Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема № 1 Болонск. самост.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
980.99 Кб
Скачать

Організаційна структура цо об‘єкта народного господарства (онг)

Важлива роль в системі ЦО і питаннях НС належить об‘єктам народного господарства (ОНГ), підприємствам, установам, учбовим закладам, сільськогосподарським об‘єднанням як державної, так і приватної форм власності.

Практично вони є основною ланкою ЦО в ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій мирного і воєнного часу.

В Україні нині немає жодного об‘єкта народного господарства, де б не була організована ЦО.

На ЦО ОНГ покладаються такі завдання:

  • захист працівників об‘єкта і членів їх сімей від наслідків НС і зброї масового ураження;

  • забезпечення стійкої роботи ОНГ в НС мирного і воєнного часу (при продовженні його роботи);

  • організація навчання співробітників ОНГ способам індивідуального і колективного захисту;

  • забезпечення захисту продовольства, води, матеріально-технічних засобів від РР, ОР і БЗ;

  • збір інформації про оперативну обстановку, що склалася на ОНГ;

  • проведення рятувальних і аварійно-відновних робіт на ОНГ в НС та дії зброї масового ураження і ін.

Керівник ОНГ є начальником ЦО цього об‘єкта. Він має одного або декількох заступників. Кількісний склад штатних працівників ЦО ОНГ визначається з урахуванням важливості об‘єкта (додаток 1 до “Положення про ЦО України”, 1994). При ньому створюється штат ЦО і з НС (Постанова Кабміну від 4.03.96 р., № 294). Штаб розробляє, планує і забезпечує виконання всіх заходів ЦО і з НС на об‘єкті. До штабу входять: начальник, його помічник і начальники об‘єктових служб і формувань.

Начальник штабу є першим заступником начальника ЦО об‘єкту. Він від його імені віддає накази і розпорядження з питань ЦО та з НС.

Об‘єктам, які мають важливе економічне і оборонне значення присвоюють категорію (1, 2 або 3) і називають їх категорійними. Служби ЦО ОНГ: розвідувальна, зв‘язку, медична, протипожежна, аварійно-технічна, протирадіаційного і протихімічного захисту, обслуговування сховищ і укриттів, ОГП, енергопостачання, світломаскування, транспортна, матеріально-технічного постачання і ін. Служби призначені для підготовки сил і засобів ЦО об‘єкта для ведення рятувальних і аварійно-відновних робіт.

  1. Дії населення і промислового персоналу при виникненні нс

Мирний час:

Сигнал "Аварія на атомній електростанції".

Сигнал ЦО "Увага всім!": "Увага! Говорить штаб Цивільної оборони! Громадяни! Аварія на атомній електростанції!...".

Вказуються місце, час і масштаби аварії.

В районі AЕC і в населених пунктах (перераховуються) очікується випадіння радіоактивних осадків. У зв'язку з цим населенню вказаних пунктів необхідно перебувати в помешканнях і провести додаткову герметизацію житлових помешкань і продуктів харчування. Прийняти йодний препарат. В подальшому діяти за вказівкою штабу ЦО.

Отримавши повідомлення про небезпеку РР забруднення, слід одягти респіратор типу "Лепесток" Р-2, протипилову тканинну маску та інше і перейти в захисну споруду. При неможливості зайняти захисну споруду слід залишатися в будинку і якомога скоріше провести роботи по герметизації житлового помешкання від РР:

  • ущільнити щілини у дверях і віконних рамах (ущільнювачем із поролону або гуми);

  • закрити димоходи, вентиляційні люки, балкони і вікна;

  • обкласти стіни будинку дошками, хворостом, цеглою (на 1,8 м від підлоги) та ін.

Необхідно створити запаси продовольства і вода, засобів для дезактивації і дегазації та ін.

В домашніх умовах основним способом захисту продуктів харчування від РР є збереження їх у герметичній тарі (поліетиленові плівки, клейонка, щільний папір і т. ін.), холодильниках, погребах, підвалах і т.п.

Для захисту води потрібно використовувати термоси, графіки, бідони і ін. Система водопровідної мережі надійно захищає воду від PP.

Продукти харчування і вода безумовно підлягають дозиметричному контролю. При можливості необхідно перевіряти їх в лабораторії ЦО і СВС (М.В.Бандолиш и др., 1992).

На ОНГ захист виробничих приміщень від проникнення радіоактивних речовин і різних аерозолів мало чим відрізняється від такого в приватному секторі і має централізований характер із застосуванням технізації і урахуванням специфіки виробництва.

Йодну профілактику радіаційних уражень слід проводити не пізніше 2-3 годин після аварії на AЕC (при викиді РР - в радіусі 30-50 км). Протягом 5-7 діб дорослі приймають кожний день по таблетці (0,125 г) йодистого калію або 5% йодисту настойку по 3-5 крапель (на склянку води). Доза звичайного йоду на один прийом не повинна перевищувати 100-130 мг (вживання йоду понад вказаної дози небажане). Одночасний прийом 100 мг стабільного йоду забезпечує захисний ефект щитоподібної залози протягом 24 годин (М.В.Бандолиш и др., 1992). При тривалому, але не більше 10 діб для дорослих, надходженню в їх організм радіоактивного йоду необхідно повторити прийом стабільного йоду один раз на добу. Можлива евакуація.

