуальний протихімічний пакет використовується для часткової санітарної обробки відкритих ділянок шкіри і прилеглого до них одягу при попаданні на них крапельно-рідких або туманоподібних OP, PP, бактеріальних аерозолів. Пакет містить флакон з полідегазуючою рідиною, спроможною знешкоджувати ОР, і 4 ватно-марлеві тампони. Вміст пакета розміщений в поліетиленовій упаковці з доданою інструкцією щодо застосування.

Використання пакета: швидко відкрити поліетиленовий мішечок, відгвинтити кришку флакона, добре змочити ватно-марлевий тампон дегазуючою рідиною із флакона і 2-3 рази протерти уражені ділянки шкірних покривів, змочивши при цьому прилеглий до них одяг (зразу і після виходу із району забруднення ОР або СДЯР). Дегазуюча рідина не повинна попасти в очі і в рот.

Слід підкреслити, що ефективність дегазації перебуває у прямій залежності від строків її початку (краще-не пізніше, ніж через 5 хвилин після дії ОР на шкірні покриви).

Індивідуальний перев'язувальний пакет (В.Г.Атаманюк и др., 1989; М.І.Стеблюк, 1994, и др.) ППІ-І. складається із бинта, нерухомої і рухомої подушечок. Призначений для перев'язки ран, опіків, зупинки деяких видів кровотечі.

Мал.6.Аптечка індивідуальна АІ-2

Мал.7. Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8)

Мал.3. Респіратор Р-2.

1- напівмаска; 2- клапан вдиху; 3- клапан видиху;

4 – носовий затискач; 5- оголів'я.

Мал.4. Ватно-марлева пов'язка