Дозиметричний контроль (оцінка радіаційної обстановки) на ОНГ є поточним і виконується відповідними підрозділами служби протирадіаційного захисту і медичної служби ЦО (нарівно з участю в ліквідації медико-санітарних наслідків аварії на АЕС).

Сигнал "Аварія на хімічно небезпечному об'єкті"

Повідомляється місце, час, масштаби аварії, можливе хімічне забруднення території, напрямок і швидкість вітру. Штабом ЦО надається інформація про поведінку населення (залишатися вдома чи ні, чи в закритих приміщеннях, чи на робочому місці, чи використовувати засоби індивідуального і колективного захисту, чи з'явитися на місце збору для евакуації і т.д.). Подальші дії населення (робітників і службовців ОНГ) також визначаються штабом ЦО. Хімічний контроль (оцінка хімічної обстановки) здійснюють служба протихімічного захисту і медична служба ЦО ОНГ (ХНО), яка надає також першу медичну (першу лікарську) допомогу ураженим ОР або СДЯР.

Сигнал "Землетрус"

Подається повідомлення про загрозу землетрусу або про його початок. Населення попереджається про необхідність відключити газ, воду, електроенергію, загасити вогонь у печах, взяти документи, одяг, продукти харчування, аптечку, вийти на вулицю і розташуватися на відкритій місцевості подалі від будинків, ліній електропередач і т.п. Діяти за вказівкою штабу ЦО.

Сигнал "Повінь"

Сповіщається район затоплення. Населенню слід взяти документи, необхідні речі, продукти харчування, воду, вимкнути електроенергію, відключити газ, повідомити сусідам і знайомим про стихійне лихо і направитися на пункт збору для евакуації. Слідкувати за інформацією штабу ЦО.

Сигнал "Штормове попередження"

Населення інформується про посилення вітру. Необхідно закрити вікна, двері. Перейти в підвали, погреби, укриття. Повідомити сусідам. Слідкувати за інформацією штабу ЦО.

Воєнний час:

Сигнал "Повітряна тривога"

Цей сигнал подається на випадок загрози ураження противником даного району. По радіо, телебаченню, радіорупорами передається текст: "Увага! Увага! Повітряна тривога!". Сигнал дублюється коротким переривчастим (2-3 хв.) завиванням сирен, гудків підприємств і транспорту.

По сигналу "Повітряна тривога" слід (В.Г.Атаманюк и др., 1989):

вдома:

  • відключити усе електро-, газо- і водопостачання;

  • взяти приготовані заздалегідь предмети першої необхідності, документи, засоби індивідуального захисту, запас продуктів, аптечку і закрити квартиру (дім);

  • швидко іти до найближчих сховищ (укриттів);

на робочому місці (ОНГ, навчальному закладі і ін.):

  • вимкнути станок, апаратуру і їх енергопостачання;

  • привести в положення "напоготові" засоби індивідуального захисту;

  • іти до сховища (укриття);

в дорозі:

  • вийти із транспорту;

  • іти в найближче сховище (укриття), метро, підземні переходи і т.п.

В усіх випадках необхідно суворо виконувати вказівки штабу ЦО.

Сигнал "Відбій повітряної тривоги"

Передається по радіотрансляційній мережі, по рухомих засобах оповіщення:

"Увага! Увага! Громадяни! Відбій повітряної тривоги!". Населення, робітники і службовці ОНГ залишають захисні споруди і повертаються додому або на свої робочі місця.

При нанесенні противником удару реалізуються режими захисту ЦО, проводяться РНАВР і надання медичної допомоги Ураженим.

Сигнал "Радіаційна небезпека"

Подається по радіотрансляційній мережі в населених пунктах, у напрямку яких рухається радіоактивна хмара ядерного вогнища ураження. Сигнал дублюється на місцях звуковими і світловими засобами.

По цьому сигналу необхідно прийняти 6 таблеток радіозахисного препарату № 1 із гнізда 4 індивідуальної аптечки АІ-2, надягти респіратор (протипилову пов'язку, ватно-марлеву пов'язку або протигаз), взяти документи, запас харчів одяг, аптечку і зайняти місце в ПРУ або іншому укритті, і де перебувати до вказівки органів ДО. Проводиться оцінка радіаційної обстановки.

Сигнал "Хімічна тривога"

Подається за допомогою технічних засобів зв'язку при і загрозі або безпосередньому застосуванні хімічного або бактеріологічного нападу противника. На місцях сигнал дублюється звуковими засобами.

Почувши цей сигнал, необхідно прийняти із індивідуальної аптечки АІ-2 одну таблетку препарату, що застосовується при отруєнні ФОР, із гнізда 2 пенала або 5 таблеток протибактеріального препарату № 1 із гнізда 5 (за даними штабу ЦО). Швидко надягнути протигаз (не респіратор!), засоби захисту шкірних покривів і сховатися в сховище або вийти з хімічного вогнища ураження.

При попаданні крапельно-рідких ОР на шкіру негайно обробити ці ділянки (часткова санобробка) тампонами, зволоженими рідиною із ІПП-8 або мильною (лужною) водою. Проводиться оцінка хімічної обстановки.

Виконувати вказівки штабу ЦО.